Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 23 feb 2022
Leestijd: 8 minuten

Expeditie Robinson All Stars: juichen om tweede keer of even diep nadenken?

Expeditie Robinson gaat morgenavond (al) weer los en de fans krijgen niet zomaar een editie. RTL 4 wist namelijk zestien succesvolle oud-deelnemers bij elkaar te krijgen om nóg een keer voor eeuwige roem te gaan. Expeditie Robinson All Stars, zo heet de nieuwe strijd tegen honger, de verveling, intriges, bontjes en de schitterende spellen.

Al, staat er in het intro, want het was namelijk eind december nog dat Robbert Rodenburg tot winnaar van Expeditie Robinson 2021 werd uitgeroepen. Metro sprak de dolgelukkige maar ook verbaasde ‘Expeditie-koning van Kroatië’ toen. Ook die keer traden een aantal oudgedienden tot het spel toe.

Oude bekenden in Expeditie Robinson

Dat gebeurt nu voor de tweede keer. Aan Expeditie Robinson All Stars doen echter alleen maar toppers van toen mee. Zestien mannen en vrouwen die het succes al eens hebben geproefd. Die eigenlijk, zeker de voormalig winnaars, vooral op hun ‘bek kunnen gaan’. Toch reisden zij af naar Zanzibar, een zonnig paradijs-eiland ten oosten van Afrika.

Metro spraak deze week tien van de deelnemers om te horen hoe zij tegen een tweede keer aankeken. Riepen zij toen ze gevraagd werden dolgelukkig meteen jááááá en werd er keihard gejuicht? Of moesten zij toch wel even diep nadenken over een tweede keer Expeditie Robinson?

Morgen (donderdag 24 februari bij de de start van Expeditie Robinson All Stars) volgt met de tien nog een tweede deel. Daarin vertellen zij of, terugkijkend naar hun eerdere deelname, nog iets werd gevreesd. Of dat zij nu wisten: dát ga ik zeker anders aanpakken.

Op de beldag met de kandidaten waren zes Expeditie Robinson-strijders niet beschikbaar. Het gaat om Gregory Sedoc (finalist 2018), Hugo Kennis (winnaar 2019), Kay Nambiar (winnaar 2014), Mariana Verkerk (vijfde plaats 2019), Sebastiaan Labrie (halve finale 2010) en Thomas Dekker (finalist 2016). Maar in Zanzibar zijn zij er wel degelijk bij.

Meteen weer yés tegen Expeditie Robinson? Of…

• Bertie Steur, winnares 2016

Is boerin (landbouw), voormalig deelneemster ook van Boer Zoekt Vrouw en lid Provinciale Staten in Zeeland (PvZ, Partij voor Zeeland).

Expeditie Robinson Bertie
Boerin Bertie Steur. Foto: RTL

„Ik moest er wel even over nadenken, hoor. Dat moest ik bij de eerste keer Expeditie Robinson ook al. Ga ik dit wel doen? Ik heb nu eenmaal een bedrijf en kan niet zomaar alles laten vallen. Het was even kijken en schuiven om te zien of het zou lukken. Qua werk kreeg ik echter alle rond en van mijn vriendin moest ik gaan. Ik had eigenlijk niet zoveel keus…”

• Edith Bosch, winnares 2013

Voormalig judoka (viervoudig deelneemster Olympische Spelen, won een keer zilver en twee keer brons). Heeft nu en eigen coaching- en opleidingsbureau.

EXPEDITIE_ROBINSON_ALLSTARS_EDITH
Edith Bosch. Foto: RTL

„Ik heb over nog een keer Expeditie Robinson wel even nagedacht. Ik word voor best veel televisiedingen gevraagd en doe heel veel dingen niet. Alles overleg ik moet mijn collega’s van mijn eigen bedrijf. En alles wat ik doe moet in de lijn liggen van dat werk. Als ik Adam Zoekt Eva ga doen, bij wijze van spreken, dan ligt dat niet niet bepaald in die lijn. Expeditie Robinson is dat absoluut wel. Dat gaat over ‘in je angsten stappen’, over team-dynamieken en hoe je je tot elkaar verhoudt. Dat vind ik allemaal super-interessant, dus na het overleg werd het een duidelijke ‘ja’. Volgens mij ga je deze reeks wel leuk vinden. En wat ik zeker weet is dat je er in elk geval ‘heel veel’ van gaat vinden, haha.”

• Ferry Doedens, finalist 2014

Acteur en zanger.

EXPEDITIE_ROBINSON_ALLSTARS_FERRY
Ferry Doedens. Foto: RTL

„Toen ik werd gevraagd was het eigenlijk heel hard juichen en ‘ja’ zeggen. Bij de finale in 2014 riep ik op de Filipijnen al ‘als er ooit toch een keer een Expeditie Robinson met oud-finalisten zou komen’… Toen zei ik al dat ik dan meteen zou meedoen. Ik heb bepaald geen spijt dat ik geen ‘nee’ heb gezegd. Dat we met alledrie de finalisten van mijn jaar, met Kay Nambiar en Krystl, meedoen was al helemaal leuk. Vooraf stuurden we al berichtjes: ben jij al benaderd? Ik heb toevallig net de eerste aflevering gezien en kan je zeggen: te gek. Je gaat een strijd der titanen zien.”

• Niels Gomperts, vijfde plaats in 2017

Acteur (Penoza) en zzp’er in de bouw.

EXPEDITIE_ROBINSON_ALLSTARS_NIELS
Niels Gomperts. Foto: RTL

„Toen ik voor Expeditie Robinson werd gevraagd had ik meteen zin om ‘ja’ te zeggen en te juichen. Toen realiseerde ik me dat ik dat toch wel even aan mijn vriendin en moeder van ons kind moest vragen. Of zij het prima vond om thuis te blijven en voor de kleine te zorgen. Ze zei ‘ik weet hoe leuk je dit vindt’, ik kan je niet thuis houden. Je moet gewoon gaan. Ik mocht dus!”

• Krystl (Krystl Pullens), finalist 2014

Zangeres.

EXPEDITIE_ROBINSON_ALLSTARS_KRYSTL
Krystl. Foto: RTL

„Het was een beetje een shock ofzo, toen ik de mail zag binnenkomen. Ik dacht ‘wow, Expeditie Robinson, kan ik dat nóg een keer doen?’ In 2014 had ik het als heel gaaf ervaren, de meest bijzondere ervaring in mijn leven tot nu toe. Maar ik had het ook wel helemaal afgesloten. In mijn hoofd dacht ik ‘dit was te gek, maar dit zal ik nooit meer kunnen doen’. Na de mail heb ik me afgevraagd of ik me weer in dat hele circus zou begeven. Uiteindelijk dacht ik ja, weet je, ik vond dit het vetst. Ik houd onwijs van avontuur en uitdagingen. Nu het nog een keer in mijn leven voorbij komt, moet ik het gewoon maar gaan doen. Bij ‘nee’ zeggen had ik achteraf spijt gekregen.”

• Jan Bronninkreef, winnaar 2018

Veehouder.

EXPEDITIE_ROBINSON_ALLSTARS_JAN
Jan Bronninkreef. Foto: RTL

„Zei je nou meneer Jan, omdat ik winnaar was? Laat dat meneer er maar af. Ik ben gewoon koeienboer Jan, niks met een voetstuk. Maar ik draag het wel altijd bij me natuurlijk, die gigantisch mooie ervaring. Nog een keer meedoen aan Expeditie Robinson werd ‘drekt’ een volmondig ja. Vier jaar geleden moest ik als onbekende Nederlander vechten om een plekje in het programma. De kans was toen heel klein. Nu werd ik gewoon gevraagd… Een eer. Ik moest wel even met mijn vrouw Ineke overleggen natuurlijk. Zij moest de boerderij weer runnen, maar wilde dat ik ging. Dus het werd twee keer een volmondig ‘ja’.”

• Dio (Diorno Braaf), finalist 2016

Rapper. Maar ook: ‘groenburgemeester van Amsterdam‘.

EXPEDITIE_ROBINSON_ALLSTARS_DIO
Dio. Foto: RTL

„Neeee, niet gelijk ‘ja’. Ik moest er wel even over nadenken. De eerste keer Expeditie Robinson is me niet in de koude kleren gaan zitten, haha. Ik vond het veel zwaarder dan ik vooraf dacht dat het zou zijn. In de loop van de jaren heb ik alles wel verdrongen hoor, alleen de positieve dingen van toen zijn nu nog in mijn gedachten. Ik wist zeker dat deze nieuwe kans geen walk in the park zou worden. Bovendien heb ik door het resultaat een strik om mijn eerste Expeditie Robinson kunnen doen. Door het geslaagde avontuur was nu de vraag en de afweging: hoe succesvol kan ik het nog maken? Gaat dit me wel goed doen of juist niet? Uiteindelijk werd het ja, de vorm van deze editie was doorslaggevend. Ik dacht dat het een once in a lifetime-ervaring was, maar dat ik me nu mocht scharen tussen de beste deelnemers van de afgelopen vijftien jaar vond ik zó’n eer… dat ik niet anders meer kon dan ‘ja’ zeggen.”

• Dominique Hazeleger, finalist 2018

Personal coach en studente psychologie (volgend jaar master).

EXPEDITIE_ROBINSON_ALLSTARS_DOMINIQUE
Dominique Hazeleger. Foto: RTL

„Ik had toevallig een vraagsticker op Instagram gezet en de vraag gekregen of ik weer mee zou doen aan Expeditie Robinson als ik nog een keer gevraagd zou worden. Als Instagram-antwoord heb ik toen volmondig ‘ja’ gezegd. Maar dacht ook dat die kans nihil zou zijn. Op dezelfde dag kreeg ik een telefoontje van de productie. Ik dacht dat ik iets fout had gedaan, dat ik verkeerde beelden op mijn socials had gepubliceerd ofzo. Maar nee, ik werd gevraagd voor de All Stars-editie. Degene die belde had mijn Insta-antwoord echter niet gezien, het was puur toeval. Ik kon niets anders dan ‘ja!’ zeggen natuurlijk.”

• Carlos Platier Luna, winnaar 2017

Ex-judoka. Is nu judoleraar en ambassadeur van Intersport („van een tv-programma over skiën tot kledingshoots”).

EXPEDITIE_ROBINSON_ALLSTARS_CARLOS
Carlos. Foto: RTL

„Als je opschrijft ‘hij was aan het juichen en zei direct ja’, dan klopt dat helemaal. Ik had een gemist gesprek toen ik aan het  padellen was. Ik kende het nummer niet, maar belde terug. Tja, toen hoorde ik het. Supergaaf, geweldig. Ik houd van uitdagingen en besloot deze uitdaging meteen te pakken.”

• Rita Berger, finaliste 2009

Gezondheidspsycholoog.

EXPEDITIE_ROBINSON_ALLSTARS_RITA
Rita Berger. Foto: RTL

„Het was gelijk ‘ja’, alles in mijn lijf gilde gelijk ‘ja’. Maar ik moest nog wel even thuis overleggen natuurlijk. Als ze thuis hadden gezegd ‘nee, dat gaan we niet doen’… Het moet thuis wel doordraaien hè? Mijn man en kinderen keken me aan en zeiden: ‘We kunnen wel nee zeggen, maar het wordt toch een ja’. Toevallig had ik een paar maanden eerder tegen vrienden gezegd dat het erg gaaf zou zijn als ik ooit nog een keer gevraagd zou worden. Toen ik het berichtje kreeg, dacht ik eerlijk gezegd dat het een grap was. Dat ik in de maling werd genomen. Ja, ik was echt verrast.”

Voor wie echt niet kan wachten op RTL 4: de eerste twee afleveringen van Expeditie Robinson staan nu al op Videoland.

Expeditie Robinson All Stars: na eerste keer iets totaal anders aanpakken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.