Erik Jonk
Erik Jonk Buitenland 1 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Raketaanvallen op Charkov, Nederlanders willen vechten in Oekraïne

De stand van zaken in de oorlog in Oekraïne: raketten van Rusland hebben de stad Charkov getroffen. Een 60 kilometer lang Russisch konvooi is onderweg. Uit Nederland komt het nieuws dat heel wat landgenoten willen meevechten in het vreemdelingenlegioen van Oekraïne.

In de stad Charkov hebben vanmorgen Russische raketten het centrum getroffen. Dat meldt het hoofd van de regio, Oleg Sinegoebov. De raketten zouden zijn gevallen in woonwijken en op het gebouw van het stadsbestuur.

Volgens Sinegoebov zouden er onder meer kruisraketten zijn afgevuurd. Het is nog onduidelijk of er doden of gewonden zijn gevallen door de raketaanvallen. Gisteren vielen er zeker elf burgerdoden door Russische beschietingen in de Oost-Oekraïense plaats. Charkov is met ongeveer 1,4 miljoen inwoners de tweede stad van Oekraïne.

Nederlanders melden zich om te strijden in Oekraïne

Volgens de ambassadeur van Oekraïne in Den Haag heeft een „aanzienlijk aantal Nederlanders” zich gemeld om mee te vechten met het Oekraïense leger in de oorlog tegen Rusland. De Oekraïense president Zelenski liet zondag weten dat hij een vreemdelingenlegioen gaat oprichten.

„We staan versteld van het aantal aanmeldingen”, zegt de Oekraïense ambassadeur Maksym Kononenko tegen De Telegraaf. Het precieze aantal aangemelde Nederlanders wil hij niet noemen, wegens privacyregels. „We hebben een aanzienlijk aantal verzoeken ontvangen van Nederlandse burgers die zich bij de Oekraïense strijdkrachten willen voegen. We kregen die aanmeldingen al vóórdat president Zelenski gisteren zijn aankondiging deed.”

Rusland met enorm konvooi op weg door Oekraïne

Een Russisch militair konvooi dat op weg is naar Kiev is veel groter dan gedacht. Op satellietbeelden van het Amerikaanse bedrijf Maxar is te zien dat het konvooi ruim 60 kilometer lang is. Gisteravond zei Maxar nog dat het een lengte van 27 kilometer had.

De stoet met tanks, pantservoertuigen, artillerie en andere voertuigen bevindt zich zo’n 20 kilometer ten noorden van de Oekraïense hoofdstad. Volgens Maxar tonen satellietbeelden ook dat in het zuiden van Belarus, op een afstand van zo’n 32 kilometer van de grens met Oekraïne, gevechtshelikopters en grondtroepen klaar staan.

Zeventig doden bij basis

Bij Russische beschietingen van een militaire basis in Ochtirka, circa 300 kilometer ten oosten van Kiev, zijn volgens Oekraïense meldingen vandaag meer dan zeventig Oekraïense militairen omgekomen. Aantallen slachtoffers zijn niet te verifiëren in de strijd.

Uit het zuiden van Oekraïne wordt een opmars gemeld van Russische troepen rond en in Cherson. Deze haven aan de rivier de Djnepr en aan de Zwarte Zee zou zijn omsingeld, Russische militairen zouden rond de stad controleposten hebben opgezet volgens burgemeester Igor Kolichajev. Russische infanteristen zouden vanuit het oosten de stad ingaan.

Russische soldaten stelen Oekraïense telefoons om te bellen

Telefoonmaatschappijen in Oekraïne blokkeren sinds gisteren Russische simkaarten. Om toch met elkaar te kunnen communiceren, nemen Russische soldaten daarom Oekraïense mobiele telefoons in beslag. Dat meldt de overheidsdienst SSSCIP, die verantwoordelijk is voor informatiebescherming.

De dienst roept Oekraïense burgers die hun telefoon hebben moeten afstaan op om zo snel mogelijk het nummer te laten blokkeren. „Dit is van levensbelang. Zoek buren op die een telefoon hebben, gebruik een vaste lijn; de veiligheid van onze staat en de levens van Oekraïners hangen ervan af”, schrijft de SSSCIP op haar website. „Communicatie is een van de belangrijke sleutels tot een effectieve strijd.”

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

Russische economie op instorten en Russen zien het zelf somber in: ‘Schade is al aangericht’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Raketaanvallen op Charkov, Nederlanders willen vechten in Oekraïne
Sluiten