Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 22 okt 2021

Hoge gunfactor: Mr. Frank Visser doet hartverwarmende oproep voor Limburgse Gerrit

Mr. Frank Visser deed gisteren een hartverwarmende oproep voor de Jukeboxshow van de Limburgse Gerrit. In Wordt u al Geholpen probeerde Gerrit zijn gelijk te halen tegenover social media-gigant Facebook. De auteursrechten van de muziek in zijn video’s zijn namelijk een probleem. Het gunfactorgehalte van de aflevering is bijzonder hoog en levert een vertederend einde op.

Wie gisteravond de aflevering van Wordt u al Geholpen bekeek, kon niet om die gunfactor van Gerrit heen. Bewapend met Limburgse vlaai verschijnt hij bij presentator Viktor Brand om zijn hart te luchten. Gerrit van Gerrit’s Jukeboxshow ligt in conflict met Facebook. In zijn online video’s gebruikt hij volgens het platform onrechtmatig muziek.

Limburgse Gerrit strijdt tegen Facebook

De Jukeboxshow van Gerrit is twee keer per week te beluisteren. Zo’n zevenhonderd liefhebbers luisteren wereldwijd online naar de muziek die Gerrit draait. Plaatjes uit de vijftiger, zestiger en zeventiger jaren. Dat doet hij op Facebook. „En dan word ik eruit gegooid door social media, dat is het probleem.”

Gerrit draait onder meer plaatjes van Elvis, zodat kijkers even kunnen rock ‘n rollen. En „om mensen een hart onder de riem te steken in coronatijd”. De singeltjes voor zijn programma schaft hij zelf aan. Hij zendt uit vanaf zijn telefoon, dus het geluid van de Jukebox is te beluisteren via Facebook. Maar dat mag dus niet. „Hier word je toch moedeloos van. Ik doe het niet voor mezelf, maar voor de luisteraars.” Het maakt de Limburger zelfs verdrietig. „Soms slaap ik er niet van. Soms denk ik, ik stop ermee, ik gooi het bijltje erbij neer.”

Mr. Frank Visser doet oproep voor Gerrit’s Jukeboxshow

Omdat Gerrit zelf de singeltjes koopt en uitzendt via zijn eigen telefoon vindt hij dat hij aan de rechten voldoet. „Ik heb betaald voor de artiest.” Facebook claimt dat het niet mag vanwege de muziekrechten. Zonder auteursrecht mag je via het platform geen muziek afspelen. „Ik zou het verschrikkelijk vinden als hiermee het programma ophoudt. Ik kan dat de luisteraars en de kijkers echt niet aandoen”, vertelt Gerrit.

Mr. Frank Visser legt uit dat het social media-platform zelf de regels bepaalt. „Als zij vinden dat u dingen niet mag uitzenden, dan mogen zij dat onderbreken.” De singletjes die Gerrit zelf kocht, zijn voor zijn eigen gebruik.

„Toen dacht ik, is er geen andere oplossing? Je kunt een hobby-radiostation beginnen. Ik gun het u. Daarom wil ik voor u via deze weg een oproep doen aan technische mensen”, zegt Mr. Visser. „Mensen die verstand hebben van internetradio. Dat zij u kunnen helpen bij het opzetten van zo’n laagdrempelig, makkelijk te bedienen internet-radiostation.”

‘Geweldige oplossing’ voor Gerrit

De reactie van Gerrit na Mr. Vissers oproep is vertederend. „Ik vind het een geweldige oplossing, wauw. Geweldig! Ik ben blij dat ik hier gekomen ben. Ik ga met een blij gevoel terug naar Limburg.”

Mensen die denken dat ze kunnen helpen kunnen reageren via deze link. De programmamakers zorgen er dan voor dat Gerrit geholpen wordt.

Donald Trump komt met eigen social mediaplatform in protest tegen ‘big tech’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Hoge gunfactor: Mr. Frank Visser doet hartverwarmende oproep voor Limburgse Gerrit
Sluiten