Judith Tielemans
Judith Tielemans Televisie 15 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Nederland juicht om winnaars van de Televizier-Ring: ‘Respect en bewondering’

De documentaire Kinderen van Ruinerwold heeft gisteravond de Gouden Televizier-Ring voor beste televisieprogramma van het afgelopen jaar gewonnen. De BNNVARA-documentaire van Jessica Villerius kreeg de voorkeur boven Een Huis Vol (KRO-NCRV) en favoriet Mocro Maffia (Videoland).

Het is de eerste keer in de historie van de Televizier-Ring dat een documentaire met de publieksprijs naar huis gaat. In de vijfdelige serie praat Villerius met de vier oudste kinderen van Gerrit Jan van D. Hij werd ervan beschuldigd dat hij zes van zijn kinderen jarenlang tegen hun wil heeft vastgehouden op een afgelegen boerderij in het Drentse dorp Ruinerwold. Ook werd hij ervan verdacht zijn kinderen te hebben mishandeld en een aantal van hen seksueel te hebben misbruikt.

De serie werd dit voorjaar uitgezonden. En goeiedag, wat was het indrukwekkend, oordeelde Metro. De verhalen over hoe de kinderen in angst en isolement opgroeiden bij hun godsdienstwaanzinnige vader konden dit voorjaar al direct rekenen op warme reacties van het publiek. Op haar Instagramprofiel benadrukt de maakster het belang van het documentairegenre, waarbij ze hoopt dat deze prijs jonge makers kan inspireren om ook echte verhalen te gaan maken.

Mar Jan, de oudste van de Ruinerwold dochters, spreekt in haar emotionele speech de dankbaarheid uit voor de prijs. „Wauw, het is echt heel bijzonder om hier te staan”, zijn haar woorden na het ontvangen van de Televizier-prijs. Ook bedankt ze al haar vrienden voor de steun en benadrukt ze hoe fijn het is om weer herenigd te zijn met haar broertjes en zusjes.

Op Twitter stromen de reacties binnen op de winnaars van de prestigieuze televisieprijs. Velen hebben bewondering voor het ‘horrorgezin’ van Ruinerwold. „Prachtig dat zij maar ook Jessica Villerius dit moment met elkaar meemaken” is een van de reacties. Iemand anders zegt: „Ze hebben een onuitwisbare indruk op me achtergelaten!”

Het is het tweede jaar op rij dat BNNVARA de Ring binnenhaalt. Vorig jaar won de omroep met Over Mijn Lijk.

Opnieuw Televizier voor beste actrice naar Elise Schaap

Voor het derde jaar op rij heeft Elise Schaap de Televizier-Ster voor beste acteur/actrice in de wacht gesleept. Ze versloeg gisteravond oud-winnares Angela Schijf en Undercover-collega Frank Lammers.

Schaap was het afgelopen jaar wederom te zien in de Netflix-hit Undercover en speelde ook een rol in de daaruit afgeleide film Ferry. Ook speelde de actrice rollen in onder meer de TV Kantine en Nieuw Zeer.

Met drie prijzen is Schaap nu recordhoudster in de categorie voor beste acteur/actrice, die sinds 2016 wordt uitgedeeld. In de eerste twee jaar ging het nog om twee prijzen; een voor beste acteur en een voor beste actrice.

Nikkie de Jager uitgeroepen tot beste presentatrice

De prijs voor beste presentatrice gaat uit naar Nikkie de Jager voor haar tv-optreden in het Eurovisie Songfestival. De overige genomineerden waren Hélène Hendriks en Marieke Elsinga.

De Jager maakte in mei in binnen- en buitenland indruk toen ze naast Chantal Janzen, Edsilia Rombley en Jan Smit het Eurovisie Songfestival in Rotterdam mocht presenteren. Naast het songfestival was De Jager, ook bekend als YouTuber NikkieTutorials, afgelopen jaar te zien als presentatrice van het jeugdprogramma Make-Up Cup en was ze jurylid in de Videoland-show Glow Up en het eenmalige RTL-dragqueenprogramma Make Up Your Mind.

Chantal Janzen mocht dit jaar niet meedingen naar de Televizier-Ster Presentatrice. De recordhoudster met zes maal winst won de afgelopen drie jaar op rij en moet volgens de reglementen daardoor een jaartje overslaan.

https://www.metronieuws.nl/entertainment/films-series/2021/10/hanna-van-vliet-anne-webserie-tv-netflix-bioscoop/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.