Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 17 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Drukte op Schiphol tijdens herfstvakantie lijkt mee te vallen: ‘Kom niet eerder dan vier uur’

Er is wederom sprake van een drukke ochtend op Schiphol, op de eerste maandag van de herfstvakantie. Dat komt voornamelijk doordat reizigers te vroeg naar de luchthaven komen, laat een woordvoerder weten. Volgens hem lopen de rijen in de vertrekhallen wel goed door, het valt dus enigszins mee. Alleen voor vertrekhal 3 staat een deel van de rij buiten.

De gemiddelde wachttijd voor de beveiliging bedraagt ongeveer een uur, aldus de zegsman. „Reizigers zijn erg op tijd, soms zelfs iets te vroeg. Daarom ontstaan er nu rijen. We roepen reizigers daarom nogmaals op om echt niet eerder dan vier uur van tevoren naar Schiphol te komen.”

Door herfstvakantie meer reizigers op Schiphol dan normaal

Op Twitter bevestigen reizigers de inschatting van de woordvoerder voor de gemiddelde wachttijd. Zo laat iemand weten dat het „best druk is”, maar wel „goed georganiseerd”. De reiziger laat weten 45 minuten in de rij te staan, wat nog meevalt vergeleken met de urenlange rijen van afgelopen zomer.

Vanwege de herfstvakantie wordt rekening gehouden met meer reizigers dan normaal. Vakbond FNV waarschuwde vorige week al voor lange rijen, als gevolg van de personeelstekorten bij de beveiliging. Gisteren was het ook druk op Schiphol, maar volgens de woordvoerder verloopt het vertrekproces prima. „De sfeer is goed”, zegt hij. Voor de rest van de dag is de verwachting dat de doorstroom in de wachtrijen goed blijft.

Ook rijen voor paspoortcontrole afgelopen weekend

Naast rijen in de vertrekhal ontstonden er afgelopen zaterdag ook rijen voor de paspoortcontrole in de aankomsthal. Die werden veroorzaakt door onderbezetting bij de Marechaussee door ziekmeldingen als gevolg van corona. Een woordvoerder van de Marechaussee laat weten dat de bezetting vandaag goed is. „Mocht de drukte toch toenemen, dan verleggen we de focus naar vertrekkende en overstappende reizigers, zodat zij hun vlucht niet missen.” In dat geval zal het wat drukker zijn in de aankomsthal.

Eerder werd overigens al bekend dat Schiphol met de naderende herfstvakantie nog steeds maatregelen zou treffen. In september mochten maximaal 67.500 reizigers het vliegveld betreden en in oktober zijn dat er 69.500. De luchthaven begon in juli en augustus met het invoeren van een maximaal aantal reizigers.

Geen zin in de rijen op Schiphol, maar wil je wel wat leuks doen tijdens de herfstvakantie? Metro tipte eerder al een aantal leuke tips voor uitjes in ons eigen kikkerlandje.

Hilarisch (oud) geboortekaartje zorgt weer voor schitterende reacties

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Drukte op Schiphol tijdens herfstvakantie lijkt mee te vallen: ‘Kom niet eerder dan vier uur’
Sluiten