Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 15 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Twitter gaat lekker los op Chateau Bijstand: ‘Wat dúúr die kringloop’

Twitter is gisteravond – en ook vandaag nog – lekker losgegaan op Chateau Bijstand van de familie Meiland. De reacties over Martien, Erica en Maxime gaan alle kanten op, maar wat opvalt: kijkers vinden de kringloopwinkel waarin de Meilandjes hun broodnodige aankopen moeten doen allesbehalve goedkoop.

Kijkers waren er overigens genoeg: bijna 1,1 miljoen. Zij lijken een oproep van Martien Meiland, gisteren op Radio 10, te hebben opgevolgd. Voordat Chateau Bijstand was begonnen, wisten mensen al zeker dat er van armoede in het tv-programma geen sprake zou zijn. Mensen wisten zelfs nog nieuws te brengen: ‘Chateau Bijstand is gescript!’ (echt waar??). Niet zeiken, gewoon eerst kijken, vond Martien Meiland over de kritiek vooraf. En dat deden dus veel Nederlanders.

Chateau Bijstand vestigt de aandacht op armoede

In Chateau Bijstand heeft de familie Meiland voor SBS6 een middenwoning in het Noord-Hollandse Uithoorn betrokken. Dit om de aandacht te vestigen op de honderdduizenden Nederlanders die (nog) onder de armoedegrens leven. In ons land worden per dag 35 baby’s onder die grens geboren, dat is bijna 13.000 per jaar. De Meilandjes zetten zich via Chateau Bijstand daarom ook in voor Stichting Babyspullen.

Het betrokken huis is overigens een volstrekt normaal jaren ’60-huis in een arbeiderswijk. Erica Meiland merkte gisteravond op ‘dat huizen vroeger zo waren’. Ze leek even te vergeten dat die huizen, Nederland heeft er talloze, er nu gewoon nog zijn. In elk geval kwamen de Meilandjes op hun kenmerkende manier gillend binnen. „Wat kléééiiin. Vréééselijk.” Zij mochten voor 1500 euro inboedel – het huis stond leeg – en een derdehands autootje kopen. Vanaf dat moment begon het leven met een bijstandsuitkering.

Eerder Frogers en Roelvinkjes op bijstandsniveau

De Frogers en De Roelvinkjes gingen op SBS6 eerder de uitdaging aan om een maand lang op bijstandsniveau te leven. Nu doen Martien, Erica, Maxime, Claire, baby Vivé en natuurlijk de twee honden dat (elke maandagavond om 20.30 uur). Voor Chateau Bijstand moesten zij alles wat bij het normale leven van de familie Meiland hoort, zoals bankpasjes, auto’s, laptops en mobiele telefoons, inleveren.

Kort voor de bekende tv-familie het onwaarschijnlijke avontuur aan ging (Martien: „Alsof ik opnieuw geboren word”), liet de vader des huizes nog wel even zijn wenkbrauwen kleuren en pakte hij een kappersbeurtje. En daar waren zij dan, in hun kaal opgeleverde nieuwe onderkomen. Alles goed en wel, vonden Martien en Erica, maar de matrassen die zouden worden aangeschaft, moesten nieuw zijn. „Hoeft niet duur te zijn”, wist Erica. „Geen matras met van die rare vlekken”, vond Martien, die meteen ook het ergste scenario er maar even in gooide: „Ik kan altijd nog in de prostitutie gaan.” „Daar zit iemand op te wachten…”, reageerde Erica. „Ja hoor”, wist Martien stellig.

chateau bijstand, meiland, erica meiland, maxime meiland, martien meiland
Maxime, Martien en Erica Meiland voor hun tijdelijke huis(je). Foto: Talpa

Wel strijken in Chateau Meiland

In een kringloopwinkel in Noordwijkerhout tikten de twee ‘ex-en’ die nog altijd met elkaar leven, de nodige spullen op de kop. Een strijkplank en strijkbout mochten wat Martien Meiland betreft in Chateau Bijstand niet ontbreken. „Want tja, ik moet ondertussen ook nog naar Wie Van De Drie.”

De eerste aflevering van Chateau Bijstand leverde tal van reacties op Twitter op. Het programma was tot vanmorgen trending. Veel mensen reageerden op de prijzen van de kringloopwinkel (‘wat duur!’). De prijzen die langskwamen? Tv en een kastje 110 euro, lamp 45 euro, kinderbedje 35 euro, vier rieten stoelen 45 euro. „Waarom hebben we nog nooit zo goedkoop gewinkeld?”, vroeg Erica zich af. „Ze hebben hier smaak”, vond Martien. Een overzichtje van de reacties:

Wil je Chateau Bijstand terugkijken? Dat kan hier.

Martien Meiland reageert op kritiek over Chateau Bijstand: ‘Ga eerst kijken’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Twitter gaat lekker los op Chateau Bijstand: ‘Wat dúúr die kringloop’
Sluiten