Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 14 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Heleen van Royen openhartig over psychose na zwangerschap: ‘Belandde in isoleercel’

Schrijfster Heleen van Royen verscheen gisteravond in het programma Vier Handen Op Eén Buik om tienermoeder Levi te begeleiden bij haar zwangerschap. Maar Van Royen vertelde daar ook openhartig over haar eigen zwangerschap en de psychose die ze daarna kreeg. Waardoor ze zelfs in een isoleercel belandde. 

Van Royen staat in de aflevering Levi en haar vriend Martin bij, die een kindje krijgen. Beiden hebben een heftige jeugd achter de rug en Martin werd zelfs uit huis geplaatst. De schrijfster luistert aandachtig naar het treurige verhaal en besluit ook zelf om zich kwetsbaar op te stellen.

Heleen van Royen vertelt over psychose en isoleercel na zwangerschap

De schrijfster vertelt eerlijk dat haar vader zelfmoord pleegde toen zijzelf 13 was. En later legt Van Royen uit dat zij ook „een hele heftige tijd” meemaakte toen ze een kind op de wereld zette. „Toen ik mijn eerste kindje kreeg, raakte ik echt in de war. Ik kreeg een psychose en ik moest opgenomen worden en ik ben zelfs in een isoleercel beland.” De schrijfster benadrukt dat het trauma van haar overleden vader terugkwam bij de geboorte van haar dochter. „Ik wilde dit vertellen omdat ik heel goed heb geleerd om er mee te leven.”

‘Bewijzen dat ik zelf voor mijn baby kon zorgen’

Later spreekt Van Royen ook nog vrouwen die, door welke omstandigheden dan ook, hulp nodig hadden na hun zwangerschap. Waarbij ze ook refereert naar haar eigen verleden. Het was heel moeilijk om te bewijzen dat ik zelf voor mijn baby kon zorgen. Dat vond ik echt verschrikkelijk. Een van de ergste dingen die ik heb meegemaakt. Ik moest ook bewijzen dat ik het zelf kon.”

Eerder vertelde Van Royen dat haar deelname aan Vier Handen Op Eén Buik een mooie ervaring is. De omstandigheden waarin ze een kind krijgen zijn meestal niet ideaal, maar ze doen hun best om er met onze ondersteuning het beste van te maken. Dat ze me zo dichtbij laten, vind ik heel bijzonder. Je bouwt een sterke band op en die blijft bestaan, ook na het programma.”

Je kijkt de aflevering van Vier Handen Op Eén Buik terug via NPO.

Heleen van Royen in Vandaag Inside: ‘Hét moment om alle koningshuizen op te doeken’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.