Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Televisie 26 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Klimaatactivist lijmt zichzelf vast aan tafel bij talkshow Jinek: ‘Leven staat op het spel’

Wat gebeurde daar nou opeens, in de studio van Jinek? Het leek alsof klimaatactivist Jelle de Graaf van Extinction Rebellion niet eens twee keer na hoefde te denken of hij deed het al: in rap tempo beklom hij de tafel waaraan presentator Beau van Erven Dorens en andere gasten zaten en lijmde zich vast. Aan zijn handen, dan wel, terwijl hij recht voor Beau op tafel zit en zijn punt wil maken.

Want bij Jinek, het programma dat Beau tijdelijk presenteert omdat Eva Jinek corona heeft, spreekt de activist over „kleine, symbolische acties die een grote impact hebben”. Als het gaat over het klimaat, dan hebben we het namelijk niet zomaar ergens over, zegt hij. „Wat er op het spel staat is het leven op aarde.” Maar midden in zijn relaas stopt Beau hem: „Ik wil je niet stoppen, maar we hebben nog meer te bespreken. Er staat veel op het spel en daar zijn we allemaal mee bezig. Heb je ook nog-” Maar dan pakt De Graaf zijn kans.

Klimaatactivist op tafel bij Jinek

Hij duikt met z’n hand in de binnenzak van zijn colbertje en haalt er een klein flesje uit. „Wat ga je doen?”, brengt Beau nog uit. Maar De Graaf is snel en duikt de tafel op. Stien den Hollander, beter bekend als S10, zit naast hem en brengt een ‘oeh’ uit. Beau kijkt geamuseerd toe en waarschuwt de klimaatactivist nog: „Kijk uit.” Een gast fluistert: „Hij gaat zich vastlijmen.” De Graaf besmeert zijn handen met de inhoud van het flesje dat hij heeft meegenomen en slaat ze neer op de tafel. Die komen er voorlopig niet meer af.

Dan valt het kwartje bij Beau ook: „Oh, dat is twee componenten lijm?” De klimaatactivist knikt instemmend: „Ik zit hier vast, in een liveprogramma. Ik ga het hier hebben over het klimaat en de ecologische crisis.” Het verhaal begint met nogal wat horten en stoten, ook omdat Beau de activist meermaals onderbreekt. De Graaf: „Ik ga het hebben over het feit dat we het nu hier wel over hebben en dat we het hier niet over hadden toen honderdduizenden Pakistanen te maken hadden met gigantische overstromingen, veroorzaakt door de klimaatcrisis.” Hoe serieus zijn verhaal ook is, in de studio kunnen meerdere mensen in het publiek hun lach niet inhouden.

De klimaatactivist noemt nog verdere voorbeelden van zaken waar de media het niet over heeft. Dat is slecht, vindt hij, omdat zij „een plicht hebben om eerlijk te berichten over de klimaat- en ecologische crisis. Een plicht die jullie niet nakomen. Het leven van ons allemaal staat op het spel.” Dan richt hij zich ook tegen Beau, bij wie hij flink dichtbij zit: „Het leven van jou staat op het spel.”

Beau van Erven Dorens: ‘Kan je niet eens een glaasje water aanbieden’

Toch onderbreekt Beau de klimaatactivist even, die daar niet echt van gediend lijkt te zijn. Beau: „Maar wacht even, Jelle.” De Graaf: „Nee.” Beau weer: „Ik kan je niet eens een glaasje water geven want dat kan je niet vasthouden. Maar je moet heel rustig zijn hier, want je noemt allemaal dingen bij elkaar. Terwijl we nu goed over het onderwerp aan het praten zijn en dan ga je opeens over Nigeria praten. Ik wil het daar ook wel met je over hebben, maar dan moet je het wel één voor één behandelen.” Van Erven Dorens lijkt vooral gewoon verder te willen met zijn programma, en die man van zijn tafel af krijgen.

„Je kan niet de hele tijd aan het woord zijn”, zegt de presentator dan ook. De Graaf: „Jawel, ik ga de hele tijd aan het woord zijn.” Dan begint hij weer met zijn verhaal, maar Beau blijft hem onderbreken. „Ik kan je veel beter aan het woord laten als ik je de vragen stel.” Het gekibbel gaat nog wel even door en later noemt Beau de actie niet „heel sympathiek en beschaafd”. Andere tafelgasten komen namelijk niet aan het woord, zei hij.

„Ik vind het best wel vet wat je hebt gedaan”, zei zangeres Stien den Hollander, die ook aan tafel zit. „En ik had het ook wel een beetje verwacht.” Wanneer de beveiligers bij Jinek tijdens de reclame De Graaf van de tafel willen halen, geeft hij aan dat dat niet kan. „Jullie kunnen mij niet zo van deze tafel halen, jullie kunnen mij hiermee beschadigen. Dit gaat niet helpen. Dit gaat niet.” Ook vraagt hij aanwezigen om te filmen, want ‘zijn veiligheid staat op het spel’. Daarna klinkt vooral gelach in de studio. Beveiligers dragen de tafel met De Graaf erop weg, maar even later trekt hij zelf zijn hand los.

Je kunt Jinek terugkijken via RTLXL.

Het raadsel van Einstein dat slechts 2 procent van de mensen op kan lossen

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.