Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 17 okt 2022
Leestijd: 5 minuten

Echtpaar Texel steelt harten van kijkers Miljoenenjacht: ‘Het is ze zo gegund’

Je hebt winnaars en winnaars. Het echtpaar dat gisteravond de thuisprijs van Miljoenenjacht overhandigd kreeg, dat waren nou mensen waarvan iedereen zegt: ‘Dat geld komt goed terecht, het is ze gegund.’ Op Twitter gebeurde dat dan ook. Het winnende stel van Texel zorgde voor mooie tv.

Linda de Mol scoorde gisteravond bij haar slotaflevering van Postcodeloterij Miljoenenjacht als een malle. Meer dan 1,5 miljoen kijkers stemden op SBS6 af en het kijkerscijfer werd het hoogste van de dag, op het Journaal van 20.00 uur en het Eredivisievoetbal na. Mooi nieuws voor de op tv teruggekeerde De Mol, maar des te schrijnender moeten voor haar de kijkcijfers van Five Live zijn. Voor de serie waarin Linda de Mol de hoofdrol heeft, haakten meer dan 900.000 mensen – die Miljoenenjacht nog volgden – keihard af.

Yvonne verdient flink aan Miljoenenjacht

De laatste deelneemster in de studio bij Linda de Mol was Yvonne uit Eindhoven. Zij koos uiteindelijk voor een ‘bankbod’ van 107.000 euro, voor haar een prachtig bedrag. Voor de vorm werd er nog even doorgespeeld. Uiteindelijk zou zij 50 procent kans op 20 cent hebben gehad en 50 procent op een half miljoen. Yvonne zou… met 500.000 euro naar huis zijn gegaan, maar was met de ruime ton ook meer dan tevreden. „Ik wilde het risico niet meer nemen.” Al met al een mooi bedrag dus, als je het bijvoorbeeld vergelijkt met ‘het zachte prijsje‘ van een paar weken geleden.

De consequentie van haar keuze: Winston Gerschtanowitz mocht met diezelfde 107.000 euro de boot naar Texel nemen om een thuiswinnaar blij te maken. „Ik sta in the middle of nowhere”, kon hij als eerste melden, terwijl zich op tv een soort horrorscenario ontvouwde van een pikzwarte avond en het gezicht van Gerschtanowitz in een vaag blauw licht. „Mensen zeggen vaak ‘op de Waddeneilanden zullen jullie wel niet komen’. Nou, het bewijs is er. En we waren ook al eens op Ameland.”

‘Ik zag je al op de televisie!’

De tv-man klopte met een zaklantaarn op de deur van een pittoresk boerderijtje in de buurt van Den Burg. Achterom uiteraard, zoals dat gaat op het platteland. Het duurde even, maar toen werd er „ik zag je al op de televisie!” geroepen. Vreemde gewaarwording moet dat zijn, als opeens je eigen huis in beeld verschijnt. Maar het gebeurt dus echt. „Ik zei al: dat ken niet anders”, zei de man op leeftijd eenmaal in de deuropening. Gerschtanowitz: „Ik heb fantastisch nieuws voor u.” De eilandbewoner gaf toe dat hij ‘even zijn hartslag moest regelen’.

Het bleek de heer Sijtsma. Hij toonde een huis vol rommel. De presentator gaf er een mooie draai aan: „Ik zeg dan altijd ‘ik spaar’.” Voor de televisie bleek ook mevrouw Sijtsma in een lekkere stoel te zitten. Vanaf toen was het enthousiasme-hek van de dam. „Wat ben ik blij je te zíén!”, riep de vrolijke en verraste dame. Ze kon niet opstaan om Gerschtanowitz een hand te geven, want ze is nogal slecht ter been.

Echtpaar wilde met de loterij stoppen

„Moet de televisie uit?”, vroeg meneer Sijtsma heel attent. „Ja”, antwoordde Gerschtanowitz, „anders horen we de hele tijd onszelf.” Het echtpaar kon het amper geloven dat zij hoog bezoek hadden. „Jongens jongens jongens”, bracht de vrouw uit. „Dit is toch super”, zei haar man. De twee spelen al jaren mee met de Postcodeloterij. De man van Miljoenenjacht weer: „U dacht waarschijnlijk: hier komen ze nooit.” Meneer Sijtsma: „Ja en dan te bedenken dat we eigenlijk zouden stoppen. Met al die energie en die onkosten.” „Wat ben ik blij dat u niet gestopt bent”, kon Gerschtanowitz alleen maar zeggen. De thuiswinnaar: „Je mag wel vaker langskomen hoor.”

Het stel komt oorspronkelijk uit Friesland, maar besloot op Texel te gaan wonen. Hij: „Dat is in 1974 geweest.” Zijn vrouw: „Mag ik even mijn dochter bellen?” Daar moest de televisieman even een stokje voor steken natuurlijk, want de live-uitzending moest door. „Ze kan dit terugkijken of ze ziet het nu op de televisie. Anders zien anderhalf miljoen mensen dat u uw dochter aan het bellen bent.”

Nog een prijs van Miljoenenjacht

Ze kijken elke zondagavond, die twee Texelaars. En nu gebeurde het in hun eigen woonkamer: gouden feestelijke snippers en Gerschtanowitz met een prijs van 107.000 euro. „Het is echt ontzettend super”, zei de winnaar. Zijn vrouw: „En dan hebben we van de week ook nog drie bakkersbonnen gekregen.” Ook van die befaamde loterij natuurlijk.

Maar ho, wacht. Als klap op de vuurpijl bleek echtpaar Sijtsma als enige van hun eigen postcode met de loterij mee te spelen. Omdat er nog een keer 107.000 euro zou worden verdeeld, ging dat hele bedrag naar het toch al zo blije stel. Kortom, 214.000 euro gaat naar Texel. Toen werden de twee toch even stil. Waarna mevrouw Sijtsma vroeg: „Moeten jullie nu nog helemaal terug?”

Veel kijkers van Miljoenenjacht vonden het bezoek van Gerschtanowitz aan het winnende stel prachtig, blijkt uit reacties op sociale media. Het echtpaar heeft het hart van twitteraars in elk geval gestolen. „Geef die twee een eigen programma”, klinkt er dan al snel. En zo geschiedde dan ook. Hieronder lees je enkele mooie reacties op de familie Sijtsma.

https://twitter.com/suzanneunck/status/1581729199110246400

https://twitter.com/rene_vdberg/status/1581730679120834560

https://twitter.com/hott_eok/status/1581729453130285058

Voor wie Miljoenenjacht wil terugkijken: de uitzending vind je hier.

Drukte op Schiphol tijdens herfstvakantie lijkt mee te vallen: ‘Kom niet eerder dan vier uur’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.