Redactie Metro
Redactie Metro Televisie 25 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Eerdmans en Nanninga bij WNL Op Zondag: ‘Illegalen moeten vastgezet worden’

„De voordeur in Nederland staat wijd open en de achterdeur zit dicht”, zei Joost Eerdmans van JA21 vanochtend bij WNL Op

Zondag. Daarmee doelt hij op het belangrijkste punt van zijn partij: het strafbaar stellen van illegaliteit. Volgens hem moet dat „precies andersom”. Zijn kiezers reageren enthousiast, maar er zijn ook mensen (waaronder WNL Op Zondag-presentator Rick Nieman) die vinden dat het niet kan om alle ‘illegalen’ vast te zetten.

Eerdmans wil dus alle mensen die illegaal in Nederland verblijven vastzetten. „Ga je alle ‘illegalen’, ook als ze bijvoorbeeld niks hebben misdaan, vastzetten?” vraagt Nieman hem. „Ja, als ik iets doe dat niet mag, zeggen mensen ook ‘meneer Eerdmans, u krijgt een boete of u gaat de gevangenis in.” Maar Nieman wijst erop dat die ‘illegalen’ (overigens een aparte benaming omdat geen mens zelf illegaal is) vaak uitgeprocedeerd zijn en wel terug moeten, maar dat niet kunnen.

https://twitter.com/WNLOpZondag/status/1386234175557181443

Eerdmans bij WNL Op Zondag: ‘Nemen illegalen op in detentie’

„Moet de politie daar dan echt op gaan jagen?”, vraagt Nieman zich hardop af. Maar dat vinden Eerdmans en Nanninga niet het goede woord. „We nemen ze in ieder geval op in detentie”, zegt Eerdmans dan. „Dat vind ik leuker klinken dan ‘we gaan op ze jagen’.” Maar in principe komt het dus op hetzelfde neer.

Volgens Eerdmans is het probleem dat verschillende groepen migranten die uitgeprocedeerd zijn in Nederland dingen „toegestopt” krijgen. Hij wijst dan op het ‘bed, bad en brood’-principe en op eventuele uitgeprocedeerde migranten die een uitkering krijgen. „Wij zijn van de lijn ‘als je hier niet mag zijn, dan vertrek je.”

De andere gasten krijgen ook de kans om hun mening te geven, waaronder de burgemeester van Eindhoven, John Jorritsma. Ook hij heeft soms te maken met asielzoekers, en is tevens regioburgemeester voor Oost-Brabant, waar drie azc’s zijn. Maar volgens hem is het strafbaar stellen van illegaal in Nederland verblijven geen praktische oplossing voor de problemen die daar soms bij komen kijken. „We kunnen het strafbaar stellen, maar dat kunnen we niet nakomen. Dat gaan we niet redden”, denkt hij. Hij vergelijkt het met het vloekverbod dat in sommige gemeenten geldt, en dat ook erg lastig te handhaven is.

https://twitter.com/HarryJager7/status/1386247631505084417

‘Hoe diep zit de haat?’

Onder kijkers bestaan twee kanten: de mensen die het punt van Eerdmans en Nanninga toejuichen, en zij die het verafschuwen. Zo zegt iemand: „Hoe diep zit de haat van deze twee van JA21 tegen mensen die geen verblijfsvergunning hebben om dat als hoofdpunt van beleid te hebben. Walgelijk.” Een ander vindt zelfs dat Nanninga „opgepakt” zou moeten worden. „Mevrouw Nanninga moet weer stemmingmaken.”

https://twitter.com/SluisThijs/status/1386242884740042754

https://twitter.com/Xirini50/status/1386237657043382272

Volgens Eelco is het ‘vastzetten van illegalen’ een „goed idee”. En volgens Ron is er „niets mis met het strafbaar stellen van iets dat illegaal is. Zeker bij zoveel overlast.”

https://twitter.com/EelcoHoecke/status/1386236417320357888

https://twitter.com/RonRietjens/status/1386254514735489025

Wil je WNL Op Zondag terugkijken? Dat kan hier.

Lady Gaga bij Songfestival? Fans zijn overtuigd, ondanks een organisatorische ‘nee’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.