Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 14 okt 2022
Leestijd: 5 minuten

Veel steun voor bedreigde Amalia die thuiszit: ‘Je hart huilt, wat een verschrikking’

Op sociale media en vanuit de politiek klinkt veel steun aan het adres van de bedreigde kroonprinses Amalia. Zij zit grotendeels thuis – en woont dus niet in Amsterdam – en moet momenteel een flink deel van een ‘normaal studentenleven’ aan haar voorbij laten gaan. „Of je nou van de Monarchie of de Republiek bent; geen miljoenmiljard kan dat compenseren. Wat een verschrikking.”

Prinses Amalia kan vanwege veiligheidsredenen haar huis „eigenlijk” niet uit. Dat vertelden koning Willem-Alexander en koningin Máxima gisteren tijdens het persmoment van hun staatsbezoek in Zweden. Op 17 september kwam via De Telegraaf naar buiten dat de beveiliging rondom prinses Amalia is verhoogd. Criminelen zouden het voorzien hebben op Amalia (en ook op minister-president Rutte). De RVD, de politie en het OM lieten weten geen uitspraken te doen over de beveiliging van de Prinses van Oranje.

‘Amalia kan niet echt naar buiten’

Máxima zegt dat de bedreigingen rond de prinses „enorme consequenties” voor haar leven hebben. „Ze is het huis niet uit. Dat betekent dat ze niet in Amsterdam woont, dat zij ook niet echt naar buiten kan. De consequenties zijn heel moeilijk voor haar. Het is voor haar geen studentenleven zoals anderen dat hebben”, aldus de koningin. Mede-studenten in Nederland gunnen haar zo’n leven juist, bleek uit onderzoek na een rel bij het Amsterdams Studenten Corps. „Wij gunnen haar een ervaring bij een studentenvereniging“, klonk het de afgelopen zomer.

De koning „kan niet omschrijven” wat de bedreigingen aan het adres van zijn dochter met hem doen als vader en vindt de situatie „echt heel zwaar”. Máxima wordt „er een beetje emotioneel van”. Volgens de koningin kan de prinses wel naar de universiteit. „Maar dat is het”, aldus Máxima. „Misschien kan ze hele goede cijfers halen. Het heeft hele grote consequenties voor haar. Ik vind haar heel dapper.”

Beveiligingsmaatregelen zijn aanzienlijk opgeschroefd omdat rekening wordt gehouden met een poging tot ontvoering of het plegen van een aanslag.

Van alle kanten steun voor de kroonprinses

Op sociale media, van premier Mark Rutte en andere politici, klinkt veel steun voor Amalia. Niet alleen dat trouwens. Op Twitter trekken sommige mensen de situatie naar zichzelf en melden dat hun eigen kinderen door corona twee jaar gedwongen opgesloten zaten. Dat terwijl iedereen op een paar uurtjes avondklok na vrij naar buiten kon. De meeste reacties zijn echter heel anders van toon.

„Ik vind het voor haar heel erg en ik ben er uiteraard ook zeer bezorgd over”, zegt de zelf bedreigde premier Mark Rutte in een reactie op de zware bedreigingen aan het adres van prinses Amalia. Hij noemt het „natuurlijk vreselijk nieuws en ook heel heftig, in de eerste plaats voor haarzelf”. Hij kan verder niks zeggen over de bedreigingen of de veiligheidsmaatregelen. „Dat maakt mensen die kwaad van zins zijn, te geïnformeerd”, aldus de premier. Alle betrokken instanties doen volgens hem hun uiterste best om te zorgen dat de prinses veilig is. Dat het in ons land nodig is om een prinses zo zwaar te beveiligen, vindt Rutte „een slechte zaak”.

‘Vreselijk dat die veiligheidsmaatregelen nodig zijn’

Ook minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid nam gisteravond het woord ‘vreselijk’ in de mond. „Ik kan me voorstellen dat dit nieuws hard binnenkomt bij mensen”, zei de minister. „Het is vreselijk dat dit nodig is. In eerste plaats voor de prinses zelf”, twittert de minister (in een zwart blok). Over concrete dreigingen en beveiligingsmaatregelen doet de minister geen uitspraken. „Maar ik garandeer dat onze veiligheidsdiensten dag en nacht keihard werken om haar veiligheid te waarborgen.”

Schrik om Amalia in de Tweede Kamer

Kamerleden van VVD, D66, PVV en GroenLinks vinden het vreselijk dat prinses Amalia om veiligheidsredenen het huis niet uit kan. „Dit is echt heel erg. De kroonprinses – van wie ons land in de toekomst veel zal vragen – kan zich niet als iedere andere Nederlander in alle rust en veiligheid als jong mens ontplooien”, reageert D66-fractievoorzitter Jan Paternotte. „Dat gaat zo lijnrecht in tegen wat we met z’n allen willen in dit land. Wat zo mooi is aan Nederland is dat de premier met de fiets naar zijn werk gaat en de koninklijke familie midden in de samenleving staat. Als we dat land weer willen worden, hebben we heel veel werk te doen.”

„Heftig nieuws”, zegt VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans. „Ik wens prinses Amalia toe dat dit heel snel voorbij is, zodat zij kan genieten van een bijzondere studententijd. Zoals het hoort.” Dat vindt ook Laura Bromet, woordvoerder koningshuis van GroenLinks. „Ook onze prinses heeft recht op een onbezorgd studentenleven waarin ze haar eigen weg in het leven kan vinden”, laat ze weten. Dat Amalia door dreiging thuis vast komt te zitten is „walgelijk en ziek”, zegt haar partijgenoot Corinne Ellemee.

Reacties Femke Halsema en hoogleraar

„Je hart huilt dat zo’n jonge vrouw, die toch al beklemd is in haar vrijheden vanwege haar overerfelijke positie, zo onvrij wordt gemaakt, terwijl ze gewoon moet kunnen studeren.” Dat zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema gisteravond tijdens een raadscommissievergadering over de bedreigingen rond prinses Amalia, die momenteel daardoor niet in de hoofdstad kan wonen. De burgemeester antwoordde op vragen van de VVD in de hoofdstad. „Het is gewoon een drama dat zich afspeelt.”

Hoogleraar staatsrecht Paul Bovend’Eert kijkt op van het nieuws over Amalia. Hij noemt de situatie „tamelijk uniek”. „De overheid en wij als samenleving moeten dit niet accepteren. Onze minister-president is verantwoordelijk, en hij moet opheldering geven over wat hij gaat doen om ervoor te zorgen dat ze weer een normaal leven kan leiden.”

Hieronder lees je nog een aantal steunbetuigingen en berichten van afschuw uit het land op Twitter.

Jort Kelder over net worth: ‘Praten over je geld gaat bijna moeizamer dan het delen van je seksuele escapades’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.