Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Televisie 28 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Op1-presentator Charles Groenhuijsen: ‘Geven klimaatterroristen precies wat ze willen’

Dat er de laatste tijd op nog al opvallende manier actie wordt gevoerd voor het klimaat, is je vast niet ontgaan. Eerst waren daar activisten die een schilderij van Van Goh bekladden, later ook eentje van Monet en deze week was het Meisje met de Parel van Johannes Vermeer ‘aan de beurt’. En dan was daar natuurlijk ook nog Jelle de Graaff, die zich bij Jinek aan de tafel vastplakteOp1-presentator Charles Groenhuijsen heeft geen goed woord over voor deze acties.

Sterker nog, hij vindt dat deze mensen geen activisten zijn, maar terroristen. Zo schreef hij in een tweet: „Vanavond gaan we in de talkshows vast schande spreken van die klimaatactivisten die een schilderij bekladden. Maar we doen precies waar activisten (terroristen?) op hopen: heel veel gratis publiciteit. Moeten we het niet gewoon met kort berichtje zonder foto afdoen? Opinies?” Onder zijn tweet kan hij rekenen op kritiek, ook van Eelco Bosch van Rosenthal, presentator bij Nieuwsuur.

Charles Groenhuijsen: ‘Klimaatterroristen’

De ‘klimaatterroristen’ die het gisteren gemunt hadden op Johannes Vermeer, zaten vanmiddag nog vast. Het gaat om drie mannen, onder wie de bekende Belgische klimaatactivist Wouter M. Zij lijmden zich onder meer vast aan het glas dat voor het schilderij hangt en aan de muur naast het doek. Ook werd er soep gegoten over de activist die zichzelf aan het glas plakte. Het schilderij zelf raakte niet beschadigd, wel liepen de lijst en de achterplaat door de actie lichte schade op, zei het Mauritshuis gisteren.

Mauritshuis-museumdirecteur Martine Gosselink liet gisteravond bij Nieuwsuur weten dat ze vindt dat mensen ‘met hun poten’ van spullen af moeten blijven. „Ik wil ook de oproep doen aan deze mensen: stop hiermee. Het werkt averechts, de publieke opinie keert zich tegen je.” Volgens Nieuwsuur-presentator Jeroen Wollaars is kunst juist het doelwit omdat het „mooi, kwetsbaar en onbetaalbaar” is. De activisten trekken zo een parallel met de aarde.

En Groenhuijsen vindt dat ‘we’ de activisten met deze aandacht precies geven wat ze willen. Het wekt een storm aan aandacht op voor hun zaak, wat precies het doel is. Onder zijn tweet vallen mensen echter vooral over het woord ‘terroristen’. Zo schrijft Bosch van Rosenthal: „Terroristen, really.” Ralien Bekkers, die zich inzet voor klimaatactie en duurzame ontwikkelingen, verbaast zich eveneens over het gebruik van dat woord: „Gaat het een beetje?! Zie nieuwsberichten: ‘onbeschadigd’. Terroristen??! Doe echt normaal! En ga er liever aan werken dat de mediasector serieuzer met dit onderwerp omgaat!”

Groenhuijsen relativeert zijn eigen tweet nog wel enigszins: „Ik deel de zorg van activisten voor het klimaat. Maar acties zijn riskant voor allermooiste kunstwerken. Musea zijn bang voor idioten die écht schade aanrichten. Dichter Lucebert schreef: ‘Alles van waarde is weerloos.’ Dat geldt voor onze aarde én voor onze kunst.”

https://www.metronieuws.nl/televisie/2022/10/reizen-waes-in-iran/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.