Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Televisie 20 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Kinderen toeslagenaffaire doen hun verhaal: ‘Kinderbescherming deed er alles aan om ons uit huis te halen’

De toeslagenaffaire dreunt nog altijd hard na. De gedupeerde kinderen moeten een gezicht krijgen, vindt onderzoeker Heleen Cousijn. Daarom schoof zij gisteravond met ‘toeslagenkinderen’ Rohan en Luttchiano aan bij Op1. Voor het eerst doen zij hun verhaal.

Ongeveer 95.000 kinderen werden de dupe van de toeslagenaffaire.

‘Jeugd ontnomen’ van kinderen toeslagenaffaire

Cousijn interviewde voor Diversion 114 van die kinderen. „Wat mij het meest het geraakt heeft, is de ernst van de verhalen”, vertelt ze aan tafel bij Op1. „Gigantische schulden, stress, mentale problemen, fysieke problemen.” Volgens haar is bij veel van deze kinderen de jeugd ontnomen. „Als je jarenlang onder zulke stress leeft en in zulke ingewikkelde omstandigheden, dan moet je soms de kar trekken, omdat je ouders dat op bepaalde momenten even niet kunnen. Dat is iets wat ze niet meer terug kunnen krijgen.”

‘Kinderbescherming deed er alles aan om ons uit huis te halen’

Rohan vertelt het schrijnende verhaal van zijn jeugd. „Het begon allemaal toen ik zes jaar oud was”, blikt hij terug. „Toen veranderde het allemaal in één keer. We kregen heel veel brieven van de Belastingdienst binnen, dat mijn ouders heel veel schulden hadden. Maar het ging in een rap tempo van een brief ontvangen van de Belastingdienst, naar een incassobureau, naar een rode brief in de naam van de Koning. Dat ging van nul naar honderd. Je wist niet meer wat er gebeurde, je raakte alles kwijt. Er kwamen veel deurwaarders voor de deur. Je merkt ook aan je ouders dat er iets niet klopte.” 

Dat is voor het gezin weleens anders geweest. „Voordat ik zes werd, konden we drie keer per jaar op vakantie. En ineens kon het allemaal niet meer. Mijn ouders probeerden ons buiten de schulden te houden, omdat wij nog kind waren. Een half jaar daarna kwam de kinderbescherming om de hoek kijken. Die wilden ons écht uit huis halen”, verklaart hij. „ Ze hebben er alles aan gedaan om ons uit huis te kunnen halen. Het is heel moeilijk om over na te denken. Ik weet nog toen ik het gesprek had met de kinderbescherming. Het was heel raar. Ik was gewoon in de keuken, ik zat aan de eettafel. Ze waren heel erg forcerend bezig om bepaalde reacties uit ons te krijgen. Om een reden te vinden om ons uit huis te krijgen. Later kwamen ze aan met: je ouders hebben heel veel schulden.” 

Rohan’s ouders hadden maar liefst vier ton aan schuld. „Ik heb een aantal jaar geleden nog brieven gezien. Waarin werd gevraagd om binnen drie dagen vier ton over te maken op de rekening van de Belastingdienst.” Hoewel hij tijdens zijn jeugd dus wel dingen merkte, werd hem veertien jaar later pas duidelijk wat er écht aan de hand was.

Luttchiano probeert negatief om te zetten in positief

Ook bij Luttchiano heeft de toeslagenaffaire diepe sporen nagelaten. „Ik vind het schandalig hoe dit allemaal heeft kunnen gebeuren. Gezinnen die gewoon kapotgemaakt zijn. Mensen hebben zelfs hun leven genomen, omdat het gewoon te veel geworden is”, vertelt hij. „Ik heb mijn jeugd moeten inleveren. En tot nu is er nog steeds geen einde. Er wordt gezegd dat er dingen worden gedaan, maar woorden moeten natuurlijk ook nog waargemaakt worden. Dat is tot nu toe nog niet gebeurd in mijn ogen.”

Als er wordt aangesneden dat er bij Luttchiano thuis op een gegeven moment geen water meer was, geeft hij aan daarover niet te willen praten. Hij wil een positieve boodschap uitstralen. „Ik heb al met heel veel woede gezeten al deze jaren, dus ik probeer mijn woorden nu te gebruiken voor iets anders. Ik wil negativiteit proberen te veranderen in iets positiefs.”

https://twitter.com/op1npo/status/1582853530951421952?s=20&t=h49bvsU4qTZ1hYy5EVwFzg

Kijk Op1 terug via NPO Start

Tragische ontknoping vermissingszaak: ‘Geen twijfel dat lichamen van Hebe en Sanne zijn’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.