Erik Jonk
Erik Jonk Buitenland 15 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Protest vrouw in journaal van Rusland: ‘Wat een heldin is Marina’

Een betoger tegen de Russische oorlog in Oekraïne heeft het Journaal van Rusland op de belangrijkste staatszender verstoord. Ze toonde een stuk papier met daarop de oproep aan kijkers de oorlog in Oekraïne te stoppen en de „propaganda niet te geloven”. Op Twitter noemen mensen de vrouw een absolute heldin.

De tekst tijdens de hoofdnieuwsuitzending van het Eerste Kanaal was in het Russisch en Engels, ondertekend met ‘Russen tegen de oorlog’.

De zender omschrijft de Russische invasie als ‘een speciale operatie om Oekraïne te denazificeren, conform de verplichting van het regime in het Kremlin’. De omroep onderzoekt het incident, meldt het Russische persbureau TASS.

Vrouw na protest in Journaal Rusland opgepakt

Volgens de Russische burgerrechtenorganisatie OVD-info, die betogers bijstaat die zijn opgepakt tijdens protesten in Rusland, is Marina Ovsjannikova verantwoordelijk voor de actie. Zij werkt zelf voor de staatszender waarop zij verscheen. Ovsjannikova zou na het incident zijn gearresteerd en overgebracht naar het politiebureau.

TASS bericht dat de jonge vrouw kan worden vervolgd omdat ze „de Russische strijdkrachten in diskrediet heeft gebracht”. Het Russische parlement heeft onlangs strenge wetten aangenomen waarmee mensen die ‘valse informatie over het leger’ verspreiden tot 15 jaar gevangenisstraf riskeren. In Rusland mag men de woorden oorlog en invasie niet gebruiken.

De video van het incident is massaal gedeeld op sociale media. Veel internetgebruikers – ook in Nederland – prijzen de „buitengewone moed” van de vrouw. In de eerste tweet zie je ook het beeld van het protest op televisie.

Ook kritisch van voormalige Russische vicepremier

Vandaag is er nog meer kritiek uit verrassende hoek als het om de oorlog in Oekraïne door de Russen gaat. De voormalig Russische vicepremier Arkadi Dvorkovits keurt de invasie af. De man die nu voorzitter is van de wereldschaakbond FIDE, spreekt zich uit in het Amerikaanse magazine Mother Jones.

„Oorlog is het ergste dat je kunt meemaken”, zegt Dvorkovitsj over de actie van Rusland volgens de NOS. „Iedere oorlog, waar dan ook. Ook deze.” De Rus meldt verder dat zijn gedachten bij de mensen in Oekraïne zijn. Het is zeldzaam dat een hooggeplaatst persoon als Dvorkovitsj zich over de oorlog in het openbaar uit.

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

Het Metro-panel over de stelling: ‘Een economische recessie is onvermijdelijk’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.