Redactie Metro
Redactie Metro Televisie 24 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Na aanvaring Merel Ek en Gideon van Meijeren, klinkt oproep tot FvD-boycot van politici en mediagezichten

Journalist Merel Ek en FvD-lid Gideon van Meijeren staan inmiddels lijnrecht tegenover elkaar, nadat ze elkaar confronteerden. En na hun aanvaring krijgt Ek nu van veel politici en collega’s uit het mediavak steun voor haar actie. Daarnaast klinken er inmiddels oproepen om het ‘extreemrechtse’ Forum voor Democratie in de media, of zelfs de politiek te verbieden.

Dat ging allemaal heel snel. Vorige week ondervroeg Ek, die politiek verslaggever is voor Hart van Nederland en regelmatig aanschuift bij Vandaag Inside, politicus Gideon van Meijeren tijdens een persmoment. De boel ontstond naar aanleiding van de ‘reptielen’-uitspraken van FvD-leider Thierry Baudet en de eerdere ‘liquideren’-uitspraken van VI-gezicht Johan Derksen.

Merel Ek en Gideon van Meijeren tegenover elkaar

Want Van Meijeren nuanceerde de ‘reptielen’-uitspraken van zijn partijgenoot, waarna Ek vond dat de ‘liquidatie’-uitspraken van Derksen ook anders geïnterpreteerd konden worden. Eerder wilde Baudet namelijk aangifte doen tegen Derksen, vanwege zijn uitspraken. Een ietwat ongemakkelijk interview tussen Ek en Van Meijeren zorgde nogal voor wat hilariteit aan de VI-tafel. De VI-heren prezen Ek haar ondervraging.

Later dook daar weer een andere video op. Dit keer afkomstig van Forum voor Democratie onder de titel ‘Rioolratten ontmaskerd’, waarin Van Meijeren op zijn beurt weer Ek wilde confronteren met het eerdere interview. Het punt van Van Meijeren? Ek had volgens hem de verkeerde verwijzing naar woordenboek De Dikke van Dale gemaakt en noemde Eks woorden „desinformatie”. Hoewel Ek niet voor de camera wilde reageren, sprak zij wel met Van Meijeren buiten de camera om. Overigens koos de FvD-filmploeg ervoor om haar reactie toch op te nemen. Van Meijeren en Ek discussieerden op die opname nog over de letterlijke betekenis van ‘liquideren’, de verwijzing naar het woordenboek en optreden van Ek in Vandaag Inside. 

Journalisten en politici steunen Merel Ek

Later reageerde Ek nog via Twitter op de confrontatie tussen haar en Van Meijeren. „Ik had in een eerder interview met Gideon van Meijeren de Dikke van Dale niet moeten noemen, want ‘wegsturen’ stond daar inderdaad niet in. Mijn punt was duidelijk en blijft staan: woorden kunnen op meerdere manieren worden uitgelegd”, aldus de journaliste. Overigens staat zij niet achter het „stiekem filmen” van de FvD-leden.

Gisteravond kwamen beide fragmenten ook bij Humberto op Zondag ter sprake. „We hebben getwijfeld of we dit filmpje moesten laten zien. Maar we doen het toch, vooral vanwege het kwaadaardig karakter van het filmpje. Een politieke partij zoekt een journaliste op om verhaal te halen naar aanleiding van het interview”, leidt Tan de FvD-video in. Tan noemt de actie van Van Meijeren zeer kwalijk. „Hij weet dat hij zijn aanhang afstuurt op die individuele journalist. Een politicus die bewust een journalist in gevaar brengt, dat is wat hier gebeurt.” Tan sluit af dat hij verwacht dat er vandaag „ongetwijfeld” gepraat wordt over mogelijk „consequenties”. Naast Tan is er meer aanhang voor Ek uit het mediavak. Onder meer Tim Hofman, Sander Schimmelpenninck en de Belgische viroloog Marc van Ranst steunen haar. 

Naast vakgenoten zijn daar ook politici die zich op Twitter tegen Van Meijeren en Forum voor Democratie keren. Inclusief premier Mark Rutte die het optreden van de FvD-politicus een „dieptepunt” noemde. En er klinken meerdere reacties die oproepen tot een mediaboycot van Forum voor Democratie of zelfs deze partij te verbieden.

Aanhang Gideon van Meijeren

Overigens zijn er op social media ook aanhangers van Van Meijeren die zijn confrontatie steunen. Zij benadrukken evenals dat Ek, wat zij zelf later ook bevestigt, een verkeerde verwijzing naar het woordenboek deed. Maar goed, het lijkt erop dat deze discussie al lang niet meer over de betekenissen uit de Dikke van Dale gaat.

Je kijkt Humberto op Zondag terug via RTL

Veel reacties op mogelijk weigeren complotdenker Icke, man achter reptielentheorie van Baudet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.