Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 12 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

‘Kabinet te laks in Toeslagenaffaire, alleen terugplaatsen kinderen is genoeg’

Dat het kabinet de situatie wil ‘verbeteren’ van gezinnen waar in de toeslagenaffaire een kind uit huis is geplaatst, is niet genoeg. ‘Terugplaatsing’ moet volgens het panel dat het kabinet adviseert het enige en juiste woord zijn dat telt.

Dat zegt Arre Zuurmond, voorzitter van genoemd panel van gedupeerde ouders van de Toeslagenaffaire. De Tweede Kamer debatteert vandaag met premier Mark Rutte en andere bewindspersonen. Het debat gaat specifiek over de honderden kinderen in het schandaal die uit huis zijn geplaatst.

Na Toeslagenaffaire ‘ouder en kind bij elkaar terugbrengen’

Het kabinet moet erop inzetten ouder en kind waar mogelijk bij elkaar terug te brengen, vindt het panel. „Dit is gewoon niet goed genoeg”, zegt Zuurmond over de huidige ambitie van minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming). „Het had niet moeten gebeuren en we moeten kijken waar we het nu kunnen herstellen.”

Zuurmond oppert om over een aantal zaken opnieuw naar de rechter te gaan. „Er wordt gezegd: we kunnen het niet ongedaan maken, want de rechter heeft dit zo besloten.” Maar over die zaken is nu meer informatie, benadrukt de voorzitter van het ouderpanel. Dus daar zou een rechter zich nog eens over kunnen buigen.

Voetballen met je knieën in de modder

Zuurmond erkent dat de financiële malaise als gevolg van de ontspoorde fraudejacht van de overheid niet de enige reden is geweest van de uithuisplaatsing. „Maar het kan wel het duwtje zijn geweest.” Dat betekent dus ook dat er gezinnen zijn bij wie zonder de toeslagenaffaire geen uithuisplaatsing had plaatsgevonden, zegt hij.

Het ouderpanel hoopt verder dat in het debat vandaag aandacht wordt besteed aan de problemen waar veel ouders nog steeds tegenaan lopen. Ook de ouders wier kinderen niet uit huis zijn geplaatst. „Formele partijen” zoals de Raad van State, de Autoriteit Persoonsgegevens en de Rekenkamer werpen blokkades op. Blokkades voor ouders die financiële compensatie en bijvoorbeeld psychisch herstel willen, vindt het ouderpanel. Deze instanties klampen zich vast aan strenge regels volgens Zuurmond. „Het is voor ouders net voetballen op een veld waarbij je tot de knieën in de modder staat.”

https://twitter.com/Azuurmond/status/1522571773274902528

Vandaag verantwoording over Toeslagenaffaire

Het kabinet moet zich vandaag verantwoorden tegenover een uiterst kritische Kamer over de kinderen die uit huis zijn geplaatst van ouders die slachtoffer zijn van het toeslagenschandaal. Op aandringen van de Kamer zal premier Mark Rutte bij het debat aanwezig zijn.

Gisteren maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend dat er tussen 2015 en 2021 in totaal 1675 kinderen uit huis zijn geplaatst. Dat aantal was hoger dan het eerder gepubliceerde cijfer van 1115. Overigens hebben intussen ook meer mensen zich als gedupeerde gemeld. Volgens het statistiekbureau ligt het werkelijke aantal mogelijk hoger. Van de uit huis geplaatste kinderen woonden er 555 aan het eind van 2021 nog altijd niet bij hun ouders of verzorgers.

Falk is vader van een baby van 2 weken én nomade: ‘Zoals thuis zijn op een onbekende plek’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.