Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 14 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Johan Derksen verbaast VI-kijkers met vergelijking cocaïne en sigaar roken

De heren van Vandaag Inside bespraken gisteravond de suggestie voor het legaliseren van cocaïne. En daar deed VI-gezicht Johan Derksen nogal een aantal opvallende uitspraken. Zo vroeg hij zich onder meer zich af of cocaïne nu werkelijk veel schadelijker is dan het roken van een sigaar. En lang niet alle kijkers waren het met die opmerkingen eens. 

Vrijdag stelde de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema dat de handel in cocaïne gelegaliseerd kan worden. Een paar dagen later schoof minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid die opmerking al snel weer van tafel. Minister Yesilgöz is er namelijk van overtuigd dat de overheid de strijd tegen drugscriminaliteit kan winnen. En de mannen van Vandaag Inside wilden gisteravond nog even terugkomen op de woorden van de minister. 

Legalisatie cocaïne ter sprake bij Vandaag Inside

Want Derksen zet zo zijn vraagtekens bij de stelligheid van Yesilgöz. „Ik zie mijn hele leven al, en ik ben vrij oud, mensen om mij heen die volop cocaïne gebruiken. Ze kunnen het overal kopen en de onderwereld profiteert daarvan.” Waarna Derksen pleit voor de legalisatie van het witte poeder. „Iedereen gebruikt het al. Laat de medische wereld eens duidelijk maken hoe schadelijk dit nou is. Is een neusje vol cocaïne schadelijker dan een sigaar roken?”

Presentator Wilfred Genee en VI-gast Ben van der Burg reageren verbaasd op de uitspraken van Derksen. Waarna René van der Gijp en Derksen benadrukken dat te veel alcohol of McDonalds ook slecht voor een mens zijn. „Je kan McDonalds niet vergelijken met cocaïne. Ik vind dit vrij ver gaan”, zegt Van der Burg. 

Johan Derksen: ‘Niet bang zijn voor cocaïne’

„Jullie moeten niet zo bang zijn voor cocaïne. Ik ben opgegroeid in een wereld waar iedereen cocaïne gebruikte.” Daarna vertelt hij een verhaal over een bevriende muzikant van hem. „Die heeft in vijftig jaar één keer zonder z’n neus vol gespeeld.”

Volgens Derksen sprak Halsema deze woorden over legalisatie uit wanhoop. „De onderwereld in Amsterdam is zo actief en dat geeft in zo’n stad zoveel criminaliteit.” En volgens Van der Gijp zijn mensen ook nog steeds zelf verantwoordelijk voor bepaalde keuzes. „Iedereen begrijpt toch wel dat overal waar ‘te’ voor staat slecht is?”

Verbaasde reacties van VI-kijkers

Hoewel Derksen en Van der Gijp op dezelfde golflengte zaten, reageren veel VI-kijkers op dezelfde manier als Genee en Van der Burg. Lang niet iedereen is het eens met de woorden van Derksen. Overigens blijkt niet iedereen tegen legalisatie te zijn. Maar cocaïne vergelijken met sigaren, dat vinden veel toch maar gek.

Je kijkt Vandaag Inside terug via KIJK.

Drugsgebruik op festivals normaliseren? ‘Samenleving moet op één lijn zitten’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.