Kristel van den Bergh
Kristel van den Bergh Buitenland 6 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Trump over viroloog Fauci: ‘Geen geweldige dokter, maar een geweldige promotor’

Voormalig Amerikaans president Donald Trump heeft gisteren een toespraak gegeven in North Carolina, waarbij hij Anthony Fauci scherp bekritiseerde. Fauci is de meest vooraanstaande infectieziekten-expert van Amerika. Trump sluit zich met zijn kritiek aan bij zijn partijgenoten, die sceptisch zijn over het effect van de mondkapjes en niet geloven dat het virus van dier op mens is overgesprongen.

Over de oorsprong van het virus woedt een fel debat in Amerika. Zo gaan er verschillende theorieën rond, bijvoorbeeld dat het virus ontsnapt zou zijn uit een laboratorium in Wuhan. De Amerikaanse inlichtingendienst doet onderzoek naar de oorsprong van het coronavirus.

‘Geen geweldige dokter, maar een geweldige promotor’

Immunoloog Anthony Fauci was een veelbesproken onderwerp in Trump’s speech. Zo noemde Trump Fauci „geen geweldige dokter, maar een geweldige promotor” vanwege de veelvuldige televisieoptredens van de expert.

„Maar hij heeft zich in bijna elke kwestie vergist en ook in Wuhan en het lab heeft hij zich vergist”, zei Trump over Fauci. Voorheen was Fauci topadviseur van Donald Trump. Sinds Trump het Witte Huis moest verlaten, staat de immunoloog president Joe Biden bij.

Debat over oorsprong van virus

Er gaan verschillende theorieën rond in Amerika over de oorsprong van het coronavirus. Zo is er de theorie dat het virus van dier op mens is overgesprongen. De bekende ‘vleermuis’-theorie. In deze theorie zou een mens een vleermuis hebben gegeten en zo het virus hebben opgevangen.

Deze theorie werd door de WHO al aangepast naar dat het virus waarschijnlijk van een vleermuis op een ander dier is overgegaan en dat dat dier is opgegeten. Dus niet direct van vleermuis op mens. Volgens de WHO is het erg onwaarschijnlijk dat het virus uit een laboratorium is ontsnapt.

Ondanks het onderzoek van het WHO geloven veel Amerikanen en Trump-aanhangers de genoemde theorieën niet. Fauci herhaalde afgelopen donderdag dat hij niet uitsluit dat het virus uit een laboratorium komt, maar dat het waarschijnlijker is dat het virus van een dier naar de mens is overgesprongen.

Critici van Fauci lieten afgelopen weken flink van zich horen nadat zij e-mails van hem in handen kregen. In deze e-mails zitten ook berichten uit de begintijd van de wereldwijde pandemie. Deze gaan onder meer over de mogelijke herkomst van het coronavirus, waarbij ook de labtheorie ter sprake kwam.

Fauci onder ede

Prominente Republikein Steve Scalise vindt dat Fauci onder ede moet komen om verantwoording af te leggen over de e-mails. Hetgeen waar republikeinen over vallen, is dat Fauci in zijn mails de inhoud van Fox News „erg alamerend” noemde.

De Republikeinse senator Josh Hawley riep de immunoloog op om ontslag te nemen als hoofd van het Nationaal Instituut voor Allergieën en Infectieziekten. Hawley eist een parlementair onderzoek naar de herkomst van het coronavirus.

De Amerikaanse virusexpert krijgt het ook in de Amerikaanse media voor zijn kiezen. In een populair programma van Fox News kreeg hij van presentator Tucker Carlson de bijnaam „heer Fauci, beschermheilige van Wuhan”.

Fauci krijgt al een tijd persoonlijke beveiliging, maar volgens de Washington Post is zijn directe omgeving er niet gerust op. Zij vrezen voor zijn veiligheid vanwege de aanhoudende storm aan kritiek. Het Witte Huis heeft benadrukt nog wel achter Fauci te staan. President Biden beklemtoonde vrijdag dat hij veel vertrouwen heeft in de virusexpert.

Twan Huys tegen Sywert van Lienden bij Buitenhof: ‘Dit is flauwekul’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Trump over viroloog Fauci: ‘Geen geweldige dokter, maar een geweldige promotor’
Sluiten