Judith Tielemans
Judith Tielemans Buitenland 15 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Suriname overweegt verplichte vaccinatie bij lage vaccinatiegraad: ‘Hopelijk niet nodig’

Suriname overweegt vaccinatie tegen corona verplicht te stellen als de vaccinatiegraad laag blijft. Hoewel een verplichting nu nog niet aan de orde is, wilde Javier Asin van het Surinaamse vaccinatieprogramma het gisteravond tijdens de wekelijkse coronapersconferentie in Paramaribo „onder bepaalde omstandigheden” niet uitsluiten.

De regering is al enige tijd bezig daarvoor een wet voor te bereiden. „De wet is in voorbereiding zodat vaccinatie verplicht kan worden wanneer het nodig is om mensen te beschermen”, aldus vaccinatiecoördinator Asin die eraan toevoegde dat het „hopelijk niet nodig” is. „We hebben er alle vertrouwen in dat onze vaccinatiecampagne voldoende is. Maar de druk is wel zeer ernstig. We willen voorkomen dat we hier dezelfde situatie krijgen als in India en Brazilië waar de lijken in de open lucht op brandstapels verbrand werden.”

Helft van de bewoners in Suriname heeft één prik gehad

Volgens arts Soenita Nannan Panday-Gopisingh is de bereidheid van Surinamers om zich te laten vaccineren in de afgelopen periode toegenomen. Volgens de laatste cijfers heeft de helft van de 480.000 inwoners die voor vaccinatie in aanmerking komen een eerste prik gehad. Een kleine 38 procent heeft twee prikken gehad.

In Suriname zitten bijna 1900 met corona besmette mensen thuis in quarantaine. Arts Meredith Cameron vertelde tijdens de persconferentie over de lastige afwegingen die zij tijdens haar werk soms moet maken omdat er momenteel maar 180 zuurstofapparaten beschikbaar zijn. „Het komt voor dat vijf mensen in een huis het moeten doen met één zuurstofapparaat. Ook moet ik soms de zuurstofconcentrator meenemen omdat iemand anders het harder nodig heeft”, vertelde Cameron.

Italië maakt zich klaar voor onrust door invoer corona-‘arbeidspas’

Om een zo hoog mogelijk aantal gevaccineerden te halen, wordt er in Italië vanaf vandaag een coronapas ingevoerd voor alle werknemers, die hiermee kunnen aantonen dat ze zijn geprikt of recent zijn hersteld van het virus. Als alternatief kunnen zij zich ook laten testen, maar daar moeten ze wel zelf voor betalen.

De verwachting voor vandaag: stakingen, nationale protesten en blokkades vanwege de invoering van een coronapas. Afgelopen weekend ontaardden protesten in Rome vanwege de pas al in ernstige rellen. Hoewel er dus chaos wordt verwacht vanwege stakend personeel, blijkt uit peilingen dat twee derde van de Italianen achter de verplichte coronapas staat.

De zogeheten groene pas is in Italië nu al een vereiste voor mensen die bijvoorbeeld in het onderwijs werken of restaurants, musea of sportscholen bezoeken. De pas, oorspronkelijk bedoeld om reizen in de EU te vergemakkelijken, krijgt steeds meer toepassingen, ook in andere landen.

Geen strenge controle QR-code horeca: ‘Eén op de drie krijgt geen check’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Suriname overweegt verplichte vaccinatie bij lage vaccinatiegraad: ‘Hopelijk niet nodig’
Sluiten