Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 8 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Beau-kijkers verbazen zich over gasten bij Marc Overmars-discussie: ‘Eén vrouw?’

Na de misstanden bij The Voice, ligt nu ook de voetbalwereld onder vuur. Ajax-directeur Marc Overmars stapte op nadat hij grensoverschrijdend gedrag had vertoond binnen de club. Aan tafel bij Beau werden de onthullingen over de voetbalclub besproken. Kijkers verbazen zich voornamelijk over de gastenkeuze bij de talkshow. Want het overgrote deel is man. Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht, is de enige vrouw aan tafel.

Marc Overmars, die wordt bestempeld als de beste voetbaldirecteur die Ajax gehad heeft, stapte zondag op bij Ajax. Aanleiding is het grensoverschrijdende gedrag van de directeur. Zo stuurde hij foto’s van zijn geslachtsdeel naar vrouwelijke collega’s en zou hij stalkerig gedrag vertonen. Dat stellen in ieder geval elf vrouwen, die hun verhaal vertelden aan NRC. De krant bracht deze verhalen gisteren naar buiten.

Marjan Olfers enige vrouw bij Beau

Marjan Olfers is hoogleraar sport en recht en schoof bij Beau aan om te vertellen over de beschuldigingen richting Overmars. Maar, benadrukt Olfers, het gaat om „een cultuur van grensoverschrijdend gedrag”.

De hoogleraar is de enige vrouw in de studio. Aan tafel praten onder meer sportverslaggever Marcel Maijer en Bureau Sport-presentatoren Erik Dijkstra en Frank Evenblij mee over de opgeschudde voetbalwereld. De mannelijke tafelgasten en presentator Beau van Erven Dorens laten meermaals blijken geschrokken en verbaasd te zijn over de beschuldigen rondom Ajax.

Olfers is kritischer. „De vraag is wel: ‘Is Ajax er zorgvuldig mee omgegaan?’ Dat zegt wel wat over je cultuur. Dat moeten mensen gevoeld en geweten hebben.” Zelf werkt de hoogleraar in een wereld vol mannen. „Ik heb mij nooit onveilig of onheus bejegend gevoeld. Het kan ook zijn dat ik een dikke huid heb gekregen.”

Weinig vrouwen in voetbalwereld

Sportverslaggever Maijer legt uit dat de voetbalwereld een macho-cultuur is. „Waar mannen de boventoon voeren.” Volgens hem zijn er weinig vrouwen in leidinggevende posities. „Je ziet nu wel dat de laatste jaren steeds meer vrouwen in de organisaties komen. Wat een hele goede zaak is, maar het voedt misschien ook weer het mannelijke gedrag om dan even dit soort gedrag te kunnen vertonen. En die ruimte is er dan ook, want ineens lopen er allemaal vrouwen rond.”

Olfers kaart aan dat ze in het statement van Ajax aandacht voor de vrouwen miste. „Wat doen jullie voor die vrouwen zelf? Hoe veilig is het om naar voren te komen?” Volgens haar is er een verandering gaande in de samenleving, waarbij het niet alleen maar draait om geld, financiën en prestaties. „Het gaat ook om hoe we met elkaar omgaan.”

Marc Overmars grensoverschrijdende gedrag in functie

Haar mede-tafelgenoten blijven verbouwereerd over de aantijgingen richting Overmars. De Bureau Sport-mannen belichten Overmars’ talent en carrière. Zij begrijpen niet dat iemand met zo’n functie en zoveel bekendheid „dickpics stuurt”. Maar daar wringt volgens Olfers juist de schoen. „Idolen-verering leidt tot collectieve blindheid. We willen het niet zien van onze idolen. Daarom komen ze heel vaak met veel gedrag weg. Als je vroegtijdig wordt aangesproken op grensoverschrijdend gedrag, gaat het wellicht niet zo ver.”

Wil je de hele uitzending van Beau bekijken? De aflevering van gisteravond vind je hier

The Voice en Boos: nu 5 aangiften en 20 meldingen mogelijke zedenslachtoffers

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.