Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 29 okt 2021
Leestijd: 4 minuten

Karsu en Belle Perez schitteren in laatste Beste Zangers: ‘Kippenvel!, holy moly!’

Het veertiende seizoen van Beste Zangers zit erop en dat hebben de kijkers geweten. Velen zullen een traantje hebben weggepinkt in de tradionele slotaflvering met duetten. Vooral bij die van Karsu en Belle Perez. „Wat een stemmen, powervrouwen”, klinkt het alom op social media.

Beste Zangers was in ons land gisteravond na de journaals het best bekeken tv-programma. Met 1.144.000 live-kijkers versloeg het programma van AVROTROS zelfs Expeditie Robinson en Chateau Meiland, al was dat nipt. En die 1,1 miljoen werden bediend: de mensen vonden het prachtig.

Beste Zangers in Limburg

Wegens corona streek Beste Zangers dit jaar in Limburg neer in plaats van het anders zo vertrouwde Ibiza. Metro schreef het eerder al in de rubriek Blik op de Buis: het maakt geen bal uit of de vlucht naar het Spaanse eiland of de bus naar het Limburgse heuvellandschap gaat. Wat na de eerste aflevering toen ook bleek: als de deelnemers aan Beste Zangers bekendgemaakt worden klagen mensen steen en been over ‘al die onbekenden’. Eén avond met liedjes later is iedereen opeens tevredengesteld en kan het grote genieten beginnen. Dat deed men in ieder geval bij het slotstuk.

Presentator Jan Smit kijkt naar de duetten altijd het meest uit, net als de kijkers misschien wel. „Dan komt alles samen. Het klapstuk, waarbij ik voor het eerst niet weet wat er komt. En ik wil het ook niet weten, dan is de verrassing groter.” Roel van Velzen had er ook zin in: „Het enige dat leuker is dan muziek maken, is samen muziek maken.” Smit kondigde het Beste Zangers-seizoen eerder zo aan:

Deelnemers Beste Zangers kort onder de loep

Voor we naar Karsu en Belle Perez gaan, lopen we kort de deelnemers aan Beste Zangers even langs. Dit vond Metro (en niemand sloeg een flater, integendeel).

• Alides Hidding: Leuk voor de oudere kijker om weer eens terug te zien. Stem lang niet zo hoog meer als in zijn Time Bandits-tijd, maar nog altijd rotsvast. Opmerkelijke kerel.
• Belle Perez: Durfde het aan om eindelijk in het Nederlands te zingen en kwam daar uitstekend mee weg. Was niet de meest opvallende ‘zanger’, maar had het beste duidelijk voor de laatste avond bewaard.
• Karsu: Kan heel lang al heel veel en opeens weet ‘iedereen’ dat. De beste deelneemster dit seizoen. Spreekt als ze wil ook schitterend plat Amsterdams trouwens.
• Hendrik Jan Bökkers: Grootheid van het platteland, die nu eindelijk ook door de Randstad is ontdekt.
• Anneke van Giersbergen: Was altijd al goed, verdween even van de radar voor het grote publiek, maar is nog steeds verdomd goed.
• Roel van Velzen: Het bekendste gezicht vooraf. Had al lang geleden eens mee moeten doen eigenlijk en we weten nu weer waarom.
• Joe Buck. Jeeh, Joe Buck. Jémig Joe Buck! Wat een singer-songwriter. Leuke en ontwapenende gast ook van 26, die zich heeft laten ontvallen dat het Songfestival hem ‘wel een avontuur’ lijkt. Nou, stuur maar heen…

https://twitter.com/PdlPeter/status/1453807372628025352

Hoogtepunt: Karsu en Belle Perez

Maar dan de Vlaams-Spaanse Belle Perez en Amsterdams-Turkse Karsu, een van de meest geliefde deelnemers van dit seizoen Beste Zangers. Vooraf zei ze nog iets keurigs over ‘harten die dit jaar zijn samengesmolten’, maar dat maakte ze gisteravond volgens kijkers dubbel en dwars waar. Samen met Belle Perez dus, die Karsu voor een duet van het Franse Je Suis Malade had gevraagd. Perez zong Frans, Karsu had een vriendin een Turkse tekst van haar aandeel laten schrijven. Het is Metro’s Beste Zangers-favoriet geworden, maar ook die van veel kijkers. De verslaggever verstond er niets van (behalve dat je suis malade dat op de middelbare school ergens langskwam). Het zou echter gaan over letterlijk ziek zijn van de liefde die er niet meer is. Of zo. Maakt niet uit.

Tip: Kijk onderstaande video terug en dan elke seconde die Karsu in beeld is, naar haar gezicht. Karsu lijkt letterlijk nog kwaad op de donkerste dagen die ze in haar leven heeft meegemaakt. En eindigt in tranen. Vijf volle minuten prachtig. Roel van Velzen, droog maar mooi: „Ik hoop dat ‘ie keek.”

‘Beste duet dat ik heb gezien’

Presentator Jan Smit is het met Metro en de kijkers eens. „Ik zit hier nu drie seizoenen op de bank en ik denk dat dit het allermooiste duet was dat ik heb gezien. Uit de grond van mijn hart.” Joe Buck vond het zelfs „een van de mooiste dingen ooit”.

En de kijker? Een summiere samenvatting:

https://twitter.com/marcelbar8/status/1453802170277638155

https://twitter.com/barbarabudding/status/1453972089656930308

https://twitter.com/monsdomus/status/1453967177464180741

https://twitter.com/toeterjip/status/1453848736925462535

https://twitter.com/markdehaann/status/1453841704663097346

https://twitter.com/Guppie19833/status/1453840629004480525

https://twitter.com/SmeetsWies/status/1453836479147515907

https://twitter.com/JelStein/status/1453836536315883522

En ach, nu we toch bezig zijn: wat Joe Buck en Roel van Velzen met Queen als slot deden was ‘ook wel wat’. Karsu vatte dit mooi samen: „Holy. Shit.”

Beste Zangers van gisteravond terugkijken? Dat kan hier.

Documentaire over borstvoeding bij volwassenen zorgt voor commotie, kijkers ‘walgen’ van beelden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.