Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 18 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Statement Humberto Tan over Thierry Baudet en aids krijgt veel bijval

Een rustige, maar geëmotioneerde Humberto Tan heeft in zijn talkshow gisteravond uitgehaald naar Thierry Baudet. De leider van Forum voor Democratie maakte toehoorders dit weekend wijs dat de kans dat een blanke hetero aids krijgt, kleiner is dan dat hij door de bliksem wordt getroffen. Tan, die zelf een broer aan de gevolgen van aids verloor, krijgt op Twitter veel applaus.

Humberto Tan gaf in zijn show op RTL 4 aan dat hij lang had moeten nadenken of hij de camera zou pakken om zijn mening te geven. Met Thierry Baudet hebben we te maken met een volksvertegenwoordig van ons land, al worden er inmiddels veel vraagtekens gezet bij de invulling van zijn job. Maar goed, hij bezet een van de honderdvijftig stoeltjes in de Tweede Kamer. Waar het Humberto echter vooral om ging: de uitgesproken woorden. Die raken hem persoonlijk diep. „Veel collega’s doen dit niet, maar in het buitenland wordt het wel opgepakt. Laten we daarom kijken naar de woorden die Thierry Baudet van Forum voor Democratie dit weekend uitsprak.”

Thierry Baudet Humberto
Thierry Baudet van Forum voor Democratie.

Baudet sprak in Heerhugowaard over aids

In Humberto werden vervolgens beelden vertoond van Baudet in Heerhugowaard, tijdens een bijeenkomst van Forum voor Democratie op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. De politicus zei: „Dus de kans dat een blanke hetero aids krijgt, is kleiner dan de kans dat ie door de bliksem wordt getroffen. De kans is echt nul komma nul nul nul nul. Mégaklein. Eigenlijk bestaat aids niet voor blanke hetero’s.”

„Nou kan ik er allemaal officiële cijfers bijhalen”, reageert Humberto, „bijvoorbeeld van het Aidsfonds. En laten zien dat het kolder is wat hij zegt. Maar daar gaat het bij hem niet om. Want na de nazi-appjes waardoor er scheuring kwam in zijn partij, het liegen over vriendinnen die in de trein zouden zijn aangevallen en onlangs nog over de Holocaust die hij tussen aanhalingstekens plaatste alsof het niet echt zou bestaan… Komt hij nu weer met een verhaal dat de superioriteit van blanke heteromannen zou moeten onderstrepen. Dáár gaat het Baudet om.”

Humberto over zijn broer en die van Rutte en Van der Laan

„En als hij wordt aangesproken over die uitlatingen”, gaat Humberto verder, „hebben wij het niet goed begrepen. Moeten wij niet zo overdrijven. En heeft hij het niet zo bedoeld. De broer van Mark Rutte, de broer van Eberhard van der Laan, mijn broer: alledrie overleden aan de gevolgen van aids. Zoals zoveel mannen en vrouwen zijn overleden aan aids. Maar Baudet vindt het nodig om al dat leed te bagatelliseren. En te overgieten met een racistisch homofoob sausje. Dat in het weekend dat het betaalde voetbal de regenboogfamilie omarmd heeft en zichtbaar steunt.” Humberto sluit af met een veelzeggende blik: „Baudet, bedankt.” De aangesprokene reageerde gisteravond laat via Twitter:

Een medestander zonder naam, die in Baudets nieuwe land wil wonen, maakt zich er zo vanaf:

Veel bijval voor Humberto na statement over Baudet

Op datzelfde Twitter kreeg en krijgt Humberto veel bijval van mensen die vinden dat hij goed gesproken heeft. Ook regent het applaudisserende handjes. Een klein overzicht.

https://twitter.com/Marrug66/status/1449824693263949834

https://twitter.com/RenskeHouting/status/1449824249330405383

https://twitter.com/AnoukApart/status/1449823671493840907

https://twitter.com/eddie_pas/status/1449823947885883397

Nederland kleurt roder en roder door stijging coronagevallen: dit betekent het voor jou

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.