Leeuwarder Courant
Leeuwarder Courant Binnenland 21 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Twee personen omgekomen door aanvaring tussen snelboot en watertaxi bij Terschelling, jongen (12) en andere opvarende vermist

Twee personen zijn omgekomen door de aanvaring tussen snelboot Tiger en watertaxi Stormloper op de Waddenzee bij Terschelling. De hulpdiensten zijn nog op zoek naar een 12-jarige jongen en nog een persoon.

De aanvaring gebeurde vanochtend om 07.12 uur in het Schuitengat op de Waddenzee. De Stormloper had zeven passagiers aan boord, de Tiger – inclusief bemanning – 27. De aanvaring vond ongeveer vier kilometer ten zuidwesten van West-Terschelling plaats.

Bij de aanvaring is opgeschaald naar GRIP 3 in verband met opvang en nazorg. Vier mensen werden direct uit het water gehaald door de KNRM. Ook een andere persoon werd uit het water gehaald. Dit was het eerste slachtoffer dat moest worden gereanimeerd. Daarna werd een ander slachtoffer, dat eerst nog vermist was, gereanimeerd. In beide gevallen was de reanimatie tevergeefs.

Doden bij aanvaring snelboot en watertaxi

Eerst werd er uitgegaan van zeven opvarenden van de watertaxi, dit is later op basis van informatie van de schipper bijgesteld naar acht opvarenden. Zodoende wordt er sindsdien, naast de 12-jarige jongen, ook gezocht naar een andere opvarende van de watertaxi.

De Stormloper, een watertaxi van zo’n dertien meter lang, is gezonken en vastgemaakt aan een boei in het Schuitengat. Met een speciaal schip is de watertaxi gelicht om ook in de watertaxi te zoeken naar het vermiste kind, maar er werd niks gevonden. Verder vaart de KNRM met verschillende reddingboten naast elkaar op een lijn, om zo het wateroppervlak grondig te kunnen doorzoeken. Het zoekgebied wordt mede bepaald door drijvende spullen in het water. Het zoekgebied wordt door de stroming steeds groter.

‘Behoorlijk paniek’

„Het is behoorlijk paniek hier”, liet ooggetuige Sytse Schoustra vanochtend vanaf Terschelling weten. „Er is onder meer brandweer en de ambulance aanwezig.”

Veerboot Tiger is drie kwartier na de aanvaring verder gevaren naar Harlingen. De opvarenden worden daar opgevangen. Op de veerboot zijn geen gewonden gevallen, stelt een woordvoerder van rederij Doeksen. Wel liep de Tiger schade op door de botsing: er liep water in een van de rompen van het schip, dat net als een catamaran twee rompen heeft. „Maar het schip is zo ontworpen, met meerdere compartimenten, dat dit verder geen gevaar heeft opgeleverd”, aldus de woordvoerder. De sneldienstregeling op de lijnen tussen zowel Harlingen en Vlieland als Harlingen en Terschelling wordt nu uitgevoerd door de Koegelwieck.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid is naar Harlingen vertrokken voor een verkennend onderzoek naar de aanvaring. Over de oorzaak van de aanvaring is nog niets bekend.

Heleen van Royen en Johan Derksen bekvechten bij Vandaag Inside: ‘Je lult uit je nek’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.