Pim Pauwels
Pim Pauwels Televisie 8 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Ingezonden brief over ‘wit Giro555’ maakt tongen los: ‘Dit kan toch niet waar zijn?’

Een ingezonden brief in de Volkskrant over een ‘wit-georiënteerd Giro555’ zorgt voor de nodige ophef. Krantlezer Niek Adamse uit Amsterdam keek gisteravond naar de landelijke Giro555-actie voor Oekraïne op tv. Hem viel vooral op dat het programma door louter blonde vrouwen met blauwe ogen werd gepresenteerd. „Dit kan toch niet waar zijn, anno 2022?”

In de Volkskrant die vandaag verscheen, schrijft Niek Adamse dat hij met een „heerlijk stamppotje” voor de buis zat. Het viel hem en zijn ouders echter direct op: het Giro555-programma werd door één type vrouw gepresenteerd. „Wat zijn we nog steeds wit georiënteerd in dit land.”

‘Vijf hoogblonde vrouwen met oceaanblauwe ogen’

Het programma werd onder meer gepresenteerd door Britt Dekker, Chantal Janzen, Wendy van Dijk, Dionne Stax en Eva Jinek. „Opgetogen in hun mooiste jurkjes stonden de presentatrices voor ons klaar. Vijf hoogblonde witte vrouwen met ogen zo blauw als de oceaan.”

Doneert de Nederlander meer als een witte vrouw daarom vraagt? Of wordt door de tv-wereld het talent van gekleurde Nederlanders nog altijd miskend, vraagt hij zich af. „Wij hebben in Nederland zo veel talent rondlopen van kleur. Dit voelde als een belediging naar een significant deel van de bevolking.”

Veel boze reacties op lezersbijdrage over Giro555

Op sociale media regent het reacties op de ingezonden brief, wat overigens wel vaker gebeurt wanneer een lezersbijdrage een gevoelige snaar raakt. „Wat onzinnig dat we ons hier druk om gaan maken. Er is een geweldig eindresultaat neergezet. Het gaat onderaan de streep om de miljoenen. Of het een avondje blond met blauwe ogen was, doet totaal niet ter zake.”

Een ander reageert: „Zielig, gebruik maken van een oorlog om je punt te maken. Dit is niet de tijd om dit soort uitspraken te doen.” Anderen zijn het daarmee eens. „Slecht gevoel voor timing om het nu te hebben over de samenstelling van de presentatoren. Blijkbaar is de oorlog toch nog niet dichtbij genoeg. Droevig.”

Ook bijval voor briefschrijver

Sommigen kunnen zich echter wel vinden in de boodschap. „Natuurlijk zetten de programmamakers er geen persoon met een ander uiterlijk neer. Nederlanders onderling zijn nog steeds geobsedeerd door blond haar en blauwe ogen”, schrijft iemand.

Een ander: „Niek raakt een gevoelige snaar. Interessant dat mensen die schijnbaar zo begaan zijn met narigheid op de wereld hier niet eens met respect op kunnen reageren. Is dat zeg maar niet het basisuitgangspunt van vrede? Ik ben het trouwens volledig eens met Niek.”

Al miljoenen opgehaald voor Giro555: dit zijn de meest unieke veilingitems

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ingezonden brief over ‘wit Giro555’ maakt tongen los: ‘Dit kan toch niet waar zijn?’
Sluiten