Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 5 mrt 2022
Leestijd: 8 minuten

Rachel over Hazes Is De Basis: ‘André geliefd, maar ik dring helemaal niks op hè?’

Met Hazes Is De Basis hebben we weer een nieuw Hazes-format op tv. Vanavond is op SBS6 aflevering twee te zien. Een interview met de bedenkster, ‘mevrouw Rachel Hazes’ zelf. Waarbij zij durft in te gaan op kritiek, die er naast alle liefde voor haar 17,5 jaar geleden overleden man is.

„Schrijf deze zin maar wel op!”

Wat biedt Hazes Is De Basis?

In Hazes Is De Basis zingen Nederlandse artiesten nummers van de smartlappenkoning van weleer, in eigen arrangementen. Vorige week zagen we onder meer Karsu (Sorry was gelijk een hoogtepunt), de 3JS, Trijntje Oosterhuis, Anita Meijer en – een verrassing – Holly Mae Brood. Vanavond zie we onder meer Tino Martin, Xander de Buisonjé en Lange Frans. Jeroen van der Boom praat de boel aan elkaar. Achter de bar staat wekelijks een andere oude bekende van André Hazes met een goed verhaal. Frits Barend was het zaterdag, over het legendarisch slechte (én allerlaatste goede) tv-optreden van de Amsterdammer in talkshow Barend & Van Dorp. Barend gaf zijn vriend wel credits: „André wilde de volgende avond revanche en slaagde. Frank Boeijen gaf hem zijn plek in de show weg.”

Hazes Is De Basis had het met een half miljoen kijkers zaterdag nog wat lastig tegenover Wie Is De Mol? en Weet Ik Veel? Eerstgenoemde titel is na vanavond verdwenen. Karsu en 3JS deden in die eerste aflevering ook een duet:

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

Bloednerveus voor Hazes Is De Basis

Vrijdag begint een reeks van niet minder dan vijf Holland Zingt Hazes-avonden in de Ziggo Dome. Rachel Hazes zal er als bewaakster van het Hazes-erfgoed alle vijf keer bij zijn. En naast Hazes Is De Basis draait ook de musical Hij Gelooft In Mij weer. Tijd voor een (telefoon)gesprek.

Hazes Is De Basis over je man… eh, zeg je nog je man eigenlijk?

Rachel: „Jaja, gek hè? Nog steeds ‘mijn man’, raar is dat hè?”

Maar Hazes Is De Basis, hoe heb je de eerste aflevering beleefd?

„We zijn natuurlijk al maanden met deze productie bezig geweest. Bij het opnemen vanaf januari werd het echt spannend. Ik vind dat we nu kunnen zeggen dat we heel trots kunnen zijn op wat we met z’n allen hebben gemaakt. Ik vind het fantastisch hoe de artiesten de nummers vertolken. We zouden eigenlijk met de hele ploeg gaan kijken, maar het werd thuis op de bank. Ik werk drie dagen per week in een ziekenhuis voor het programma BN’ers in het Ziekenhuis en was hartstikke moe. Dan moet ik bij dagdiensten op de afdeling oncologie elke keer om 04.00 uur opstaan. Ik dacht: weet je wat Rachel? Douchen, joggingpak aan en beentjes op tafel. Met een select gezelschap.”

Camera voor Rachel een dingetje

Je gaf tegen Jeroen van der Boom toe dat je bloednerveus was. Je bent wel wat gewend toch?

„Ik kan best lekker praten, maar praten voor een camera vind ik altijd eng.”

Komt Hazes Is De Basis uit jouw koker?

„Ja. Ik ben al best vaak door DJ’s benaderd die een remix van een liedje van André wilden maken. Daar is mijn idee ontstaan. Ik dacht: zoiets kun je breed trekken. Gospel, hiphop, reggae, ballad, uptempo… alle versies zijn mogelijk. Ik wilde het breed maken, met een veelzijdig repertoire. Het is mooi dat veel artiesten enthousiast waren en gelijk wilden meedoen.”

Bel je die dan zelf allemaal op?

„De meesten wel, want met veel artiesten heb ik weleens contact. Sommigen ook niet hoor, maar het enthousiasme werd er dan niet minder op.”

Zeg dan maar eens nee tegen Rachel Hazes.

„Nee hoor, daar ben ik heel eerlijk in. Nee is ook een antwoord. Maar ja, bijna iedereen is lovend over André. Ze vinden het vaak een eer om het te mogen doen.”

Hazes Is De Basis Rachel Hazes André Hazes
Foto: Talpa

Twijfels over rol in Hazes Is De Basis

Je speelt in Hazes Is De Basis een vrij prominente rol. Heb je daarover getwijfeld?

„Eigenlijk wel. Onze rolverdeling was altijd André doet alles op het podium en ik nam hem dingen uit handen. Zei hij ‘volgend jaar ArenA, Olympisch Stadion of Ahoy’, dan flanste ik het regelen van zo’n concert in elkaar. Persoonlijk ben ik het liefst altijd achter de schermen bezig. Maar dat kon nu even niet.”

Jullie begonnen met Karsu gelijk maar met een hoogtepuntje?

„Ja, mooi hè? Ik ben zwaar fan van haar, vocaal is zij zo sterk. Ze zong Sorry met zoveel gevoel. André kon net zo’n fan zijn van een Portugese zangeres, waar ik dan weer heel nerveus van werd. Ik vond dat dan een beetje kattengejank. Dré zei dan ‘hoor je niet dat die vrouw heel haar ziel in d’r sodemieter legt?’ Ik was toen een stuk jonger dan André en had dat ook met Turkse muziek. Nu ik wat ouder ben voel ik meer dat iemand zoals Karsu met heel veel emotie zingt.”

De artiesten kiezen zelf hun nummers uit, maar bij 3JS had jij een eigen verzoek.

„Ja, Vaag en Stil. Omdat het voor mij een moeilijk nummer is, het was het laatste liedje dat André heeft ingezongen. Die heeft een dubbele lading. Ik wilde heel graag dat de 3JS Vaag en Stil zouden doen en ik vond het prachtig. Als je geen fan van André Hazes bent, dan kun je over deze versie niet zeggen dat het niet mooi was.”

‘Holly Mae Brood bijzonder’

Was Holly Mae Brood met Amor, Amor, Amor voor jou ook een verrassing, of wist jij als dat ze dat in huis heeft?

„Bijzonder dat zij voor dat liedje koos. Holly Mae begon klein en bouwde heel mooi op. Ik wist een beetje was ze kon hoor, maar ik denk dat het wel een verrassing voor Nederland was. Mooi ook dat haar moeder en zus erbij zaten en emotioneel werden. Ze zagen toch hun kleine meid en zusje. Heel mooi gedaan.”

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

Vrijdag start de Holland Zingt Hazes-reeks in Ziggo Dome. Je bent er altijd bij?

„Ja, want ik ben heel nauw betrokken. Ik doe dat samen met MediaLane. Je begint een jaar van tevoren al te bedenken hoe mooi we de show nu weer kunnen maken.”

Kun je de muziek van André Hazes nog wel horen dan?

„Haha, ja hoor. En over die betrokkenheid: als mensen denken dat ik de hele dag mijn nagels zit te lakken, dan hebben ze het mis.”

Hazes Is De Basis Rachel Hazes André Hazes
Rachel Hazes en Jeroen van der Boom. Foto: Talpa

Een avondje kroeg is na 17,5 jaar nog altijd niet geslaagd zonder Hazes, en de Ziggo Dome loopt vijf avonden vol. Toch klinkt er regelmatig kritiek over overkill en dat jij André zou uitbuiten. Wat wil je daar over zeggen?

„Dat we nog steeds niet om André Hazes heen kunnen. Maar weet je: ik voel me bij de kritiek totaal niet aangesproken, terwijl mensen denken dat ze me er mee raken. Ik denk dat André alleen maar trots is op hoe geliefd hij onder de bevolking nog is. Tijdens de Ziggo Dome-concerten zie je drie generaties binnenkomen, velen hebben André bij leven niet eens gekend. Maar natuurlijk zal je altijd mensen hebben die klagen. Op een verjaardag vinden ook negen mensen het leuk en eentje niet. Ik had het ook niet hoeven doen, dat weet ik. Dat had me misschien heel wat rust gegeven, hoewel ik elke dag met veel plezier mijn werk doe.”

„Ik doe het voor de mensen die het wél waarderen en dat is de meerderheid, denk ik. En ik dring niks op hè? Het is niet dat als je bij de tramhalte staat, ik een mes onder je keel duw en zeg dat je naar de musical of Holland Zingt Hazes moet. Iedereen is vrij om te gaan en te staan en te kijken wat ie wil. André zou over de kritiek zeggen: ‘Zeiken om het zeiken’. Ik had de criticasters wel eens willen horen als ik ooit had besloten het helemaal niet te doen. Ik ben ervan overtuigd dat ik André ooit nog een keertje ga tegenkomen en is hij de enige die hoeft te zeggen dat hij trots op me is. Mensen die me niet leuk vinden, die komen toch niet bij mij over de vloer. Jammer dan. Ik wil wel graag dat je deze zin erin zet.”

Lange weg voor jonge Hazes te gaan

Hoe is het verder bij de familie Hazes? Is er weer wat rust in de tent?

„Ja, hoor. André is herstellende van een emotionele burn-out en dat gaat beetje bij beetje beter. Hij heeft een lange weg te gaan en daar staat geen tijd voor. De een verwerkt alles in een paar maanden en André heeft misschien wel een paar jaar nodig. Het belangrijkste voor mij is dat mijn kind goed in z’n vel zit en dat hij gezond bezig is. Voor mij is er maar één belang, het belang en functioneren van mijn kind. Dat zal elke moeder begrijpen.”

Hazes Is De Basis is vanavond om 20.00 uur op SBS6 te zien. De eerste aflevering terugkijken? Dat kan hier

Kijkers smullen meteen van Boer Zoekt Vrouw, we stellen de boeren voor

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.