Pim Pauwels
Pim Pauwels Binnenland 18 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Thierry Baudet komt terug op ‘reptielen’-uitspraak, hij bedoelde het niet letterlijk

Opnieuw heeft Thierry Baudet in een Engelstalig interview een aantal opmerkelijke uitspraken gedaan. De opmerkelijkste? Dat we volgens de Forum voor Democratie-leider worden geregeerd door een samenzwerende groep van ‘kwaadaardige reptielen’. Al komt hij op die uitspraak nu terug.

„Ik ben zeker weten een complotdenker”, zegt Baudet in een interview met de Amerikaanse website Geopolitics & Empire. „Ik geloof dat we worden geregeerd door een globale samenzwering van kwaadaardige reptielen”, vertelt hij. „Maar dat zijn niet onze nationale politici. Die zijn zo stom dat je ze niet eens hoeft om te kopen.”

Een Twitterpost met daarin de gewraakte uitspraken werd gisteren snel opgepakt op sociale media. De geknipte video van het interview is binnen één dag al ruim 1 miljoen keer bekeken.

Omarmt Baudet de complottheorie over buitenaardse reptielen?

Met zijn uitspraken hint Baudet erop dat hij aanhanger is van de complottheorie van David Icke. Al jaren beweert deze Engelse oud-journalist dat we onder controle staan van een bende buitenaardse ‘reptielen’ die op aarde zijn neergestreken.

Zij hebben zich omgetoverd tot mensen, zijn nu de machthebbers op de belangrijke posities en leggen zo hun wil aan ons op. Daar is nooit bewijs voor gevonden. Desondanks leek Baudet met zijn ‘reptielen’-uitspraak deze complottheorie te omarmen. Of toch niet? Want volgens de politicus moeten we zijn woorden niet letterlijk nemen. Hij doelde namelijk op reptielen in de metaforische zin van het woord.

Baudet bedoelde zijn uitspraken niet letterlijk

Dat legt hij als volgt uit: „Natuurlijk was het een metafoor. Ik sprak over een samenzwering achter de schermen van globalisten, geheime diensten, psychopaten, waardoor de democratie en de vrijheid verdwijnt. Degenen die ons dit aandoen zijn een soort onmensen, reptielen, machines, gevoellozen kortom”, aldus de politicus.

Hij haalt de betekenis van het woord ‘reptielen’ uit het woordenboek aan. „Dikke van Dale”, schrijft Baudet in een tweet. Met een dubbele punt verwijst hij zijn volgers op Twitter naar de betekenis van dat woord. Daar staat dat het ‘verachtelijk wezen’ kan betekenen, oftewel: een naarling. Dat is dus wat de politicus wilde zeggen: we worden geregeerd door een samenzwering van ‘verachtelijke wezens’.

‘Poetin is de held die we nodig hebben’

Overigens waren dit niet de enige opmerkelijke uitspraken van Baudet in hetzelfde interview. De politicus zei verder dat de enige globale speler die de samenzwering van ‘reptielen’ tegenhoudt, Vladimir Poetin is. „Ik ben een fan van hem. Hij is onze Dark Knight, de held die we nodig hebben. Hij legt de beesten bloot.” Baudet denkt dat Poetin de oorlog in Oekraïne gaat winnen. „En als hij dat doet, betekent dat het verlies van het globalisme.”

De politicus ziet dat hij de enige is die zich uitspreekt voor Poetin. „Dat is waarom ik het zo belangrijk vind om dat te doen. Ik ben de enige die hem een held noemt. We moeten alles op alles zetten om hem te steunen.”

Die uitspraken lijken erg op de uitspraken die hij vorige week deed, toen ook al in een Engelstalig interview. „Ik vind het fantastisch dat er iemand zoals Poetin is”, zei de zelfverklaarde fan van de Russische president onder meer.

Interview Baudet veroorzaakt rel: ‘Fantastisch dat Poetin bestaat’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.