Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 9 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Genieten geblazen: heerlijk lenteweer op komst

Van zonnig en droog weer kunnen we al een tijdje genieten. Maar binnenkort wordt het alleen nog maar beter. Vanaf vandaag stijgt de temperatuur naar 15 graden en krijgen we met heerlijk lenteweer te maken.

Door de zon en de hogere luchtvochtigheid voelt het heel aangenaam buiten. De natuur zal binnenkort echt in bloei komen door de regen die op vrijdag plaatselijk kan vallen. De schrale oostenwind maakt deze week plaats voor een zuidoosten- tot zuidenwind.

Startschot voor lenteweer

Lokaal kan het vandaag zelfs nog wat warmer worden dan 14 of 15 graden. De nachten verlopen vanaf het einde van de werkweek steeds vaker vorstvrij. Vooral donderdag worden in De Bilt temperaturen rond 15 graden verwacht en daarmee is kans op de eerste officiële lentedag van dit jaar. Bij een temperatuur van 15,0 graden of meer in De Bilt spreken we van een officiële lentedag.

Vrijdag is dus even een mindere dag: dan neemt vanuit het westen de bewolking toe en kan het wat gaan regenen. De zon zal iets minder uitbundig schijnen, maar het blijft zacht met op grote schaal vorstvrije nachten.

De heerlijke zachte temperaturen blijven de komende tijd aanhouden. Volgende week komt daar nog een schepje bovenop: volgens Weer.nl kan het kwik op woensdag voor het eerst dit jaar in de buurt zelfs rond de 20 graden uitkomen. Beter lenteweer kunnen wij ons niet wensen.

Zonnig record in maart

Leuk om te weten is dat de eerste tien dagen van deze maand recordzonnig waren. Het oude record uit 1976 was 72,4 uur en deze waarde wordt vandaag al overschreden. In totaal komt het aantal uur zon in tien dagen uit tussen 85 en 88 uur. Dat is meer dan 8,5 uur per dag.

Of maart van dit jaar ook een droogterecord zal verbreken is nog niet te zeggen. Met één flink natte dag loop je dit record al mis. De droogste maand in maart ooit gemeten was in 1929 met slecht 9,5 mm.

Weg van het gebaande pad: dit zijn de mooiste stranden in Portugal

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Genieten geblazen: heerlijk lenteweer op komst
Sluiten