Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 26 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Vandaag Inside vraagt Van Gaal naar Frenkie omdat Frenkie niets mag zeggen: ‘Oekraïne gaat ergens over…’

Hélène Hendriks stelde namens Vandaag Inside gisteren een vraag over Frenkie de Jong aan Louis van Gaal. Omdat ze de vraag niet aan Frenkie de Jong zelf mag stellen. René van der Gijp keek er aan de tafel van de talkshow hoofdschuddend naar en wees naar Oekraïne. „Dit is bijna zielig.”

Vandaag Inside – destijds nog Veronica Inside – mag voetballers van het Nederlands elftal sinds juni 2020 geen vragen meer stellen. Dat heeft nog altijd te maken met een opmerking van Johan Derksen over rapper Akwasi en zwarte piet. Toen een piet in beeld verscheen flapte Derksen er tijdens een uitzending uit ‘of we zeker wisten dat dat Akwasi niet was’. De talkshowman ging toen in op een uitspraak van de rapper tijdens een demonstratie tegen racisme op de Dam in Amsterdam. Akwasi zei daar: „Op het moment dat ik een zwarte piet tegenkom in november, trap ik hem hoogstpersoonlijk in zijn gezicht.”

Ophef verdween snel, boycot Vandaag Inside bleef

Het gebeuren live op tv werd een orkaan in een glas water. Johan Derksen werd enige tijd bestempeld als racist, maar een paar weken later had niemand het er meer over. Direct na de uitspraak in Vandaag Inside riep Oranje op aandringen van onder meer Georginio Wijnaldum en Virgil van Dijk een boycot tegen verslaggevers van het Veronica-programma (nu SBS6) uit. De boycot is er nog altijd, bleek gisteren tijdens een persconferentie vooruitlopend op Nederland – Denemarken van Louis van Gaal en sterspeler Frenkie de Jong.

Namens Vandaag Inside was verslaggeefster Hélène Hendriks bij de persconferentie aanwezig. Zij wilde weten – nadat Frenkie de Jong had laten weten ‘dat er stappen waren gemaakt’ – welke stappen dat dan precies waren. Met de boycot in het achterhoofd, stelde zij de vraag aan Louis van Gaal. „Dat kan Frenkie ook uitleggen”, antwoordde de bondscoach, die de boycot blijkbaar niet meer paraat had. De perschef van Oranje, Bas Ticheler, greep toch schoorvoetend in: „Volgens mij is dat niet helemaal de afspraak, sorry.”

Hélène Hendriks: ‘Nu heeft iedereen het er weer over’

Hélène Hendriks adrem: „Dat klopt, Louis. Vandaag Inside mag de spelers niet spreken, dus daarom vraag ik het aan jou.” Van Gaal keek wat verbaasd, zei ‘okay’ en gaf vervolgens netjes antwoord. Frenkie de Jong zat er onbewogen naast. Hendriks weer aan tafel van Vandaag Inside: „Frenkie had gewoon antwoord kunnen geven. Nu heeft iedereen het er weer over.”

„Hij geneerde zichzelf ook een beetje”, viel René van der Gijp op. Hendriks denkt dat het de coach en de speler overviel. „Volgens mij is de boycot helemaal niet meer ter sprake gekomen.” „Waar gaat dit nog over?”, vroeg talkshowhost Wilfred Genee zich af. En die vraag kopte Van der Gijp in met het feit dat de oorlog in Oekraïne pas echt ergens over gaat: „Het is ook nog een tijd waarin dingen spelen die echt ergens over gaan. Daar valt dit zó bij in het niet. Het is bijna zielig. Er zijn 3 miljoen mensen uit Oekraïne op de vlucht en gekkie Henkie gaat zeggen dat er niet met Vandaag Inside gesproken mag worden. Kom op, doe es gewoon joh.”

Vandaag Inside terugkijken? Dat kan hier.

Peter Pannekoek haalt uit naar Rutte in Dit was het nieuws: ‘Staatsontvoeringen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.