Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 21 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Heleen van Royen en Johan Derksen bekvechten bij Vandaag Inside: ‘Je lult uit je nek’

Heleen van Royen en Johan Derksen bleken gisteravond bij Vandaag Inside niet bepaald eensgezind. Integendeel, Van Royen kon rekenen op een aantal sneren van Derksen. Maar VI-kijkers vonden dat de schrijfster toch wel ergens een punt had.

De tafeldiscussie ontstaat als het WK voetbal in Qatar ter sprake komt. Eerder werd al bekend dat tijdens de voorbereidingen van het voetbalspektakel zeker 6500 mensen om het leven kwamen. Johan Derksen sprak zich daar al regelmatig over uit, want volgens ‘de snor’ neemt de Nederlandse regering daarin niet de juiste rol aan. Derksen vindt dat Nederlandse prominenten als de koning, koningin of ministers niet naar Qatar moeten afreizen, vanwege de mensenrechten die daar worden geschonden.

Johan Derksen over WK Qatar in Vandaag Inside

Maar om het WK in Qatar hangen ook belangen voor Nederland. Want VI-gast Chris Woerts spreekt uit dat Nederland in het krijt staat bij het Arabische land, vanwege de evacuatie van Afghaanse tolken. Waarbij Qatar Nederland destijds hielp. En presentator Wilfred Genee benadrukt dat ook het vloeibare gas uit Qatar, wat Nederland wil hebben, zwaar weegt.

Maar Derksen blijft bij zijn standpunt en vindt dat er vanuit de Nederlandse regering meer protest zou moeten zijn. Genee vraagt ook Van Royen naar haar mening en zij denkt er blijkbaar anders over dan haar 73-jarige tafelgenoot. „We zijn altijd zo aan het vingertje wijzen. Ik vind het altijd heel moeilijk als je gaat zeggen wat iemand anders wel of niet moet doen.” Volgens haar moet een Máxima of Willem-Alexander zichzelf afvragen of de zaak niet aan hun geweten knaagt. „Maar ik snap niet dat iemand anders gaat zeggen: ‘Jij mag daar niet heen, want ik vind het een schande wat daar is gebeurt’.”

Heleen van Royen: ‘Ga jij WK kijken, Johan?’

Meneer Derksen kijkt al ietwat bedenkelijk bij de woorden van Van Royen en dan klinkt een strenge „Beste Heleen”, waarna hij aan een pleidooi begint. „Het zijn volksvertegenwoordigers en de koning vertegenwoordigt ook het volk. En 75 procent van het volk wil niet dat ze gaan. Is dat vingertje wijzen? Heel massaal vingertje wijzen, dat kunnen ze niet negeren.” Waarna Derksen benadrukt dat de principes van het koningshuis ver te zoeken zijn. „Zij hebben dus blijkbaar geen principes, het gaat gewoon ordinair om poen.”

„Maar Johan, ga jij naar die wedstrijden kijken?”, haakt van Royen weer in als Derksen klaar is met zijn betoog. „Dat moet je dan eigenlijk ook niet doen.” En daar slaat Van Royen volgens Derksen de plank mis. „Nee, nou blijf je domme dingen zeggen”, reageert hij daarop.

Johan Derksen: ‘Je lult uit je nek’

Van Royen verheft haar stem aan de Vandaag Inside-tafel. „Ja, hallo, principes. Als jij zegt ik vind het walgelijk, we moeten dat niet doen en we moeten daar niet heen. Jij vindt dus eigenlijk dat we daar niet hadden moeten gaan voetballen.” Maar daar kunnen we volgens Derksen niet onderuit. „We kunnen overal onderuit, waarom niet?”, vraagt Van Royen. Waarna Derksen uitlegt dat Nederland bij zo’n beslissing uit de FIFA wordt gezet en het hele Nederlandse voetbal opblaast. „Verfrissend”, reageert van Royen.

Van Royen benoemt nogmaals dat we niet te veel naar een ander moeten wijzen. Waarna ze benadrukt dat er in Nederland ook verkeerde dingen gebeuren, zoals een toeslagenaffaire of de gaswinning in Groningen. Maar Derksen attendeert haar al snel op het feit 6500 doden daar niet mee te vergelijken zijn. „Vanaf nu wijzen we niet meer naar landen, we zijn niet kritisch en we vinden alles prachtig”, zegt Derksen sarcastisch. „Je zit uit je nek te lullen”, stelt hij richting de tafelgast. „Nee, ik zit niet uit mijn nek te lullen”, reageert Van Royen fel.

VI-kijkers snappen Van Royen

Daarna gaat de discussie over in een ander onderwerp, namelijk de Hazes-documentaire. Van Royen bekeek de docu omdat ze nieuwsgierig was. „De Hazes-familie is een van de beroemdste families van ons land.” Waarna Derksen cynisch „nou” door haar heen bromt. „Johan vindt dat ik nu al uit mijn nek zwets, terwijl ik nog niks heb gezegd.” Echt op één lijn komen de twee niet. Overigens blijkt uit de reacties van de VI-kijkers dat sommigen het standpunt van Van Royen wel kunnen volgen. 

https://twitter.com/FinbarvdVeen/status/1583183255767224320

https://twitter.com/bertusdebeste/status/1583184207320297472

https://twitter.com/AntonieNiessen/status/1583182938635915265

https://twitter.com/pcb1970pcb/status/1583184166148927489

https://twitter.com/AccountVanLamp/status/1583197836761436160

https://twitter.com/rozema_jan/status/1583183788439240704

Je kijkt Vandaag Inside terug via KIJK.

Plot twist: Johan Derksen en Angela de Jong hebben respect voor elkaar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.