Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 9 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Danny Ghosen spreekt terrorist die ons land uit moet: ‘Ik wil leven in een islamitische staat’

Danny Ghosen gaat vanavond in gesprek met een terrorist die Nederland wordt uitgezet. De tv-maker doet dat in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Danny’s wereld.

„Ik als moslim wil een islamitisch land, ja. Ik wil leven in een islamitische staat. Want je hoort datgene te volgen wat de profeet voor ons als voorbeeld heeft gesteld.”

Terrorist Abu open in gesprek met Danny Ghosen

Danny Ghosen ontmoet in Danny’s wereld vandaag de Hagenees Abu Ilias. Ilias, openhartig in het gesprek, spreekt bovenstaande woorden in het videofragment en de aflevering uit. Deze veroordeelde terrorist raakt binnenkort zijn Nederlandse nationaliteit kwijt en moet daarom ons land verlaten. Waar moet hij heen?

Danny Ghosen neemt in Danny’s wereld opnieuw een kijkje op onverwachte plaatsen in de maatschappij. Zo ontmoet hij ook de veroordeelde Abu Ilias. In 2015 werd hij schuldig bevonden aan opruiing en ronselen voor de gewapende strijd in Syrië. Daarvoor kreeg hij een gevangenisstraf. Daarnaast wordt binnenkort zijn Nederlandse nationaliteit ingetrokken. Hij heeft dan geen recht meer op inkomen, werk of een woning.

Danny Ghosen Danny's wereld terrorist 2
Danny Ghosen met terrorist Abu Ilias. Foto: VPRO

Terrorist wil kinderen niet in Nederland achterlaten

Danny ontmoet Ilias als laatstgenoemde te horen krijgt dat hij binnen twee weken het land moet verlaten. Zijn roots liggen in Marokko, maar dat land wil hem ook niet hebben. Ilias voelt zich Nederlander, ook al heeft hij een afkeer van democratie en leeft hij het liefst in een islamitische staat. Hij wil koste wat kost voorkomen dat hij zijn kinderen in Nederland moet achterlaten.

Danny Ghosen gaat in Danny’s wereld weer een seizoen lang op zoek naar waar het wringt in de maatschappij. Hij onderzoekt spanningen en problemen in de samenleving en ontmoet mensen die vaak onzichtbaar zijn. Of mensen die de grens opzoeken, daar overheen zijn gegaan of zich buitengesloten voelen. Metro sprak Danny Ghosen eerder over coronafeesten.

Danny’s wereld is elke donderdag om 21.05 uur bij de VPRO op NPO 2 te zien. Op YouTube vind je de aflevering steeds iets eerder, om 17.00 uur.

Recensie film Mijn Beste Vriendin Anne Frank… en dan die Jodensterren op de Dam

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Danny Ghosen spreekt terrorist die ons land uit moet: ‘Ik wil leven in een islamitische staat’
Sluiten