Meike van Zandvoort
Meike van Zandvoort Televisie 15 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Margriet van der Linden bezoekt Europese jongeren met een vreselijk verhaal

In de nieuwe documentaireserie How To Be Young neemt Margriet van der Linden „heel persoonlijke inkijkjes” in het soms harde en moeilijke leven van Europese jongeren. Vanavond is de eerste uitzending, waarbij ze in de leefwereld van onderdrukte en vluchtende jongeren duikt.

Hoe is het om als jonge Turkse vrouw te maken te krijgen met verkrachting of om beschoten te worden? Wat doe je dan? En hoe is het om als jongere te moeten vluchten, in de hoop op een beter leven? In vijf verschillende landen laten jongeren Van der Linden toe om hun dromen, angsten en strijd te zien.

Nieuwe docu-serie: How To Be Young

In de eerste aflevering gaat Van der Linden in gesprek met vrouwen in Turkije die te maken krijgen met seksuele intimidatie en geweld. Het is een probleem waar veel jonge Turkse vrouwen mee in aanraking komen. Zoals Mutlu Kaya, de zangeres die in 2015 op 19-jarige leeftijd uit jaloezie door haar hoofd werd geschoten na het opreden bij een talentenjacht. Hoe is het om in een land te leven waar er zoveel geweld tegen vrouwen voorkomt?

In How To Be Young is er een Turks meisje dat te maken heeft gehad met seksuele intimidatie en besloot een rechtszaak te starten. Van der Linden heeft dit ook meegemaakt, vertelt ze in de aflevering. „Ik vertelde dit, omdat dat meisje een enorme stap heeft gezet door haar zaak bij de rechter te brengen.” Zelf had ze dat niet gedaan. „Het was nog een andere tijd toen, zeker ook in Nederland. Dat dit Turkse meisje deze stap neemt, in een land dat wat dit onderwerp betreft bewust de tijd stil zet, dat zegt wat over hoe enorm krachtig dit meisje is.”

Vluchten voor geweld en onderdrukking

Ook is de programmamaakster naar Litouwen gegaan. Daar spreekt ze met Wit-Russische studenten die het geweld van president Aleksander Loekasjenko zijn ontvlucht. Het schetst een beeld van de situatie rondom de dictator en laat zien hoe groot de impact is wanneer je je geboorteland moet verlaten. „Ze zijn getraumatiseerd omdat ze hun land moesten ontvluchten”, vertelt Van Der Linden. Hoe het écht voor hen moet zijn geweest, kunnen wij volgens haar dan ook niet echt indenken. „Daar kunnen wij ons geen voorstelling van maken, ik in elk geval niet.”

Een van deze studenten, „een piepjong meisje”, leidt online de oppositie. Van der Linden noemt die energie kenmerkend voor de serie, maar ook voor deze generatie. Die energie zien we namelijk ook terug bij de Marokkaanse jongeren in een andere aflevering. Zij willen vluchten naar Spanje, hopend op een beter leven. Van der Lindens eerste reactie was: „Waar begin je aan? Ze hebben geen idee waar ze terecht gaan komen, maar ze wagen het erop. En waarom zou je als mens niet mogen dromen en je geluk elders mogen beproeven?”

Hopen op gesprek na How To Be Young

Ze hoopt dat de serie iets doet met mensen die ernaar kijken, maar vooral dat het programma zorgt voor een gesprek. Want naast ingrijpende verhalen gaat het ook om hoop. Dat is volgens haar ook te zien, want de jongeren in de serie zijn strijdbaar. Ze hebben dromen, angsten en een strijd om te voeren, maar zijn ook hoopvol. Daarmee heeft de docu-serie een positieve toon. „Wat zo lekker is van die generatie, is dat je nog niet kan overzien wat de gevolgen zijn van wat je aan het doen bent. Als je jong bent, dan doe je het gewoon. Dat is het leuke van jong zijn.”

How To Be Young is vandaag om 22.20 uur op NPO 2 te zien bij KRO-NCRV.

Hanna van Vliet apetrots op het onvoorstelbare verhaal van Anne+

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Margriet van der Linden bezoekt Europese jongeren met een vreselijk verhaal
Sluiten