Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Televisie 9 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Aan emoties geen gebrek in laatste DNA Onbekend met Dionne Stax: ‘Nu snappen we alles’

Geen gebrek aan emoties in de laatste aflevering van DNA Onbekend met Dionne Stax. Het programma trok gisteravond zo’n 1,1 miljoen kijkers, meldt Stichting KijkOnderzoek. Daarmee eindigde het programma van AVROTROS op de zesde plaats in de lijst van best bekeken uitzendingen.

Het is de laatste aflevering met presentatrice Stax, omdat zij binnenkort overstapt van AVROTROS naar Omroep Max. Van DNA Onbekend was echter nog een reeks niet uitgezonden. Daarvan werd gisteravond de laatste aflevering uitgezonden. In het programma, dat eerder door Caroline Tensen werd gepresenteerd, zien we het verhaal van mensen die door middel van een DNA-test duidelijkheid willen krijgen over hun familiebanden.

Laatste aflevering met Stax

In de laatste aflevering met Stax werd onderzocht wie de vader van Jolanda en wie de opa van Marijke is. In het eerste deel van de aflevering volgen we Jolanda. De in Amsterdam-wonende thuiszorgmedewerker is er niet zeker van dat haar zus, echt haar volle zus is. Ze zouden een andere vader hebben, legt Stax uit, terwijl ze langs de Amsterdamse grachten loopt. Jolanda en haar zus hebben hun DNA al eens opgestuurd naar een databank, maar wonderbaarlijk hielden ze daar meer vragen dan antwoorden aan over.

Jolanda zit zenuwachtig aan haar keukentafel. „Ik wil er graag achter komen of ome Ben mijn vader is of mijn oom.” Volgens Jolanda’s moeder is dat ‘absoluut niet zo’. Maar op foto’s zie je duidelijk verschil in uiterlijk tussen Jolanda en haar vermeende zus.

De zussen nemen samen plaats op de bank met Stax voor het ‘moment van de waarheid’. Het is een emotioneel moment voor beiden wanneer ze nog een keer bevestigd krijgen dat de twee vrouwen géén volle zussen zijn. Ze delen niet dezelfde vader. Maar wie is dan de vader van Jolanda? Stax deelt het nieuws. „Nu snappen we alles”, reageert Jolanda. „We hebben zo lang pijn gehad. Dit had geen drie jaar hoeven duren”, zegt de, zo blijk nu echt, halfzus van Jolanda.

‘Wie is mijn opa?’

In het tweede deel van de aflevering wordt bekend dat Marijke ‘signalen heeft gekregen dat ene Dirk haar opa is’. „Ik vroeg me als kind al af waarom mijn vader niet op mijn opa lijkt”, hoor je Marijke zeggen. Nu ze foto’s van Dirk heeft gezien, zou hij zomaar haar vaders vader kunnen zijn, zegt de 31-jarige Rotterdamse.

Haar vader heeft echter nooit twijfels gehad over wie zíjn vader is, zegt Stax. „Maar door de jaren heen zijn er verschillende signalen geweest die het anders laten lijken”, legt Stax uit. Willem, de vader van Marijke, weet zelf niet wat ‘ie er mee aan moet en laat het rusten. Zijn dochter Marijke daarentegen wil heel graag weten wie haar opa was.

Het is de eerste keer dat Stax in het programma DNA Onbekend een kleindochter voor zich heeft zitten. Marijke vertelt over alle signalen die erop wijzen dat Dirk de vader is van haar vader: een verzoek van de woningbouw om de woning van ‘zijn’ overleden vader Dirk leeg te halen, een geboorteakte van haar vader waarop Dirks naam staat én dat haar opa Marijke’s vader nooit officieel heeft erkend als kind.

Ontknoping DNA Onbekend

In de ontknoping zie je Willem, die door Marijke’s nieuwsgierigheid is aangestoken. Beiden zijn zenuwachtig en gespannen. Willem zegt te hopen dat de man die hij altijd als vader zag, écht zijn vader is. Na het hele verhaal gehoord te hebben, is het resultaat van de DNA-test niet wat je zou denken… „Zekerheid, daar ging het mij om”, sluit Marijke af.

Weten wat er gebeurde in de laatste aflevering van DNA Onbekend met Dionne Stax? Je kunt de aflevering hier terugkijken.

Plottwist in Married at First Sight: ‘Ik ben gewoon gekwetst’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.