Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Televisie 21 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Ongeluk Sanne en Hebe: ‘Hoe kan een auto op een druk knooppunt verdwijnen?’

Voor de families van de 10-jarige Hebe en de 26-jarige Sanne is de afgelopen week een nachtmerrie geweest, vanaf het moment dat de twee maandag vermist raakten. Dinsdag werd er voor Hebe een amber alert uitgestuurd (dit gebeurt alleen voor kinderen), woensdagnacht werd een zwarte Kia Picanto gevonden. Daarin zaten, zo bleek al snel, Sanne en Hebe. Bij Op1 wordt het ongeluk besproken: hoe is het mogelijk dat op zo’n drukke weg een auto lijkt te verdwijnen?

Sanne en Hebe werden voor het laatst gezien in een Kia Picanto op de A59 bij Waspik. Later werd diezelfde auto gevonden bij knooppunt Empel (A59/A2) bij Den Bosch, een weg waar geen vangrail geplaatst is. Bij Op1 schoof Noël van Hooft aan, verslaggever voor Omroep Brabant, dat veel berichtte over de vermissingszaak.

Ongeluk Sanne en Hebe

Wat er precies gebeurd is, die fatale nacht, dat blijft onduidelijk. De politie gaat uit van een noodlottig ongeval en denkt dat er geen misdrijf is gepleegd. Van Hooft vertelt bij Op1 dat er die nacht nog veel onderzoek is gedaan bij de plek van het ongeluk: „Vanmorgen (donderdagochtend, red.) hebben ze dezelfde rijstrook opnieuw afgesloten om bij daglicht nog eens goed te bekijken wat daar nou gebeurd is.”

Op1-presentatrice Fidan Ekiz is benieuwd naar de verklaring van de politie over het ongeval van de twee meiden. Hoe kon dit gebeuren? Van Hooft: „Ze gaan echt uit van een ongeluk, laat ik dat vooropstellen. Wat er dan gebeurd is, of het een eenzijdig ongeval is, of dat er nog een andere auto bij betrokken is, dat weten ze niet.”

Bij Op1: ‘Hoe kan een auto verdwijnen?’

Op het moment heerst er dus nog vooral onduidelijkheid. Maar er is één grote vraag: „Hoe kan het dat er op een van de drukste knooppunten van Nederland, net voor de spits op een maandagmiddag, een auto verdwijnt?” Diezelfde vraag stelde Van Hooft aan de politie. „Dat is voor ons ook een grote vraag”, kwam het antwoord van een politieagent. „Daarom vragen wij ook aan het publiek: als er iemand is die ook maar iets gezien heeft, neem contact met ons op.”

Na de vondst van Sanne en Hebe blijkt dat de politie mogelijk al eerder afwist van mogelijke bandensporen bij de plek waar ze uiteindelijk zijn gevonden. Al ontkent Rijskwaterstaat dat ze daar hebben gekeken, zegt Van Hooft. Enkele tipgevers wezen de politie op de (destijds mogelijke) plek van het ongeluk. Ekiz: „Zijn die tips dan niet serieus genomen?”

Volgens Van Hooft zegt de politie dat ze die wél serieus hebben genomen. „Ze hebben dinsdagavond gekeken op die plek, toen is er een eerste inspectie gedaan, maar is er niks gevonden. Nu kun je je wel afvragen waarom ze op dat moment geen helikopter hebben ingezet, die heeft namelijk twee dagen rondgevlogen en overal waar ook maar een klein spoor was, is die ingezet. Op die plek is die niet ingezet, maar de politie zag daar geen enkel spoor.” Hoe het dan toch kan dat Sanne en Hebe op die plek zijn gevonden? Volgens Van Hooft komt dat omdat er woensdagavond een onderdeel van een Kia op die plek is aangetroffen. Daarna is de helikopter wél ingezet en stuitten agenten op de auto met daarin Sanne en Hebe.

Je kunt Op1 terugkijken via NPO Start.

Meerderheid Tweede Kamer wil zelftest baarmoederhalskanker

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.