Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Televisie 16 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Eneco-baas nuanceert uitspraken Jetten: ‘Als mensen hun best doen, worden ze niet afgesloten’

Rob Jetten was eergisteren te gast in Op1 en stelde daar mensen gerust die zich zorgen maken of ze hun energierekening nog wel kunnen betalen. De minister voor Klimaat en Energie beloofde dat niemand in Nederland deze winter wordt afgesloten. Eneco-baas As Tempelman schoof gisteren aan in hetzelfde programma, maar hij durft niet helemaal dezelfde belofte te doen. „Als mensen hun stinkende best doen, worden ze niet afgesloten.”

Voor meer dan een miljoen huishoudens in Nederland dreigt financieel zwaar weer door de hoge energieprijzen. Tempelman ziet de problemen in de praktijk ook. „De situatie is nu gewoon ongekend moeilijk. We zien dat steeds meer van onze klanten te maken krijgen met die hoge rekening en daardoor in de financiële problemen komen”, vertelt hij. „We zien dat steeds meer mensen problemen hebben met het termijnbedrag. Ik was vanmiddag nog in ons klantenservicecenter en we krijgen duizenden telefoontjes per dag. Ik heb ook een aantal telefoontjes zelf meegeluisterd. Ze zeggen: ik heb nu mijn nieuwe termijnbedrag gekregen, op basis van de nieuwe prijzen. Ik ga van 300 naar 900 euro en ik kan het gewoon echt niet betalen.”

Tempelman vermoedt dat dit nog de stilte voor de storm is. „We zien dat die groep aan het groeien is. Die is nu nog relatief klein, maar die wordt steeds groter. Als iedereen te maken krijgt met prijsverhogingen, wordt het probleem ook groter.”

Tempelman in Op1: ‘We laten mensen die zich inzetten niet in de kou zitten’

Presentatrice Maaike Timmerman legt Tempelman de uitspraken van Jetten voor. Ze vraagt hem of hij ook kan beloven dat niemand wordt afgesloten. „Wat ik kan zeggen voor de klanten van Eneco, die echt hun stinkende best doen om hun energierekening te betalen, waarvoor we betalingsregelingen treffen, die we begeleiden naar de juiste schuldhulproute, die klanten gaan wij niet afsluiten. Die laten wij niet in de kou zitten deze winter”, zegt hij. „De mensen die bereid zijn om zich echt in te zetten en met ons in gesprek zijn hoe ze het beste met deze situatie kunnen omgaan.”

Timmer blikt alvast vooruit naar de volgende winter, maar daar brandt Tempelman zijn vingers nog niet aan „Volgende winter denk ik dat we weer in een hele nieuwe realiteit zitten. We moeten kijken hoe de markt er dan voorstaat. Hoe de betaalbaarheid van de rekeningen er dan uitziet. Ik vind het iets te vroeg om daarop vooruit te lopen.”

‘Eneco maakte geen extra winst dit jaar’

De roep om een hogere winstbelasting voor energiebedrijven klinkt steeds sterker. Tempelman zegt echter dat Eneco geen extra winst heeft gemaakt dit jaar. „In deze crisis zijn de risico’s voor ons ook enorm toegenomen. Onze winst staat alleen maar onder druk. Sterker nog: we zijn nu zes maanden in ons boekjaar en we hebben helemaal nog geen winst gemaakt.” Eneco hoeft zich vooralsnog geen zorgen te maken. „We zijn een sterk bedrijf, we hebben een goede liquiditeit, dus het is niet zo dat we op omvallen staan. Maar de winst staat wel degelijk onder druk.”

Je kunt de aflevering van gisteravond terugkijken via NPO Start

Bakken kritiek voor festival dat Lil Kleine boekt: ‘Nul respect voor vrouwen en kinderen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.