Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 21 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Hugo de Jonge geeft in Op1 toe dat 100.000 huizen per jaar toch wel veel is

Hugo de Jonge schoof gisteravond weer eens aan in talkshow Op1 om te vertellen hoe het nou eigenlijk met het huizentekort zit. Of beter: hoe ‘hij’ tot en met 2030 900.000 nieuwe woningen en dus 100.000 huizen per jaar gaat laten bouwen.

We hebben nieuws: Hugo de Jonge geeft toe dat dat toch wel een lastige opgave is, die misschien niet of niet helemaal kan lukken. De minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening geeft daarmee een inkopper van jewelste. Als minister ‘van Corona’ kreeg hij tenslotte de bijnaam #Hugokanniks.

Hugo de Jonge trekt de kar

Dat we in Nederland in huizentekort hebben, moge duidelijk zijn. Er zijn simpelweg nieuwe woningen nodig, heel veel nieuwe woningen. De man die de kar moet en wil trekken: Hugo de Jonge. Niet alle mensen – zacht uitgedrukt – hebben daar gezien zijn coronaverleden vertrouwen in. Neem alleen die mondkapjesdeal al. Maar Hugo de Jonge zet stug door. Zo begon hij de vorige maand nog over 60.000 studentenwoningen in acht jaar. Hoe kijkt hij zelf tegen de toekomst van onze woningmarkt aan?

„We kunnen het woningentekort dat we nu hebben, 300.000 woningen, kunnen we ons niet veroorloven om nog langer achter ons aan te slepen”, zei de minister in Op1. Met zijn bekende vlotte spreekstijl: „Dus we zullen naar de toekomst heel veel woningen moeten laten bouwen. En zo zullen we op al die grote zaken die op ons af komen, of het nou de energietransitie of die woningbouw is, zekerheden moeten creëren naar de toekomst. Juist als we onzekerheden willen tegengaan en polarisatie als gevolg van die onzekerheid willen tegengaan, zullen we zekerheden moeten creëren.”

Hoeveel huizen worden er uit de grond gestampt?

„Moet er in het volgende regeerakkoord dan staan hoeveel mensen er in Nederland mogen wonen?”, wilde presentatrice Fidan Ekiz weten. Hugo de Jonge: „Ik denk dat we moeten komen tot een beleidsmatig richtgetal op migratie. Ik denk dat dat heel erg noodzakelijk is om dat te doen. We hebben een Staatscommissie ingesteld die ons gaat adviseren over de demografische ontwikkeling. Niet alleen over de groei, maar ook over de vergrijzingskant ervan en hoe we ons daar op kunnen voorbereiden. Demografie moet een veel belangrijker onderwerp worden in Den Haag, jazeker.”

Ekiz’ collega Sven Kockelmann sloot af met dé vraag: „Geef ons een richtgetal. Hoeveel huizen zijn er uit de grond gestampt als u stopt als minister aan het einde van deze periode. Hugo de Jonge dekte zich in met een handgebaar van ‘pin me er niet op vast’:  „We zetten alles op alles om in ieder geval tot die 900.000 te komen in 2030. Met de onzekerheden van nu zal dat heel ingewikkeld zijn. Dan zou het best eens kunnen zijn dat het langer duurt om daadwerkelijk boven die 100.000 woningen per jaar uit te komen. Tegelijkertijd moeten we ook tegen onszelf zeggen dat we niet de luxe hebben om te zeggen ‘bij tegenwind stappen we maar af’. Dan moeten we harder trappen.”

Op1 kun je nog terugkijken.

Ongeluk Sanne en Hebe: ‘Hoe kan een auto op een druk knooppunt verdwijnen?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.