Judith Tielemans
Judith Tielemans Televisie 17 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Kritische reacties op ontknoping De Dansmarathon: ‘Levensgevaarlijk’

De finale van De Dansmarathon is zaterdagavond het laatste uur door meer dan een miljoen mensen op televisie bekeken, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek (SKO). Op sociale media klinken kritische reacties op het dansprogramma, waar koppels vijftig uur bijna non-stop dansten.

Zo gaat er op sociale media een foto rond van een oververmoeide Tawatha, die door haar danspartner Jermaine en de eerste hulp wordt aangemoedigd om door te gaan. Een verontwaardigde Twitteraar schrijft: „Blijkbaar vindt de gemiddelde NL-er het geweldig om anderen, hallucinerend en huilend van de pijn, na 50 uur dansen, in elkaar te zien storten! Wat een treurnis.”

https://twitter.com/Liesje81095457/status/1449471082025652225

Een verpleegkundige schrijft: „Als een programma het toelaat om deelnemers zover te krijgen totdat ze zoveel blessures hebben, bijna uitgedroogd zijn, psychisch het niet meer trekken en afgevoerd worden op een brancard dan is dat echt GEEN waardige televisie.”

Twintig koppels halen de finish

In het laatste uur van De Dansmarathon, die al vanaf donderdagavond bijna onafgebroken werd uitgezonden op SBS6, streden nog twintig van de honderd gestarte koppels om de hoofdprijs van 100.000 euro. Iets meer dan een miljoen televisiekijkers zagen hoe Tawatha en Jermaine uiteindelijk als winnaar uit de bus kwamen. Zij hadden van alle overgebleven dansparen in vijftig uur tijd de minste pauze genomen, slechts 35 minuten.

De vermoeide Tawatha, die amper haar ogen nog open kon houden, vertelde het publiek met een brakke stem dat het geldbedrag naar verschillen doeleinden zal gaan. „Niet alleen voor een reis naar Japan, maar ook voor een woning voor Jermaine, want die gaat op zichzelf wonen. En ik doe onderzoek naar zenuwletsels van mensen die motorongelukken hebben gehad, dus daar gaat het geld ook deels naar toe.”

Het uur voor de grote finale van het programma zaten volgens SKO al 597.000 mensen klaar voor de buis. Ook de registratie van het derde, vierde en vijfde uur voor het eindsignaal was met hun aantal kijkers goed voor een notering in de top 25 van best bekeken programma’s van de dag.

Dansmarathon haalt niet alleen goede kijkcijfers

Toch haalde het overgrote deel van het programma – de eerste 45 uur – die klassering niet. Zo schreef Metro al eerder over de pijnlijke kijkcijfers, waarmee het dansprogramma begon op donderdagavond. SBS6 bedacht de startdatum 14 oktober al lang geleden, niet wetende dat op dezelfde dag het Gouden Televizier-Ring Gala zou worden gehouden. Dat scoorde bijna 2 miljoen kijkers. Expeditie Robinson op RTL 4 ging ook nog eens richting de 1 miljoen. Wat overbleef voor De Dansmarathon: een plek ver buiten de TV Top 25 van de dag. De start was nog ‘goed’ voor 265.000 kijkers, maar al snel ging het bergafwaarts. Om 22.00 uur waren er nog maar 163.000 kijkers over. Vrijdag en zaterdagdag overdag was het al niet veel beter.

Dit kosten de pakken van The Masked Singer (en het is véél)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.