Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 19 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Kees van der Spek ontmaskert oplichtster à la Tinder Swindler

Kees van der Spek ontmaskerde gisteravond in zijn Oplichters Aangepakt de oplichtingspraktijken van de Braziliaanse Bruna. Zij maakte gedupeerde Martin blind met liefde en wist een hoop geld af te troggelen. Bruna leidde al die tijd een dubbelleven.

De van origine Poolse Martin, die in Apeldoorn woont, weet in Nederland een succesvol ondernemersbestaan op te bouwen. De Braziliaanse Bruna benadert hem spontaan via Facebook en voor Martin het weet, valt hij voor de charmes van de Braziliaanse. Martin zoekt haar op in het Zuid-Amerikaanse land, waar hij ziet dat Bruna en haar familie in slechte omstandigheden leven. Martin, die zelf in Polen in armoede leefde, voelt met haar mee. Overigens onthulde Van der Spek recent nog de dubieuze praktijken rond het programma Spoorloos, die zich eveneens afspeelden in Zuid-Amerika.

Oplichters Aangepakt toont aan dat liefde blind maakt

En dan gaat het snel. Martin wordt verliefd en hij en Bruna leven een waar liefdessprookje. Met als kers op de taart een verloving. Maar dat liefde blind maakt, heeft Martin wel ondervonden. Pas achteraf ziet hij in dat Bruna twee jaar lang veelvuldig om geld vraagt. Hij schat dat hij 20.000 tot 25.000 euro naar zijn ‘grote liefde’ overmaakte en Bruna blijft het aanstaande huwelijk maar uitstellen.

Grote Liefde Bruna blijkt rasechte oplichtster

Als Martin besluit om als verrassing naar Brazilië te vliegen, komt hij voor een nare verrassing te staan. Zijn aanstaande verloofde is helemaal niet blij dat Martin onverwachts op de stoep staat. En Bruna lijkt een heel ander persoon te zijn, die in het bezit is van dure spullen én een man.

Maar aangifte doen in Brazilië? Dat loont niet. En daarom schakelt Martin hulp in van een advocaat, privédetective en Van der Spek. Het blijkt dat Bruna onderdeel is van een heuse bende die Europeanen oplichten. Meerdere vrouwen zijn verbonden aan deze oplichtingspraktijken en zelfs tijdens Martins zoektocht met Van der Spek, krijgt hij nog een Facebook-uitnodiging, van een nieuwe Braziliaanse vrouw.

Confrontatie tussen Kees van der Spek, Martin en Bruna

Uiteindelijk is het, zoals we dat van Van der Spek kennen, tijd voor de confrontatie met de oplichtster. Bruna woont ‘gewoon’ samen met haar partner Allison in het Braziliaanse Lapa en ontkent alle aantijgingen zodra Van der Spek en Martin voor haar neus staan. Integendeel ze stapt zelfs naar de politie, waarna het uiteindelijk Martin zelf is die in een cel belandt, omdat Bruna hem beschuldigt van bedreiging. 

Maar het spreekwoord ‘Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel’, blijkt ook in deze aflevering van Oplichters Aangepakt van toepassing. De ingeschakelde advocaat en privé-detective vervolgden namelijk al die tijd hun onderzoek en legden dit zelf voor aan de Braziliaanse politie. Die uiteindelijk Van der Spek en Martin beloven dat ze een onderzoek naar de oplichtster starten. Tot slot belooft Martin dat hij in ieder geval alleen nog op zoek gaat naar een vrouw in Polen of Nederland.

Je kijkt Oplichters Aangepakt terug via RTL.

Netflix-kijkers gruwelen van documentaire The Tindler Swindler

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kees van der Spek ontmaskert oplichtster à la Tinder Swindler
Sluiten