Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 29 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Kabinetsformatie nu de allerlangste sinds de oorlog, ‘niets om te vieren’

Het naoorlogse record voor langstlopende kabinetsformatie is per vandaag verbroken. De formatie is al 226 dagen bezig. Is dat iets om te vieren? Nou, nee. De betrokkenen vinden van niet.

Het vorige record is overigens nog helemaal niet oud. Wat heet. Dat stond op naam van het nu demissionaire kabinet-Rutte III. Parlement.com telde mee en zette de gegevens op een rij.

Record kabinetsformatie niet om iets te vieren

Volgens informateur Wouter Koolmees, die onlangs aanschoof, is het record niet iets om te vieren. Dat zei hij na aankomst op landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum. Hier overleggen de partijleiders en secondanten van de VVD, D66, CDA en CU met de informateurs. Naast Koolmees is dat Johan Remkes. „Het einde moet nu wel echt in zicht komen”, aldus Koolmees. Toch is nog steeds zorgvuldigheid geboden, benadrukte hij ook. De onderhandelingen in Hilversum lopen door tot en met vandaag. Volgende week gaat het overleg verder in Groningen.

Niet alleen het geduld van Wouter Koolmees begint op te raken. Op social media regent het al veel langer tweets om nu toch eindelijk eens op te schieten.

Kabinet Rutte III stond 225 dagen na de verkiezingen op het bordes. De onderhandelingen duurden toen in 2017 onder meer zo lang omdat een poging een kabinet te vormen met VVD, CDA, D66 en GroenLinks mislukte. Het overleg liep spaak met migratie als het grote struikelblok. Uiteindelijk kwamen dezelfde partijen die nu om tafel zitten tot een akkoord, maar ook dat kostte tijd. Zij hadden slechts een krappe meerderheid in de Tweede Kamer en timmerden het regeerakkoord daarom op veel aspecten dicht.

Record op record voor Mark Rutte

Dit wordt niet het eerste record dat de naam van Rutte zal dragen, als hij inderdaad zoals verwacht een nieuw kabinet gaat leiden. Eerder deze maand werd Rutte III al het langstzittende demissionaire kabinet. Met Rutte II haalde hij het derde kabinet van Ruud Lubbers al in als langstzittende naoorlogse regering. Als Rutte begin augustus nog steeds aan het hoofd staat van het kabinet, haalt hij Lubbers ook in als langstzittende naoorlogse premier.

Ondertussen heeft de premier niet alleen de kabinetsformatie, maar nog meer aan zijn hoofd. Met zijn huidige collega’s en het Outbreak Management Team denkt hij ook nog na over nieuwe coronamaatregelen. Die schotelt Rutte het land dinsdagavond voor tijdens een persconferentie. En wat dat met ons doet? Psycholoog en auteur Vittorio Busato voorspelt „een voedingsbodem voor verzet”.

Metro-stelling: ‘Het is zorgwekkend dat we maandenlang moeten wachten op een nieuwe tablet, fiets of luidsprekers’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.