Pim Pauwels
Pim Pauwels Buitenland 8 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Levchenko wil dat Westen nu ingrijpt: ‘Poetin gaat iedereen terroriseren’

Evgeniy Levchenko vindt het onbegrijpelijk dat Westerse landen zich niet militair mengen in het conflict met Rusland in Oekraïne. In felle bewoordingen sprak de oud-voetballer zich uit tegen het volgens hem te behoudende beleid van het Westen. „Jullie leven allemaal buiten de realiteit.”

Oekraïner Levchenko wond zich op toen oud-generaal der strijdkrachten Tom Middendorp bij Op1 verklaarde waarom Westerse landen geen no-flyzone instellen boven Oekraïne. Zou dat wel gebeuren, dan zouden Westerse landen het Oekraïense luchtruim met militaire macht afsluiten voor de Russen. „Dan krijg je een directe confrontatie tussen NAVO-landen en Rusland. Dat wordt dan een groot conflict tussen oost en west.”

Levchenko: ‘Het is al een Derde Wereldoorlog’

In reactie daarop zei Levchenko dat Middendorp in „een andere realiteit leeft”. „Wat jullie uitkramen, het is allemaal bullshit. We zijn al in conflict met Rusland. In feite is het al een Derde Wereldoorlog.” Overigens denkt ons Metro-panel daar heel anders over.

Hij vindt dat het Westen veel te makkelijk denkt over de oorlog. Hij vreest dat Poetin het niet bij Oekraïne houdt. „Poetin stopt hier niet. Hij gaat gewoon door. Hij gaat iedereen terroriseren.”

‘Gaan jullie maar vechten en dood’

Ook noemt Levchenko het „onmenselijk” dat Westerse landen allerlei hulpgoederen en militaire spullen naar Oekraïne sturen, zonder zelf mee te vechten. „Zo van: gaan jullie maar vechten en dood. Als wij ons landje maar veilig houden. Dat kan niet. Dat kan gewoon niet”, sprak hij zich uit bij Op1.

Daarna benadrukte hij nog eens dat niet ingrijpen voor Poetin een vrijbrief is om ook andere Oost-Europese landen binnen te vallen. „Als jullie nu niet helpen, blijft het niet bij Oekraïners. Dan gaan ook mensen uit Polen, Litouwen of Letland dood. Dat is onmenselijk.”

Familie in Oekraïne ‘afgesloten van de wereld’

Euvgeniy Levchenko is als Oekraïner erg betrokken bij de oorlog in zijn land. Hij heeft familie in de regio Loegansk wonen, in het oosten van Oekraïne. „Ze zijn afgesloten van de wereld. Internet werkt niet meer en ze hebben geen water. Dat is wel een ramp.”

‘Jodiumtabletten-gekte’ gaat verder: ‘Maar één doosje per klant’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Levchenko wil dat Westen nu ingrijpt: ‘Poetin gaat iedereen terroriseren’
Sluiten