Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 14 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Ernst Kuipers adviseert in Op1 een boks te geven en Maarten van Rossem werd overgeslagen

Corona is weer eens met een opmars bezig: één op de twintig mensen is momenteel besmet, aldus Ernst Kuipers. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verhoogde eerder deze week ‘het alarmniveau van corona’, wil sneller prikken en schoof daarom gisteravond aan in talkshow Op1. Waar hij voor pleit? Het geven van een boks. En wat was er met de vaccinatie van medegast Maarten van Rossem aan de hand?

Ernst Kuipers wil extra vaart maken met de coronavaccinatie-campagne. Maar wat houdt dat genoemde alarmniveau in en hoe zorgt hij ervoor dat de samenleving niet weer op slot moet? Zijn aanwezigheid trok overigens nauwelijks 100.000 kijkers meer dan Johan Derksen in Vandaag Inside, die het over een sigaar roken en cocaïne had.

Ernst Kuipers veel geroemd, maar nu niet meer

In het begin van de coronatijd (en ook nog de vorige zomer) schoof Ernst Kuipers veelvuldig aan in talkshows als Op1 en Jinek. Toen was hij echter voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg en werd Kuipers vaak geroemd om zijn duidelijke uitleg. In die functie klonken vorig jaar juni versoepelingen van de coronamaatregelen hem nog ‘als muziek in de oren‘. Nu gaat hij als minister van Volksgezondheid en opvolger van Hugo de Jonge zelf over de maatregelen. En wordt hij niet meer geroemd, maar door velen weggezet als leugenaar (en erger).

„We zijn weer op waarschuwingsniveau 2. Dat betekent de basismaatregelen in acht nemen?”, legde Op1-presentator Sven Kockelmann Ernst Kuipers voor. „Afstand houden?” De minister: „Ja. Testen als je klachten hebt. Vandaag zei iemand me ‘ik zat in de trein en er zaten veel mensen bij mij in de coupé te hoesten’. Dan is mijn sommetje dat de kans, als ze niet getest zijn, dat zij corona hebben zo’n 50 procent is.”

Handen schudden maar weer even achterwege laten?

„En handen schudden? Ook maar weer even achterwege laten?”, wilde Sven Kockelmann weten. Ernst Kuipers, met gebalde vuist naar voren: „Ik zou adviseren maar even een boks te geven.”

Dat klinkt niet bepaald als een zware coronamaatregel natuurlijk (en het is ook geen maatregel). Serieuzer is nu de aanpak van het vaccineren tegen corona. Vanaf maandag kan iedereen uit de leeftijdscategorie 40 tot 60 jaar die dat wil, zich stapsgewijs bij de GGD melden voor een herhaalprik (of eerste prik als je die niet eerder haalde).

Maarten van Rossem krijgt weer niets op de mat

Elke Nederlander krijgt over het vaccineren een brief, op eentje na. Maarten van Rossem, die zich voor Metro gisteren ook al uitsprak over de nieuwe transgenderwet, zat bij Op1 tegenover Ernst Kuipers. „Laten we even naar deze ervaringsdeskundige over de verschillende rondes luisteren”, gaf de minister Van Rossem het woord. „Ik had zoals gewoonlijk geen brief gekregen”, meldde de man die vorig jaar maart ‘voor zijn beurt bij de GGD aan de telefoon hing’. „Waarschijnlijk is er een overheidsinstantie die dat verhindert. Maar mijn vrouw had er wél een gekregen. Die heeft opgebeld. Ik was natuurlijk doodsbang dat ik weer zou voordringen, dus dacht ‘laat maar zitten’. Mijn vrouw zei ‘mag mijn man ook meekomen?’ Zulks is gebeurd, ik mocht ook mee. De GGD had een prima locatie, waar het – ik zou zeggen – niet echt druk was, maar er waren vrij veel mensen toch. Bovendien was er een heel nieuwe procedure, waarbij de te vaccineren personen in rijen waren opgesteld. Het vaccinerende personeel reed langs in een wagentje langs die rij.”

„Gaat een stuk sneller hè”, verwachtte Kockelmann. Van Rossem: „Dat niet alleen. Maar je moet, zoals je weet, tien minuten blijven zitten om te kijken of je dood gaat. Dan kun je dus in dezelfde stoel blijven zitten. Dat is wel fijn. Ik moet zeggen: het liep als een trein.”

Verwacht Ernst Kuipers een nieuwe lockdown?

„Leuk om te horen”, reageerde Ernst Kuipers. „Complimenten voor de GGD.” Maar vreest de minister nog een nieuwe lockdown eigenlijk? Fleur Agema van de PVV denkt namelijk dat dat al bijna het geval zal zijn. Kuipers ziet dat niet zo. Hij meldde gisteravond dat het grootste probleem voor de maatschappij het aantal zieken dat thuis zit is. De druk op de zorg is wat hem betreft met de huidige coronavariant veel minder het geval dan we de afgelopen twee jaar hebben gezien.

Tegen Agema wil hij zeggen: „Er is nog helemaal geen lockdown. Daar willen we ook graag bij wegblijven. Er ligt in de Tweede Kamer op dit moment een voorstel voor een aanpassing op de wet voor de publieke gezondheid. Daar wordt nog over gesproken. Zolang die wet er niet is kan er helemaal geen nieuwe lockdown komen.” Waarna Ernst Kuipers wat cryptischer eindigde met: „Alleen een noodmaatregel.”

Voor wie Op1 wil terugkijken: dat kan hier.

Veel steun voor bedreigde Amalia die thuiszit: ‘Je hart huilt, wat een verschrikking’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ernst Kuipers adviseert in Op1 een boks te geven en Maarten van Rossem werd overgeslagen
Sluiten