Anne Kersten
Anne Kersten Televisie 6 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Ophef over tv-programma met naakte mensen en kinderen: ‘Walgelijk’

Een tv-programma waarbij kinderen poedelnaakte mensen het ‘hemd van het lijf’ bevragen, valt niet in goede aarde. Kijkers (of niet-kijkers dus) vinden Gewoon. Bloot. van de zotte.

Het doel van Gewoon. Bloot. (zoals het programma heet) is om kinderen te laten zien dat er meer soorten lichamen zijn dan de ‘perfecte’ die ze in films of op social media zien. In het programma vragen kinderen vijf doodgewone mensen het ‘hemd van het lijf’ (maar dan letterlijk). Kinderen uit groep 7 en 8 gaan met de gasten in gesprek over hun lichaam en in iedere aflevering staat een ander onderwerp/lichaamsdeel centraal.

De presentator van Gewoon. Bloot.
Presentator van Gewoon. Bloot. Edson da Graça Foto: NTR / Laura Oldenbroek

‘Bizar plan’

„Door te leren dat lichaamsdelen er in alle soorten en maten zijn, zouden de kinderen een positiever lichaamsbeeld en zelfbeeld moeten krijgen”, aldus het Gewoon. Bloot. De SGP kan zich daar niet in vinden en vindt het veel te ver gaan. Als het aan de partij ligt, voorkomt het kabinet dat het programma vanaf 21 maart op tv te zien is.

SGP-leider Kees van der Staaij vindt het plan „bizar”. „Alsof kinderen niet weten dat niet ieder lichaam hetzelfde is. Het gaat mij veel en veel te ver als dat gebeurt door leerlingen op de basisschool te confronteren met poedelnaakte wildvreemden in de klas. Hoe kom je erop?”, zegt hij. Zulke zaken zouden volgens hem binnen het gezin besproken moeten worden. En daar is Twitter het dan weer mee eens.

‘Grote nee’

„Ben groot voorstander dat kinderen van jongs af aan gewend zijn aan bloot. Binnen de veilige kring thuis. Niet op tv”, schrijft iemand. De hashtag #gewoonbloot is trending op Twitter, waardoor deze nog meer mensen bereikt. „Wat de hel! Gewoon Bloot is echt een grote nee. Kinderen naakte mensen vragen laten stellen, dat is gewoon ziek”, zegt een ander.

Anderen vinden dat kinderen gewoon met kinderdingen bezig moeten blijven: „Walgelijk dat dit wordt uitgezonden, dit land wordt echt ziek.” Een ander maakt de vergelijking met buiten naakt rondlopen: „Als ik in het park mijn piemel aan een kind laat zien, word ik gearresteerd (terecht). Doe ik dat op tv, dan heet het ‘open’ en ‘leerzaam’.”

Petities tegen Gewoon. Bloot.

Volgens weer een ander gaat de NPO met Gewoon. Bloot. te ver in de seksualisering van kinderen. „Dit is gewoon schaamteloos. De seksualisering gaat echt te ver: van advertenties tot het basisonderwijs.” Ondertussen zijn er al meerdere petities gestart, waar bezorgde ouders een digitale handtekening kunnen achterlaten. Initiatiefnemers hopen dat dat het uitzenden van het programma zal stoppen. Er zijn al meer dan 10.000 handtekeningen gezet.

‘Niets mis’ met Gewoon. Bloot.

Ondertussen is er ook een tegenbeweging gestart op Twitter: zij die de reacties overtrokken vinden en dat dit programma gewoon moet kunnen. „Wat is er met iedereen aan de hand?”, reageert iemand op de ophef. „Het gaat gewoon over naakte lichamen. Daar is HE-LE-MAAL niets mis mee.”

Insta en Tiktok

Gewoon. Bloot. lijkt mij een goed en leerzaam programma. Het is goed als kinderen leren dat lichamen normaal zijn en dat er niets mis is met bloot. De ophef die er is, komt vooral door het feit dat we lichamen te vaak seksualiseren. En juist dit kan daar tegen helpen”, denkt iemand. „Ik denk dat de mensen die zo boos zij op Gewoon. Bloot. vergeten dat kinderen nu hun lichaamsbeeld krijgen via Insta en TikTok”, zegt een ander. „Dit (programma, red.) helpt wellicht.”

En tot slot deze wijsheid: „De woede die Gewoon. Bloot. oproept laat wat mij betreft precies zien waarom zo’n programma nodig is.”

Gewoon. Bloot. is een remake van een Deense serie en bestaat uit acht afleveringen van 15 minuten.

Tweede Kamerverkiezingen 2021: wat willen de politieke partijen met… asielzoekers?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.