Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Televisie 15 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Rob Jetten in Op1 over hoge energierekening: ‘Niemand wordt deze winter afgesloten’

Voor meer dan een miljoen huishoudens in Nederland dreigt financieel zwaar weer door de hoge energieprijzen. Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten schoof gisteravond aan bij Op1 om hierover te praten. Hij benadrukt dat niemand deze winter in de kou komt te staan.

Eerder lekte uit dat het kabinet 15 miljard euro uittrekt om mensen tegemoet te komen. Volgens ingewijden gaat het kabinet op Prinsjesdag (20 september) bekendmaken dat de inkomstenbelasting omlaag gaat en het minimumloon met 10 procent gaat stijgen, net als de daaraan gekoppelde uitkeringen. De belasting op energie gaat omlaag en de huurtoeslag omhoog.

Rob Jetten belooft dat niemand in de kou komt te staan

Of deze geruchten kloppen, laat Jetten niet los in Op1. „Er is van alles gelekt en er gaat van alles rond. Volgende week dinsdag gaan we dat presenteren.” Wel zegt hij: „We richten ons echt vooral op de laagste inkomens en de middeninkomens die het hardst worden geraakt.” 

Presentatrice Carrie ten Napel snijdt aan dat deze maatregelen pas voor 2023 zijn. „Maar wat gaat er nu gebeuren?”, vraagt ze. Jetten: „De energieprijzen zijn de afgelopen weken nog veel harder gestegen dan iedereen had gedacht. Energiebedrijven waarschuwen dan ook: goed dat er in 2023 een stevig pakket komt, maar hoe gaan we in de tussentijd voorkomen dat mensen echt in de knel komen te zitten? Voor mij staat één ding voorop: niemand mag in Nederland in de kou komen te zitten. Het kan niet zo zijn dat energiebedrijven mensen thuis afsluiten door betalingsproblemen.” 

Ten Napel pareert dat dit al gebeurt, en dat er mensen zijn die zichzelf afsluiten. „Mensen, maar ook bedrijven, proberen natuurlijk met man en macht om hun energieverbruik naar beneden te krijgen”, zegt Jetten. „Dat betekent dat bij sommige mensen de verwarming überhaupt niet meer aangaat. Maar in Nederland hebben we natuurlijk in het verleden ook wel gezien dat mensen worden afgesloten als ze de energierekening niet betalen. Daarvan zeggen we, en gelukkig zijn de energiebedrijven het daarmee eens: afsluitingen in deze winter – met deze hoge prijzen, terwijl we weten dat er vanaf 2023 een goede structurele oplossing komt – dat mag niet het geval zijn.”

Precieze invulling van dekking energiekosten nog onbekend

Ten Napel: „Dus even concreet: als iemand zijn energierekening niet kan betalen dit jaar, dan zorgen jullie ervoor dat dit gedekt wordt?” Hierop antwoordt Jetten: „We zijn nu met energiebedrijven in gesprek hoe we dat dan het beste kunnen doen. Maar het uitgangspunt is helder: dat niemand in de kou komt te zetten.” Hoe het er precies uit komt te zien, durft Jetten nog niet te zeggen. Hij wil er liever niet te veel over kwijt: „Dat ga ik nu niet doen, omdat we nog in de laatste gesprekken met die energiebedrijven zitten. Ik presenteer liever in één keer het hele pakket. Maar: er wordt dit jaar niemand afgesloten en er komt een stevig koopkrachtpakket van het kabinet. Dat zullen mensen echt in de portemonnee gaan merken.” Hoewel hij denkt dat de energieprijzen gaan dalen nu de gasopslagen goed zijn gevuld en Europa een stevig pakket afkondigt om de energiemarkt tot rust te brengen, zal het voorlopig niet teruggaan naar het „oude normaal”, voor de oorlog. „We gaan er als kabinet alles aan doen om de energierekening zoveel mogelijk te dempen, maar alles compenseren, dat is een belofte die niemand kan waarmaken.”

Je kunt de Op1-aflevering van gisteren terugkijken via NPO Start

Dit zijn de genomineerden voor de Televizier-prijzen 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.