Julia Onclin
Julia Onclin Televisie 23 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Paul de Leeuw onder vuur na opmerking over Aziaten tijdens talkshow Op1

Presentator van talkshow Op1 en televisiemaker Paul de Leeuw ligt flink onder vuur. Er bestaat al langer onvrede over zijn optreden als talkshowhost en de manier waarop hij die rol vervult, maar de uitzending van afgelopen vrijdag was de druppel die de emmer deed overlopen.

Tijdens de uitzending van Op1 was tv-viroloog Ab Osterhaus aangeschoven om het te hebben over het coronabeleid dat China momenteel hanteert. „De strategie die men in China gebruikt, heeft gewerkt. Heel streng en keihard erin”, begon Osterhaus. „Ik vind het echt geweldig. Ze krijgen een aantal coronagevallen binnen en zorgen er meteen voor dat de situatie onder controle komt. Dat betekent testen, testen, testen…dat hebben we in Europa niet gedaan.”

Mentaliteit van Aziaten

De Leeuw gebruikt de uitleg van Osterhaus vervolgens om te beginnen over ‘de mentaliteit van Aziatische mensen’. „Het gaat hier ook over de mentaliteit van Aziatische mensen. Zij doen gelijk wat de baas zegt.” Die opmerking van De Leeuw schoot bij menigeen volledig in het verkeerde keelgat.

Ook Osterhaus zelf wist niet goed hoe hij op die opmerking moest reageren. „Oh ja?”, vroeg Osterhaus zich hardop af. „Ik weet het niet. Ik weet niet of dat de mentaliteit van Aziatische mensen is. De overheid dat accepteert gewoon geen nee als antwoord”, vervolgde Osterhaus.

‘Racistische onzin’

Op social media ging men flink los naar aanleiding van de opmerking van De Leeuw. „Kan deze racistische onzin eindelijk een keer ophouden?”, vraagt iemand zich af. Weer een ander stelt het volgende: „Bij Op1 heeft Paul de Leeuw het nu ‘over de mentaliteit van Aziatische mensen’. Ik ga slapen.”

https://twitter.com/sheilasitalsing/status/1352741271790641158

Het is niet de eerste keer dat De Leeuw onder vuur ligt wegens zijn rol als talkshowhost. Eerder al werd hem verweten dat hij gasten niet uit laat praten, slecht doorvraagt en de uitzending naar zich toe probeert te trekken door middel van de opmerkingen die hij maakt.

Lees ook: Vijf studenten van de TU Eindhoven voeren actie: ‘Ik ken mijn klasgenoten niet eens’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Paul de Leeuw onder vuur na opmerking over Aziaten tijdens talkshow Op1
Sluiten