Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Televisie 16 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Op1 maakt uitzending in UMC Utrecht: ‘Mensen die denken dat je groen wordt van het vaccin, kun je niet bereiken’

Met het stijgende aantal positieve coronatesten stromen de ziekenhuizen langzaam voller en voller. Voor de redactie van Op1 was dat gisteravond de reden om vanuit het UMC Utrecht een uitzending te maken.

Onder andere viroloog Anne Wensing, arts-microbioloog Marc Bonten en kinderarts-epidemioloog Patricia Bruijning schoven aan bij presentatoren Hugo Logtenberg en Nadia Moussaid. Personeel van het ziekenhuis ging in gesprek over de situatie nu reguliere zorg door het hoge aantal besmettingen moet worden afgeschaald.

Studio Op1 in UMC Utrecht

Ook schoven er verpleegkundigen aan. Dat zorgde voor lichte verwarring: als het zo druk is in het ziekenhuis, waarom hebben ze dan tijd om bij een talkshow aan tafel te zitten? Voor de gelegenheid was de studio van Op1 in het UMC Utrecht te vinden, waardoor personeel na hun dienst aan kon schuiven bij de presentatoren.

Informatie rondom vaccins beter

Eén van de onderwerpen die in de uitzending werd besproken, is uiteraard hoe het gaat met de vaccinaties. Viroloog Anne Wensing laat weten dat er wat de vaccinatiegraad betreft nog veel te winnen valt.

Vooral als het om de informatievoorziening gaat, is er veel te winnen. „Er is een groep die informatie uit bronnen haalt die echt niet op waarheid berusten”, zegt ze over waarom mensen zich soms niet laten vaccineren. „Als mensen het idee hebben dat je groen wordt van het vaccin, je hebt hele rare verhalen, die kun je niet overtuigen. Maar mensen die denken dat het niet veilig is omdat ze al aandoeningen hebben, die kun je bereiken.”

Lang ziek ná covid

Daarnaast schoof Evert Zandbergen aan: hij kreeg anderhalf jaar geleden corona. Net niet heftig genoeg om naar het ziekenhuis te hoeven, tot zijn grote opluchting. Na ruim anderhalve week knapte hij op en leek het goed te gaan. Tot er een spierzenuwaandoening werd geconstateerd. Als gevolg van zijn besmetting.

Op1 goed bekeken

Bijna een miljoen mensen schakelden gisteravond naar de NPO om de bijzondere uitzending van Op1 te zien. Met 901.000 kijkers stond het programma op nummer acht in de kijkcijferlijst. Reacties online zijn veelal positief, al kon de uitzending ook op de nodige woedende reacties rekenen.

De uitzending is hier terug te kijken.

https://twitter.com/Omadre/status/1460371144486313993

UMC Utrecht onderzoekt coronamedicijn, ‘proefkonijnen’ gezocht

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.