Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 17 apr 2022
Leestijd: 4 minuten

Genieten van Johan Cruijff 75 op tv: ‘Wat werd er nog vet Amsterdams gepraat’

Het was voor de ware voetballiefhebber gisteravond smullen geblazen bij de NOS. De omroep zond ‘unieke beelden’ uit van Johan Cruijff, die op 25 april 75 jaar zou zijn geworden. Johan Cruijff 75 ging er een uur lang in als koek. „Mijn God, wat was hij goed.” En: „Wat werd er nog vet Amsterdamse gepraat. Dat is uitgestorven, jammer.”

„Een genie”, noemde Studio Sport-presentator Tom Egbers vrijdag al, die als voorbeschouwing op Johan Cruijff 75 niet bij de publieke omroep, maar aan tafel bij Eva Jinek was aangeschoven. Louis van Gaal denkt daar – zo blijkt uit zijn huidige film – iets anders over. Egbers, die op Champions League-avonden veel met ‘nummer 14’ samenwerkte, in Jinek: „Ik vraag me nog steeds weleens af wat Johan ergens van gevonden zou hebben. Spreken met hem was altijd een gebeurtenis. Een wonderlijke man, een kunstenaar.”

Waar waren al die beelden van Johan Cruijff toch?

De kunstenaar in taal en vooral op het voetbalveld kwam in rijke archiefbeelden van de NOS weer eens mooi tot uiting in Johan Cruijff 75. „Mooi voor liefhebbers van voetbal, sport en geschiedenis”, beloofde Egbers. Eva Jinek vroeg over de nooit of een halve eeuw niet vertoonde beelden terecht waarom die al die tijd niet gezien zijn. De Studio Sport-man: „Mijn eindredacteur vond honderden uren film. Het was niet gearchiveerd en niet gedigitaliseerd.” En zo kwam een briljante effectbal met buitenkant rechts in een nietszeggend potje voetbal tegen NAC bijvoorbeeld boven water. Een beeld dat ooit alleen in een samenvatting vijftig jaar geleden uitgezonden moet zijn.

Eerste doelpunt nooit gezien

„Bij het bekijken van al die uren beeld stuit je op dingen. Schitterende dingen”, vervolgde Tom Egbers, die nog één ding hoopt. Dat iemand het debuut van Johan Cruijff als tiener tegen GVAV uit Groningen ‘per ongeluk’ heeft gefilmd. In die wedstrijd scoorde de Amsterdammer, maar vertoond werd het doelpunt nooit.

De grote woorden van Egbers bleken gisteravond op NPO 1 niet té groot. Zo werd er een penalty-spelletje van tv-programma Avro’s Sportpanorama vertoond. In een sporthal in Ede deden onder meer Gerd Müller van Bayern München en Johan Cruijff mee. Ter vergelijking: alsof je nu Ronaldo, Messi en Lewandowski even zou laten invliegen voor een paar penalty’s op de buis. Mooi was ook een actie die Cruijff bedacht voor Artis. De dierentuin in zijn stad had een broedmachine nodig, een ding dat 25.000 gulden moest kosten. Cruijff bedacht een prijsvraag: hoeveel noppen had ik onder mijn rechtervoetbalschoen in de Europa Cup-finale tegen AC Milan. Mensen die meededen en de broedmachine zo sponsorden, moesten 2,50 gulden betalen. De winnaar kreeg de finale-schoenen van Johan Cruijff.

Zwartwitbeelden ingekleurd

Wat vooral in het oog sprong: veel bekende en onbekende beelden van Johan Cruijff kent de voetballiefhebber in zwartwit. De NOS had die beelden nu laten inkleuren, zoals het moet zijn geweest. Onder meer zijn huwelijk was in kleur te zien, maar ook verschillende voetbalbeelden.

Daar was overigens niet iedere kijker het mee eens:

Vragen van Erik ten Hag aan Johan Cruijff

Leuk waren ook beelden van een tv-programma van een piepjonge Dieuwertje Blok waarin kinderen vragen aan Johan Cruijff mochten stellen. Een van de kinderen die continu zijn vinger opstak om iets te vragen, was de huidige Ajax-trainer Erik ten Hag. Hij sprak nog lekker tukkers.

Veel anderen die in de docu aan het woord kwamen, jong, oud en Cruijff zelf, spraken nog typisch Amsterdams. Maar dan ook echt plát Amsterdams. Een Twitteraar die naar Johan Cruijff 75 keek, vindt het maar wat jammer dat dat taaltje haast uitgestorven lijkt.

Bovenal was het smullen geblazen van al die zeldzame beelden. Hieronder lees je enkele reacties.

Wil je Johan Cruijff 75 terugkijken? Dat kan hier.

Kijkers verbaasd om stel met barbiepoppen in Ik Vertrek: ‘Freaky!’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Genieten van Johan Cruijff 75 op tv: ‘Wat werd er nog vet Amsterdams gepraat’
Sluiten