Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 4 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Het is nog niet einde verhaal: opwarming aarde beperken tot 1,5 graad is haalbaar

Alle hoop is nog niet verloren, blijkt uit een rapport van het VN-klimaatpanel IPCC. Volgens de organisatie is het namelijk mogelijk om in 2030 de uitstoot van broeikasgassen met de helft te verminderen ten opzichte van 2019. Daarmee is het dus ook mogelijk om het klimaatdoel in zicht te houden: de opwarming van de aarde binnen de 1,5 graad houden.

Maar als we dat willen bereiken, moeten regeringen, bedrijven en consumenten wel nú in actie komen. Het afgelopen decennium nam de uitstoot van broeikasgassen namelijk toe. Het groeitempo vlakte weliswaar af, maar er is desalniettemin groei. Het is cruciaal om de aarde niet meer te laten opwarmen dan 1,5 graden Celsius vergeleken met de gemiddelde temperatuur vóór de industrialisatie, benadrukt het IPCC. „Aanvullend en direct ingevoerd klimaatbeleid is nodig”, zeggen de wetenschappers. Bij ongewijzigd beleid zal de aarde in het jaar 2100 ongeveer 3,2 graden warmer zijn. Het gaat dus zeker niet vanzelf, maar het is wél mogelijk.

Waar het een paar weken geleden al érg warm was? Antarctica. Daar werden temperaturen gemeten van zo’n 40 graden boven de normale temperatuur.

Samenwerking nodig om klimaatdoelen te halen

Cruciaal om de klimaatdoelen te halen? Mondale samenwerking, volgens het IPCC. Wereldwijde verdragen, zoals het Klimaatakkoord in Parijs, zijn belangrijke middelen om nationaal tot meer klimaatbeleid te komen. De wetenschappers adviseren om zo min mogelijk „afgezwakte compromissen” te sluiten en om belangrijke groepen zoals jongeren en lokale gemeenschappen te betrekken bij het klimaatbeleid.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen naar ‘netto nul’ gaat. Alle uitstoot die dan nog plaatsvindt, moet worden opgevangen door bijvoorbeeld bomen of technologische toepassingen, zoals filters die CO2 opvangen. Het verminderen van de uitstoot is noodzakelijk in alle sectoren, benadrukken de klimaatwetenschappers. Dat geldt dus ook voor de landbouw en de industrie, waar het IPCC de overgang naar klimaatneutraliteit „uitdagend maar mogelijk” noemt.

Opwarming van de aarde tegengaan

De wetenschappers benadrukken dat het belangrijk is fossiele brandstoffen te vervangen door hernieuwbare energie. Zo kunnen biobrandstoffen en groene waterstof op korte termijn een belangrijk alternatief zijn voor olie, gas en steenkool. Mogelijk wordt het „onvermijdelijk” om voor het halen van de klimaatdoelen te vertrouwen op technologische oplossingen, schrijven de wetenschappers. Ze doelen dan bijvoorbeeld op middelen om CO2 af te vangen en op te slaan.

De kosten van de noodzakelijke verduurzaming vallen relatief gezien mee, stellen de wetenschappers in hun jongste rapport. „Het economische voordeel van het beperken van de opwarming van de aarde tot maximaal 2 graden Celsius is groter dan wat het zou kosten als de aarde meer opwarmt.”

Lovende reacties op Mijn Vader de Gelukszoeker: ‘Hartverscheurend’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Het is nog niet einde verhaal: opwarming aarde beperken tot 1,5 graad is haalbaar
Sluiten