Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 1 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Jinek-kijkers schrikken van de ‘slechte’ staat Nederlandse leger: ‘Best eng’

De Jinek-tafel was gisteravond gevuld met gasten die praatten over de Oekraïne-kwestie. In Nederland vreest men voor de dreiging van president Poetin met kernwapens en als we twee militairen aan tafel mogen geloven, is het nog niet al te best gesteld met de Nederlandse krijgsmacht. Verontrustend, volgens kijkers. Ook viel hen het wegloopfragment van Thierry Baudet op.

Inmiddels is het verenigd Europa tegen Poetin, blijkt uit de reacties aan tafel. Verschillende gasten geven hun visie over het conflict in Oekraïne. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, sprak hardop uit om Oekraïne bij de EU te betrekken. Maar militair Niels van Woensel, van de Nederlandse officierenvereniging en oud-militair en CDA-kamerlid Raymond Knops, pleiten voor deëscaleren. Volgens Van Woensel „kan het nog erger”, waarmee hij de dreiging met kernwapens bedoelt.

Nederland vreest voor kernwapens Rusland

Knops duidt het gedrag van Poetin en zijn dreigementen rondom kernwapens. Die dreiging is er volgens hem altijd geweest. „Er zijn zoveel kernwapens op de wereld. Dat je de wereld een aantal keer kunt vernietiging, dat is een apocalyptisch scenario.” Volgens Knops is het gebruiken van die kernwapens een slecht idee. „Omdat je altijd verliest.”

Van Woensel legt uit dat de NAVO en Amerika de kernwapens als afschrikkingsmiddel gebruiken. Volgens hem staat Rusland daar net even anders in. „Het zijn niet alleen maar wapens ter afschrikking.” Daarna vertelt de militair dat Nederland nog helemaal niet klaar is voor een gevecht. „De staat van de krijgsmacht is heel slecht.” Inmiddels pleiten veel partijen voor meer geld voor Defensie, maar dat is volgens Van Woensel niet altijd zo geweest. „De krijgsmacht die we nu hebben, is eigenlijk een krijgsmacht die aan het opbouwen is.” Volgens hem zijn meer NAVO-landen bezig met opbouwen, dus als Poetin iets geks uithaalt, is dat volgens hem een slecht moment.

Jinek-kijkers schrikken van staat Nederlandse leger

Sommige Jinek-kijkers prijzen zowel Van Woensel als Knops over hun kundige woorden. Overigens schrikken ze ook van de staat van het Nederlandse leger. Zeker met de geluiden uit Rusland, is dit niet echt een geruststellende gedachte.

Thierry Baudet loopt weg bij interview

Overigens viel nog een ander Jinek-fragment bij veel twitteraars op, waarin FVD-leider Thierry Baudet wegloopt bij verslaggever Jaïr Ferwerda. Baudet sprak eerder zijn sympathie uit tegenover Poetin en noemde hem, een week voor de invasie, een „prachtige vent”. Daarover voelde Ferwerda hem nog even aan de tand. De FVD-leider nuanceerde zijn uitspraken bij Fewerda. „Waar ik me tegen verzet is het ‘Micky Mouse’-denken dat in Nederland domineert. De good guys en de bad guys. De wereld als een soort Hollywoodfilm”, sprak Baudet. Volgens Fewerda kun je Poetin niet anders bestempelen dan als bad guy. „Dat is nou precies het dommige van je”, reageert Baudet, wanneer hij zich omdraait. „Je hebt niet één boek over hem gelezen.” Waarna Ferwerda een aantal boeken van opsomt. Baudet loopt vervolgens weg. Vorig jaar liep Baudet nog de studio uit bij Jinek vanwege uitspraken van cabaretier Martijn Koning.

Wil je de hele uitzending van Jinek bekijken? De aflevering van gisteravond vind je hier. 

Raketaanvallen op Charkov, Nederlanders willen vechten in Oekraïne

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Jinek-kijkers schrikken van de ‘slechte’ staat Nederlandse leger: ‘Best eng’
Sluiten