Manners.nl
Manners.nl Entertainment 7 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Oscar-winnaar gepakt op plagiaat: verhaallijn gejat van zijn student

Regisseur en tweevoudig Oscar-winnaar Asghar Farhadi is door een Iraanse rechtbank schuldig bevonden aan plagiaat. Zijn nieuwste film A Hero zou gebaseerd zijn op een documentaire, nota bene gemaakt door een oud-student van Farhadi. Volgens The Hollywood Reporter heeft de rechtbank voldoende bewijs

Tja plagiaat, dat is niet zo fraai. Andermans werk overnemen en het (zonder bronvermelding) presenteren als je eigen werk verdient natuurlijk geen schoonheidsprijs, laat staan een Oscar.

‘Plagiaat in A Hero van Asghar Farhadi’

Farhadi heeft volgens de rechtbank het auteursrecht geschonden van de maker van een documentaire: zijn oud-student Masihzadeh. Zijn nieuwe film A Hero zou zijn gebaseerd op de documentaire All Winners All Losers. Een titel die een ouderwetse paradox beschrijft. Bovendien treffend voor de situatie waarin de Iraanse regisseur zich nu bevindt.

A Hero, waarmee de regisseur geen Oscar won, is een drama over een man (Rahim) die in de gevangenis belandt vanwege hoge schulden. Tijdens een tweedaags verlof vraagt hij zijn schuldeiser de klacht in te trekken tegen betaling van een deel van het verschuldigde bedrag. Maar het loopt allemaal niet helemaal volgens plan voor Rahim.

De documentaire All Winners All Losers vertelt min of meer hetzelfde verhaal. Beide producties zijn namelijk gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Lastig te zeggen dus of Farhadi zich puur heeft gebaseerd op het oorspronkelijke verhaal of toch stiekem een graantje inspiratie heeft meegepikt uit het werk van zijn oud-student. De Iraanse rechtbank denkt in ieder geval het laatste.

Mogelijke straf voor de Oscar-winnaar

Farhadi won al twee keer een Oscar in de categorie ‘Beste Niet-Engelstalige Film’. In 2012 won hij het felbegeerde beeldje met de film A Separation en deed dit in 2017 dunnetjes over met The Salesman. Hij lijkt nu toch een beetje van zijn voetstuk te zijn gevallen met het vonnis van de rechtbank. Het is nog niet helemaal duidelijk welke straf hem boven het hoofd hangt. Mogelijk moet hij alle inkomsten uit A Hero afdragen aan Masihzadeh, maar een gevangenisstraf is ook niet uitgesloten.

Benieuwd waar je alle Oscar-winnaars van 2022 kunt streamen? Check dan dit artikel.

Dit artikel verscheen eerder op de website van onze collega’s van Manners.

Wolf maakt citytrip naar Amersfoort: gespot in bebouwde kom

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.