Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 15 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Kijkers schrikken opnieuw van Jeugdzorgtapes: isoleercel en misbruik? ‘Misselijkmakend’

De eerste aflevering van Jojanneke en de jeugdzorgtapes maakte bij kijkers al heel wat los. Maar ook de tweede aflevering is wederom schokkend en verdrietig. Vooral de horrorverhalen over de isoleercel en het misbruik binnen jeugdzorg, zorgt dat kijkers met een „misselijkmakend” gevoel achterblijven.

In de docu-serie neemt Jojanneke van den Berge de schrijnende situatie van jeugdzorg in Nederland onder de loep. De eerste aflevering van vorige week riep bij veel kijkers geschokte reacties en zelfs tranen op.

Maar ook aflevering twee laat een ingrijpende indruk achter. Vorige week maakten kijkers kennis met Nando (17), Jamie (17), Eli (28) en Doke (15), die hun heftige verhaal deelden. Dit keer verschijnt ook de alleenstaande moeder Maddy (27) in de aflevering, zij verbleef zelf in jeugdzorgstellingen en moest haar dochter afstaan. Daarnaast zien we de 19-jarige Stephanie, die haar verdrietige ervaringen met de isoleercel vertelt.

Misbruik binnen jeugdzorg in Jeugdzorgtapes

Maddy kreeg op haar zestiende als jongere onder toezicht van jeugdzorg haar eerste kind. Haar dochter Geniley werd na negen maanden bij haar weggehaald. Haar andere twee zoontjes kunnen wel bij haar wonen. Met een brok in haar keel omschrijft ze het moment dat haar dochtertje werd meegenomen door jeugdzorg.

Ook Eli keert terug in aflevering twee. In de eerste aflevering bleek dat zij op haar 28ste in een euthanasietraject zit, omdat zij niet met haar trauma’s kan leven. Hoewel ze op haar tiende al zwaar getraumatiseerd was door haar thuissituatie, werd dit binnen jeugdzorg alleen maar erger. Wat tot die trauma’s leidde? „Er is daar veel misbruik geweest”, vertelt Eli. Begeleiders die bijvoorbeeld met een sleutel haar kamer inkwamen en aan haar zaten. „Als je dat als meisje dat aangaf of er een klacht over indiende, werd er gezegd: ‘Zij is gedragsgestoord’, geloof haar maar niet’.” Volgens haar is dit heel veel meisjes overkomen. „Wij kregen geen stem. Wij waren die meisjes die gedragsgestoord waren.”

https://twitter.com/Neeltje73/status/1514685370214010890

Kijkers schrikken van verhalen over isoleercel

Maar ook de desastreuze gevolgen van de beruchte isoleercel komen naar boven in aflevering twee. Nando werd als 12-jarige jongen dagenlang opgesloten in zo’n ‘iso’. In alle jaren dat hij in instellingen zat, zat hij naar eigen zeggen „meer dan 150 keer” in een isoleercel. Maar Stephanie blijkt het trieste record te hebben. Ze zat negen maanden achter elkaar in een isoleercel. Door haar misbruikverleden, suïcidale gedachten en drang tot automutilatie, blijkt Stephanie een complex geval voor jeugdzorg. Ze blijft tegen wachtlijsten aanlopen en het ontbreekt aan gepaste hulp. Jeugdzorg weet niet wat ze met haar aanmoeten en stoppen haar, op vijftienjarige leeftijd, maanden in een isoleercel.

Haar vader vertelt dat zij als ouders niet wisten wat er met hun dochter gebeurde. Stephanie vertelt dat de iso haar heeft beschadigd. „Ik weet zeker dat we een heel leuk gezin hadden, maar het is wel kapotgemaakt door de overheid”, vertelt haar vader. „En de isoleercel”, vult zijn dochter aan.

https://twitter.com/robinkaljouw/status/1514757719575732224

Wil je aflevering 2 van Jojanneke en de jeugdzorgtapes bekijken? Je vindt die hier

Tranen bij kijkers na schokkende onthullingen in Jeugdzorgtapes: ‘Woorden schieten tekort’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.