Erik Jonk
Erik Jonk Films & series 9 sep 2021
Leestijd: 6 minuten

Aiko Mila Beemsterboer speelt Anne Frank: veel druk, want je ziet een andere Anne

Het zou je als 18-jarige maar gebeuren: de rol van Anne Frank in een film mogen spelen. En dan nog in de eerste Nederlandse film over de schrijfster van het wereldberoemde dagboek ook. Aiko Mila Beemsterboer is het in Mijn Beste Vriendin Anne Frank overkomen.

Een film vanuit een bijzonder perspectief, namelijk die van die vriendin, Hannah Goslar. Metro sprak Aiko drie dagen voor de bioscopen de indrukwekkende film laten draaien (dat is overigens vandaag, donderdag 9 september).

Sobere première Mijn Beste Vriendin Anne Frank

Als Aiko Metro aan de telefoon heeft, zit zij in een Amsterdams café. Fris en fruitig en dat na de première van ‘haar’ film Mijn Beste Vriendin Anne Frank in bioscoop Tuschinski in de hoofdstad de avond ervoor. „Wegens Corona was er geen after-party dus we waren vrij vroeg weer in het hotel.” Metro’s recensie van de film lees je overigens hier.

Aiko (Arnhem) is 18 jaar, maar gaat al haar halve leven als gewaardeerd actrice mee. Drie jaar geleden had zij haar eerste hoofdrol te pakken in de film Vechtmeisje. Daarin was zij de dochter van gescheiden ouders die in een Amsterdamse buitenwijk op een kickboksschool wordt geïntroduceerd. In 2020 werd zij dankzij Wat Is Dan Liefde genomineerd voor een Gouden Kalf beste vrouwelijke bijrol en kennen velen haar van Oogappels. Dit jaar speelde zij de nieuwe stagiaire Lieke in De Luizenmoeder en riep De Volkskrant de Arnhemse uit tot acteertalent 2021.

Toch zenuwen op haar rol als Anne Frank

Maar ja, Anne Frank vertolken. Dat is nogal wat. De reacties in Tuschinski waren Aiko Mila Beemsterboer echter goed gezind. „Veel mensen waren heel ontroerd. Voor ik de bioscoop binnenging voelde ik totaal geen spanning, maar eenmaal in de zaal dacht ik ‘ooohhhh, nu gaat iedereen het zien’. Nu is het voor het echie. Toen kwamen de zenuwen toch nog. Maar door de ontroering om de film en de vele positieve reacties werd het een fijne avond.”

Maar zoals gezegd, Anne Frank in Mijn Beste Vriendin Anne Frank spelen is nogal wat. Aiko bezocht al eens een concentratiekamp uit de Tweede Wereldoorlog, maar niet Bergen-Belsen waar het meisje als 15-jarige stierf. „Het gevoel in het kamp dat ik bezocht was heftig. Je durft op zo’n plek bijna niet te praten.”

„Anne Frank spelen vond ik meteen een enorme eer”, vertelt Aiko over haar rol. „Toen ik het hoorde vond ik dat gelijk, maar ik voelde ook meteen een grote druk. Heel veel mensen kennen haar, dus moest ik haar wel recht doen. In het script zag ik dat ze anders was neergezet dan hoe we Anne Frank kennen. Ze wordt vrijwel altijd naar voren geschoven als een bijna verheven icoon dat echt symbool staat voor de Tweede Wereldoorlog. In deze film zie je haar voornamelijk als de vriendin van Hannah Goslar (die Bergen-Belsen overleefde en nog altijd leeft in Israël, red.). In Mijn Beste Vriendin Anne Frank zie je een Anne van vlees en bloed. Met een prachtige kant, maar ook een minder prachtige kant.”

Aiko Mila Beemsterboer vijf uur visagie

De woorden van Aiko snap je gelijk als je de film ziet. Je krijgt namelijk een heel dametje voorgeschoteld, een ondeugende tiener. Met een Jodenster op haar kleding, dat dan weer wel. En ook de zeer breekbare en doodzieke Anne (‘vijf uur visagie’) in het concentratiekamp. Een meisje dat haar vriendin aan een afscheiding in het kamp ‘God zal ons helpen’ hoort fluisteren. En zelf jammerend en hopeloos reageert met ‘hoe gaat hij dat doen dan?’ en ‘ik krijg al dagen niets te eten’. Aiko: „Het is ook anders dan hoe ik Anne Frank uit de media kende. Ik vond dat ik de balans moest zoeken van hoe ik haar zou neerzetten. De Anne Frank helemaal verliezen die iedereen kent, kan natuurlijk ook niet. En tegelijkertijd moesten we een nieuw perspectief bieden, van hoe haar vriendin haar zag.”

Anne Frank Hannah Josephine Arendsen
Josephine Arendsen als Hannah Goslar. Foto: Dutch Film Works

Of alle ouderen positief op Mijn Beste Vriendin Anne Frank zullen reageren, is nog even afwachten. Jongeren zal de insteek vanuit Hannah Goslar in elk geval aanspreken. Zij zien in Anne Frank een jong persoon die zij zelf zouden kunnen zijn. En hoe verschrikkelijk het met zo’n vrolijke flapuit kan aflopen. Hannah Goslar wordt gespeeld door een geweldig acterende Josephine Arendsen, die twee jaar jonger is dan Aiko. De hoofdrolspeelsters hebben een goede band. „Ik heb Josephine leren kennen bij de audities. We hebben een dynamiek, die goed past bij Anne en Hannah. We gaven elkaar bij het spelen veel energie. Ik vind het heel leuk om alles uit mijn tegenspeler te halen, want daar heb ik als acteur veel aan. Ik vind het leuk om samen te proberen de scène naar de top te krijgen en Josephine heeft dat ook heel erg. We matchen.”

Film Anne Frank door corona stilgelegd

Mijn Beste Vriendin Anne Frank werd in Amsterdam en in Hongarije gefilmd. In het oostblokland is een concentratiekamp nagebouwd, speciaal voor films. Aiko: „We waren vorig jaar maart net een week in Hongarije aan het draaien en toen kwam corona. Van de ene op de andere dag moesten cast en crew terug naar Nederland. De film hebben we uiteindelijk in Hongarije afgemaakt. De laatste scène van Josephine en mij hebben we ook echt als allerlaatste gefilmd. Het voelde alsof we heel erg naar dat moment hadden toegewerkt.” Ga die zien, is Metro’s tip daarbij overigens. Hij is heftig, terwijl veel aan de verbeelding wordt overgelaten.

Tijdens de draaiperiode gebeurde er iets wat Aiko Mila Beemsterboer en Josephine Arendsen nooit hadden verwacht. Zij kregen Hannah Goslar aan de telefoon, 92 jaar inmiddels. Aiko: „Ik vond het bizar. Je bent maandenlang bezig met iemands waargebeurde verhaal en dan dat. Eigenlijk kwam dat hele verhaal éxtra bij me binnen toen we haar spraken. We zaten er helemaal in en als je dan ineens Hannahs stem hoort… Zij heeft Anne Frank gewoon vastgehouden. Ze zei dat ze erg ontroerd is. Bijzonder dat we dat nog hebben kunnen doen nu zij de negentig al is gepasseerd. Natuurlijk hadden we graag tegenover haar gezeten. Door corona kon het niet en mevrouw Goslar is door haar leeftijd zelf niet meer in staat om te reizen. Ik hoop nog steeds dat we haar een keer in het echt kunnen spreken, maar ik ben al heel blij dat het ook via de telefoon kon.”

Aiko wil jonge generaties aanspreken

Wat hoopt Aiko dat Mijn Beste Vriendin Anne Frank gaat doen? Veel publiek trekken? Of dat de film veel mensen aan het denken zet (al gaan die twee dingen natuurlijk ook samen)? Aiko: „Ik hoop natuurlijk dat het iedereen aanspreekt, maar met name de jongere generaties, waaronder de mijne. Er zijn bijna geen mensen meer die de oorlog hebben meegemaakt en hun verhaal kunnen doorvertellen. Ik vind het belangrijk dat mensen blijven meekrijgen waar onze vrijheid vandaan komt. Dat besef, dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, is bij mij door het meewerken aan deze film ontstaan. Ik hoop dat iedereen en vooral de jongeren dat ook hebben en voelen dat we dat moeten koesteren.”

Recensie film Mijn Beste Vriendin Anne Frank… en dan die Jodensterren op de Dam

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.